writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De prins die geen prins wou zijn. 5

door GoNo2Met in z'n rechterhand z'n zwaard en in z'n linkerhand de voorloper van een zaklantaarn, met name een walmende toorts, die de hem omriggende pure buitenlucht totaal verpest, speurt hij de oeverkant af. Kan ik een zin nog langer maken? Ja, dat kan. Maar wat voor zin heeft het hé?
Hij ziet een struik in een aarden pot en een man die er achteraan zwemt. Wat ze op de vuilkar niet willen, gooien ze hier in de rivier, denkt hij.
" Kan ik u helpen met enige hand-en spandienst?"vraagt onze onverschrokken en tevens koene koninklijke kroonprins.
" Ja, houdt die struik tegen, 't is er ene van het edele geslacht der struikgewassen…"
Bij het horen van het woordje "edel" is de kroonprins niet meer te houden. Noblesse oblige. Hij stort zich vol overgave en dadendrang naar beneden. Naar boven lijkt me niet zo evident, gezien de gegeven omstandigheden. Met een perfecte salto en een perfect uitgestoten strijdkreet, landt hij op de edele struik. Spijtig dat het een doornstruik is….
" Pas op voor de doornen…" roept de man in het water, een klein beetje te laat.
" Woehaha, woehaha, miljaardenondedju, nomdunepipe, quel malheur…"roept de tweetalige kroonprins hartverscheurend uit. Hoe zou je zelf zijn als er een dozijn stekels van uw balzak een speldenkussen maken?
Blacky, z'n vurige witte ros, die zoals gewoonlijk op de eerste rij zit of ligt, begint zich meer en meer af te vargen waar deze uitermate boeiende historie zal eindigen. Het lijkt hier verdorie wel een aflevering van Monty Python, denkt hij. Van een visionair beest gesproken hé?
" In plaats van daar te liggen lachen, zoudt ge niet beter wat komen helpen? Of moet ik van u steak tartaar maken?" kermt August het stekelig uit.
" Oei, oei, m'n baas zet z'n stekeltjes op, wat een kleinzerig ventje toch, wie is er op die doornstruik gesprongen? Ikke niet…"hinnikt het paard.

Het paard zet zich aan de oeverkant, laat de teugels hangen, de koene kroonprins grijpt ze. Het paard gaat stapvoets achteruit, vooruit gaan zou tot gevolg hebben dat hij ook met z'n klieken en klakken in 't water zou terecht komen. Maar dat had u al begrepen hé? Oef , de prins en z'n edele doorrnstruik zijn gered. Nu nog die andere man en 'k heb m'n goede daad weeral gedaan, besluit Blacky.
August ligt op z'n buik, kermend van de pijn. De onbekende man trekt doorn na doorn uit August's getergde lichaam. Bij honderdenzeven raakt hij de tel kwijt.
" Je lijkt wel een fakir op een spijkerbed…"probeert Amadeus grappig te zijn.
" Ik ben August, de kroonprins, en ik heb totaal geen behoefte en nog minder zin om te lachen. Gelieve dus uw onnozele opmerkingen voor uzelve te houden…"
Hij mag dan wel de kroonprins zijn, ik ben de broer van een struikrovershoofdman. Afstammeling van Abraham, die z'n zoontje wou offeren op een brandende braamstruik. In plaats van een doorn uit de geteisterde balzak te trekken, duwt hij er hem nog dieper in. Dat moet pijn doen. En het deed pijn. De kroonprins laat een gil , een ijzingwekkende. De sruikrovers vragen zich af of zij niet ter hulp moeten komen. Overdrijft Amadeus niet een klein beetje? Is hij dat heerschap levend aan het villen ofwat? Aan een mes rijgen is een kunst dat weinigen gegeven is. We zijn toch geen barbaren hé? Zegt de hoofdman. Laten we nog even afwachten hoe dit verder verloopt. Goed idee, want m'n koffie is doorgelopen en 't wordt tijd dat ik een sigaretje rook. Zeg ik. Dat heb je als je begint te praten met je personages hé…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

  • joplin
    leuk!
    nog een trekje van je sigaretje en dan:achteruit (begin tweede deel) even te nakijken
    GoNo2: Oeps! Foutje!
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .