writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Ostara

door puk


Vandaag de eerste dag van de lente. Dat zegt de kalender, maar buiten lijkt het nog winter. Dan komen er twee staartmezen en storten zich op de vetbol. Ik verwacht er nog tien te zien landen, maar het blijft bij deze twee. Gisteren was het nog de hele groep, zacht kwetterend naar elkaar en hun staarten vlechtend rond de bol. En zomaar ineens zijn ze vandaag met twee. Het is elk jaar weer een verrassing.
Vanaf de zomer als de jongen het nest verlaten stort de groep staartmezen zich en masse op het voer in mijn tuin. Altijd een exemplaar op de uitkijk. Altijd een bundel gevlochten staarten voor mijn raam. Tot het nieuwe paarseizoen, dan vormen ze paren en zie ik er steeds maar twee. Een van de twee houdt even wacht, maar ze zijn al zo opgewonden dat ze vlak bij elkaar blijven, het liefst samen op het voer, de staarten tegen elkaar. Ik probeer elk jaar het magische moment te zien. Wie geeft het teken, maken ze ruzie, nemen ze afscheid? Ook dit jaar is me dat niet gelukt.
Daar zitten ze te eten, met zijn tweetjes en dan blijkt de tuin vol paartjes te zijn. Mussen lopen te pronken met dode blaadjes of een stukje brood, de vinken hobbelen samen door de rotstuin, de tortels tortelen op de schuur, de houtduiven koeren, takjes worden losgepikt, pimpels en koolmezen bekijken nestkastjes, het winterkoninkje plukt mos, de heggemussen vliegen zonder iets te zien achter elkaar aan, ook het roodborstje heeft een partner bij zich.
De eekhoorn springt op de pinda's, maar in plaats van te gaan zitten knabbelen laat hij de pinda's vallen. Als ik opsta kan ik de grond zien en zie een tweede eekhoorn onder de pinda's zitten. Verliefd kijkt hij of zij naar boven. Pinda's vallen, pluimstaarten zwaaien. Ostara vandaag, de dieren weten dat zonder kalender.

 

feedback van andere lezers

  • Ghislaine
    Prima. Eekhoorns zijn echte vernielers, hopelijk blijven ze dit jaar eens buiten en wordt de keuken niet tot een waar slagveld herleid.
  • commissarisV
    Mooi sfeertekstje...
    puk: dank je
  • Vansion
    mooie pointe- die de kopzin en de mens flink 'op zijn plaats zet'
    fijn door je fijnzinnige ogen mee te kijken

    puk: Dank je en graag gedaan
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .