writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

16 t/m 20 februari 2011

door warket

Is dit echt? Maan in blauwe hemel, houtduiven in een boom. Komaan, schrijf het op. Het is half februari tweeduizendentwee. Gedachten in de ijskou. U begrijpt het aan de rand van zwijgen. Ik heb nog winterprei, spruiten en groene kool in de tuin. Even wachten tot het dooit. De dagen beginnen te lengen. Binnenkort ga ik de grond omspitten en zaaien.
Riet op de binnenkoer afknippen. Het snoeisel gaat achteraan in de tuin composteren. Niets gaat hier verloren. Vuurvrouw zorgt voor het vuur. Stoofschotel vanavond.
Klauw jij maar aan de bladzijden van het fotoalbum. Zoniet maak ik mijn linker wijsvinger nat en blijven er sporen achter. Wat vind je van de tekst erbij?
Je hebt twee spellingsfouten en een zin teveel onder het zwembad geschreven.
Durf jij uit een vliegtuig springen?
Als het georganiseerd is.
Ik vind het fijn om winkeltje te spelen.
Deze zin wil ik onthouden voor straks.
Waarom schrijf je alles op?
Niet alles, maar soms vertel je uitdrukkingen die mij inspireren. Niemand kent de context ervan.
Is het vandaag opnieuw donderdag, vraag ik onderweg aan een eik. Hij zwijgt. Is het vandaag opnieuw donderdag, vraag ik aan een collega. Hij bekijkt mij zo van: wat heeft hij nu weer uitgespookt. Is het vandaag opnieuw donderdag, vraag ik aan mezelf. Nee, misschien is het nog altijd woensdag. Vanaf morgen lukt het wel.

Natuurlijk was het morgen vandaag. Toen ik uit de lift stapte met mijn nieuwe jas aan, hoorde ik een stem. In de buurt van het onthaal sprak een dame, ik schat haar leeftijd tien jaren jonger dan ik, mij aan. Aan haar lippen zag ik dat dit een vraag-en-antwoord gesprek zou worden. Het woord "Vlaamse gemeenschap" had ik gehoord. Het spijt me maar ik versta u niet. Smile van haar …ja, de volgende. Volgt u mij nog of wordt het saai? Ik kerf zonder te anticiperen.

Eenzaat van bij de geboorte. Springsteen maakt de kwaadste plaat uit zijn carrière over klasseverschil. Na nachtvorst een zonnige dag. Ik moest vanochtend tot vijf maal toe de verwarmingsketel heropstarten. Toegegeven, het is maar de resettoets indrukken. Bel jij straks naar de chauffagist?
Het leven heeft zijn zotskap nog niet afgedaan. Na een bevalling van twee-en-vijftig uren kreeg ze te horen dat haar kind dood was geboren. Daarna lees ik haar kortverhaal. Een ander heeft het over carnaval en askruisjes op het voorhoofd. Vasten met snoep achteraf. Geld, nog geteld in Belgische franken. Strijk jij maar modder door je haren. Geiten hoef je niet te voederen. Die vinden alles vanzelf. Ik koop schrijfpapier op A5 formaat om vannavond mee te experimenteren.
Probeer het onzichtbare niet te verbreken. Maak de schouw onderaan leeg. Een bikini-gevecht klinkt niet slecht. Vergeet ook met de fiets het leeggoed niet naar de reciclage te brengen. Vier keer heen en terug. Snoei de voortuin en zorg ervoor dat het eten op tijd gaar is. Kijk of er genoeg ui en look in huis is, en zorg ervoor dat je helder bent wanneer ze vanavond thuis komt. Koop een lekker aperitief. Van een natte fiets ga je niet dood. Fado heeft nu geen zin.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Herschreven, en hóe ...
  Indrukwekkend, letterlijk en figuurlijk. Mooi, Warket.
  x
  warket: dankje Wee
 • Dora
  Fantastisch... genoten
  tweeduizendentwee?
  warket: gemist met de tijd
 • joplin
  nu eerst een borrel
  fris, vlot en fladderend
  xxx
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .