writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

MaatschappijkritiekÖ

door GoNo2
De oorlog in SyriŽ begint z'n nieuwswaarde te verliezen. De oorlog, waarbij onschuldige burgers vermoord worden, moet wijken voor vallende regeringen en goedbetaalde voetballende supersterren. Ik heb eens op m'n klok gekeken hoeveel tijd ieder item opslokt. Koning Voetbal steekt er met kop en schouders boven uit. Straks komen de Olympische Spelen eraan. Nog zo'n evenement dat de media zal beheersen. Wat normaal een onderonsje zou moeten zijn van sportievelingen, is nu uitgegroeid tot een megaspektakel, dat miljarden kost. Ieder land dat de eer heeft om deze spelen te organiseren, moet het beter en grootser doen dan z'n voorganger. De belastingbetaler zal wel opdraaien voor de kosten. Ik vraag me altijd af hoe het komt dat wij zo weinig inspraak hebben als het om onze centen gaat. Hoe het komt dat een klein groepje van zogenaamde democratisch verkozenen vrijelijk kunnen beslissen wat er met ons belastinggeld moet gebeuren. Hoe dat zelfde clubje zich ongestraft verder kan verrijken op de kap van de burger. Waarom spannen wij geen proces in voor het roekeloos verkwisten van belastinggeld? Is dat geen misdaad tegen de mensheid? Banken mogen niet failliet gaan, moeten gered worden met ons belastinggeld. Want ze zijn economisch van onschatbare waarde. De staat pompt miljarden in banken die deze miljarden met gulle hand versluizen naar buitenlandse rekeningen. Speculeren met belastinggeld is niet moeilijk, als het kalf verdronken is zal de staat wel nog een mond-op-mondbeademing doen. Er moet bespaard worden. Ik ben 57 jaar en heb meer dan de helft van m'n leven niets anders gehoord. Toen de oliecrisis in de jaren '70 zijn opwachting maakte, moest er ook bespaard worden. Maar het einde van de tunnel was in zicht, zei men toen. Alleen vergaten ze erbij te zeggen dat die tunnel telkenmale verlengd werd. Wij zijn een klein landje dat groot wil zijn. Waarom moeten wij meedoen met al die oorlogen? Miljarden verslindende oorlogen? Geld dat zou kunnen gebruikt worden om onze arme medeburgers een menswaardig bestaan te geven. Wat hebben wij in godsnaam verloren in Afghanistan? Zijn wij daar om onze frieten met stoofvlees te promoten? Of Manneke Pis? Of gaan wij de Afghanen leren hoe zij schulden moeten maken? Waarom moeten wij al die asielzoekers opvangen? Hen huisvesten, voeden en kleden? Leven er hier geen burgers genoeg in erbarmelijke toestand? Ik begrijp dat sommigen een beter leven willen, maar zeg nu eerlijk, de meesten zijn avonturiers. Komen uit landen waar er helemaal geen oorlog is. 't Zijn dus economische vluchtelingen, die een graantje willen meepikken van de rijke Westerse tafels. Zelfs dat kan ik nog begrijpen, hoewel ik er moeite moet voor doen. Wat ik niet begrijp is dat criminelen hier een verblijfsvergunning krijgen. Ze vragen die aan vanuit de gevangenis en klaar is Kees. Wat voor een meerwaarde hebben die sujetten voor onze maatschappij?
Een jongen, die zich compleet aangepast heeft aan onze normen en waarden, wordt binnenkort op het vliegtuig gezet richting thuisland, waar hij niemand kent. De wet is de wet, hoor ik zeggen. Wetten die niet gedragen worden door de massa zijn geen wetten. Wetten dienen om ons het leven wat gemakkelijker te maken en niet om ons het leven zuur te maken. Onnozele wetten hebben geen bestaansrecht, kunnen in mijn ogen ook niet afgedwongen worden. De rechters zouden ze naast zich neer moeten leggen. Gewoonweg weigeren straffen op te leggen wegens onuitvoerbaar en niet getoetst aan de realiteit. 't Is een beetje zoals het rookverbod. De sigaretten, bier en de benzine zijn een melkkoe geworden voor Vadertje Staat. Men stelt een rookverbod in en langs de andere kant halen ze de meeste accijnzen binnen op sigaretten. Ze zeggen dat de gezondheid van hun medeburgers van algemeen belang is. Er sterven teveel mensen aan kanker. Als er teveel mensen sterven aan kanker is dat een goeie zaak voor de schatkist, me dunkt. Zoveel duizenden die nooit zullen genieten van hun pensioentje. Als dat geen besparing is?
Hetzelfde met de benzineprijzen. Als ik rondom mij kijk, is er geen sprake van crisistoestanden. Ik heb er nog maar weinigen hun auto zien inruilen voor een fiets. Ik zie bij de bakker nog steeds auto's op het voetpad geparkeerd van mensen die juist om de hoek wonen. Idem aan de scholen. Kinderen die hoop en al twintig minuten te voet moeten gaan , worden als prinsen en prinsessen afgezet en opgehaald aan de schoolpoort. En maar klagen dat onze kinderen te dik worden en aan geen lichaamsbeweging meer doen. We kijken massaal naar de kookprogramma's. ik vraag me af of we ook massaal achter het fornuis staan? Nee, denk ik, want we sturen massaal onze kinderen naar de Quick of McDonald's. Al die programma's over gezond leven komen me zo stilaan de strot uit. Het kerkhof ligt vol met gezonde mensen. Doodgaan is, bij mijn weten, niet zo gezond.
Ik ben kritisch voor mezelf, maar nog meer voor de maatschappij. Een maatschappij die zich niet meer in de handen heeft, die hopeloos op zoek is naar hogere waarden. Andere waarden dan die we dagelijks moeten ondergaan. Een maatschappij met rechtvaardige normen, geen klassenjustitie, waar alleen maar je afkomst en je rijkdom telt. Waar ieder individu het recht heeft op een menswaardig bestaan. Waar men mag opkomen voor z'n mening zonder de stempel te krijgen van racist. Waar men niet in het verdomhoekje terecht komt als men een beetje dwarsligt. Misschien zal deze maatschappij nooit bestaan, misschien moet het maar bij dromen blijven hť?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • joplin
  helemaal mee!
  xx
  GoNo2: Dank u!
 • andremoortgat
  Onze Van de Lanotte
  (ne serieuze, gene zotte)
  zei nog onlangs
  "Pas op voor sinistrose"
  leer de kracht van de lach
  en je wordt sterker met de dag
  GoNo2: Dank u!
 • koyaanisqatsi
  Je vergeet nog de onlusten in Bahrein. Daar wordt de bevolking al maanden even meedogenloos onderdrukt als in SyriŽ, maar vermits SyriŽ een 'vriend' van Iran is en Bahrein een vriend van het westen horen we daar al helemaal niks van.

  GoNo2: Je hebt gelijk, ik vergeet ook nog Soedan, OekraÔne, TsjetsjeniŽ, en zoveel andere landen waar de mensenrechten met voeten getreden worden...
Er zijn 15 bezoekers online, waarvan 0 leden: .