writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Bestaan in al zijn Eenvoud (3)

door koyaanisqatsi

Ondanks het slechte nieuws van enkele uren eerder was het lot Abel Bocoum nog dezelfde dag gunstig gezind. Nadat hij, conform hun jaren oude afspraak, zijn sjofele kleren aan de man met het strijkijzer in pand had gegeven tot hij het strijkwerk kon betalen, was hij de straat op gegaan op zoek naar een bruidsstoet.
Het gevorderde uur indachtig maakte hij zich geen illusies: aangezien de meeste bruiloftsfeesten al aan de gang waren kon hij zich maar beter voorbereiden op een lange speurtocht door de stad.
Maar, zoals gezegd lachte het geluk hem toe. Nauwelijks een paar honderd meter van het huis van de man met het strijkijzer verwijderd stuitte hij op een compacte, door trommelaars en fluitisten begeleide groep mannen en vrouwen met in het midden, alsof ze als een weerloos schaap moest beschermd worden tegen horden hongerige wolven, een bruid. De protserige kledij van de feestgangers verraadde hun lage komaf. Ervaring had Abel Bocoum geleerd dat de lagere standen, op de ogenblikken wanneer ze zich ten allen prijze wilden verheffen, op een lachwekkende manier getuigden van een pijnlijk gebrek aan goede smaak.
Toch stemde de aard van de bruidsstoet hem eerder tevreden, want net zo zeer had hij ondervonden dat dit soort mensen tijdens speciale gelegenheden veel meer bereidheid vertoonde om diep in de buidel te tasten dan de hogere klassen.
Hij streek nog gauw zijn dunne haren naar achter, trok de omslagen van zijn vest goed, schraapte zijn keel, haalde diep adem en ging met de onverschrokkenheid van een van zelfvertrouwen barstende gladiator recht op zijn doel af.
Van zodra hij had ingeschat dicht genoeg genaderd te zijn? stak hij zijn borst vooruit en spreidde hij, bij wijze van aankondiging van zijn nakende stemverheffing, plechtig de armen.
De voorste gelederen van de feestende troep begrepen meteen wat er zat aan te komen. Enkele van heften een hand op om de stoet tot staan te brengen en tegelijkertijd de trommelaars en fluitisten het zwijgen op te leggen. Vervolgens maakten ze instinctief plaats om de bruid toe te laten naar voren te treden, zodat zij oog in oog kwam te staan met de zanger die haar uit volle borst begon te bewieroken.
Dat de bruid aartslelijk was deerde Bocoum niet het minst. Hij was van mening dat iedere vrouw, hoe adembenemend mooi of afstotelijk ze ook mocht zijn, het verdiende om op deze dag, die toch tot n van de mooiste uit haar leven mocht gerekend worden, overspoeld te worden door een vloed aan woorden die haar schoonheid beschreven.
'Stuur die schooier weg!'
Een zwaarlijvige man kwam vanuit de achterste geledingen naar voor, zijn vuisten gebald, klaar om Bocoum te lijf te gaan.
'Niets van!' schreeuwde een vrouw, 'dat brengt alleen maar ongeluk. En daarbij, de bruid hoort alle lof toe, op deze dag.'
Abel Bocoum was niet verrast door dit korte, vervelende intermezzo. Het gebeurde wel meer dat iemand van oordeel was dat zijn optreden ongewenst want ongevraagd was, maar alweer wist hij uit ondervinding dat zo'n spelbrekers altijd op zijn minst door n, en niet zelden door meerdere feestvierders terecht werd gewezen. Dat hem ditmaal de mond gesnoerd werd door de moeder van de bruid leed geen twijfel aangezien deze laatste duidelijk haar lelijkheid van de vrouw had gerfd.
Abel Bocoum zette zich op n knie voor de bruid neer, legde beide handen op zijn hart, gooide vervolgens zijn armen open zoals een plots opvliegende vogel de vleugels spreid en begon met routineuze emotie aan zijn repertoire: een medley van lange liederen en korte gedichten. Het duurde niet lang voor de bruid in tranen van opperste geluk uitbarstte.

 

feedback van andere lezers

 • GoNo2
  Met veel genot gelezen!
  koyaanisqatsi: waarvoor dank
 • Wee
  Heerlijk verhaal!
  Ook zonder palmboom kun je schrijven hoor!
  x
  koyaanisqatsi: en toch... :-) xxx
 • joplin
  'k Zie het zo gebeuren
  mooi taalgebruik
  xx
  koyaanisqatsi: waarvoor dank
  xx
 • greta
  Ik proef al de maatschappij-kritische ondertoon.
  koyaanisqatsi: Maatschappij kritisch? Ik?!! :p
 • Hoeselaar
  Ben zelf niet zo sterk in taal daarom dat ik je graag lees

  Willy
  koyaanisqatsi: ;-)
Er zijn 85 bezoekers online, waarvan 0 leden: .