writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Galtur de Grote (43)

door diomedes

Hoe betrouwbaar Blender voor de Rus ook was, hier in de bossen van de Hoge Venen verloor hij negentig procent van zijn mogelijkheden. Het deerde hem niet om het alleen op te nemen tegen tien volwassen mannen. Vuurwapens joegen hem geen schrik aan en met messen lachte hij. Veel mensen zijn bang in een bos, zeker in het donker, maar Blender was op een irrationele manier doodsbenauwd. Zijn eerste kennismaking met de bunker en zijn omgeving was memorabel. Sacha en Blender werden door Fagnard opgewacht aan de open plek naast de brandgang. Het was op een winteravond en de duisternis was reeds ingevallen. Bij elk geluid, elk geritsel van het woud bleef de reus stokstijf staan. Wat is dat ? Wat moet dat hier ? Tot grote woede van Sacha maar tot groot jolijt van Fagnard. Blender was nog nooit in een bos geweest. Fagnard had hem nog meer angst aangejaagd met zijn levendige en aangedikte verhalen over de gevaren van de Venen. Burlende mannetjesherten die met hun indrukwekkend gewei wandelaars te lijf waren gegaan, giftige adders die elk moment konden toeslaan van onder een laag mos, processierupsen die vanuit eikenbomen hun brandharen konden afvuren met zware ontstekingen en astmatische reacties tot gevolg. De gevaren van de "brouillard", een dodelijke mist, die in tien minuten alles onzichtbaar maakte zodat zelfs de meest ervaren gids verdwaalde. De verraderlijke gaten in het veen die je helemaal konden opslokken.
"Weet je," had Fagnard gezegd, "dat 5 kilo veenmos tot 72 kilo water kan bevatten. Als je daar in wegzinkt begin je zwembewegingen te maken maar die kunnen je niet redden. Integendeel, beetje bij beetje zak je de dieperik in. Na enkele dagen is je lichaam helemaal verzwolgen door je eigen gewicht."
Hij had er spottend aan toegevoegd :
"In uw geval hoeft dat niet zo lang te duren."
Blender had de andere een woedende blik toegeworpen.
"En hoeveel mensen hier vroeger met paard en kar verzwolgen zijn. In de Hoge Venen staan ontelbare kruisen en stenen ter nagedachtenis van de ongelukkigen die hun weg naar huis nooit meer hebben gevondenů"
Met misprijzen had Sacha de onwaardige reactie van zijn rechterhand gadegeslagen en hij had genoegen geschept in zijn vernedering door de boswachter. Blender had zich gedragen als een oud wijf. Later had de Rus zich bij de feiten neergelegd, de reus had een fobie voor bossen en insecten. Blender vergezelde hen enkel nog naar de bunker wanneer het hoogstnodig was en nooit bij het vallen van de duisternis.

 

feedback van andere lezers

Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .