writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Bestaan in al zijn Eenvoud (14)

door koyaanisqatsi

De tamboerijnen en schalmeien verstomden van zodra duidelijk werd dat de bruidsstoet Abel Bocoums doelwit was. In zijn euforie kwam het bij deze laatste niet op dat de plotse stilte te wijten was aan zijn onverwachte opduiken. Integendeel, hij beschouwde ze als het logische gevolg van zijn aantreden, iets waarnaar de feestvierders ongetwijfeld al van bij het op gang komen van de optocht, reikhalzend hadden uitgekeken.
Wat volgde was het gekende ritueel: de voorste gelederen ruimden baan voor de bruid, zodat ze oog in oog kwam te staan met de man die haar de volgende minuten zou overstelpen met bewierokingen.
Toen Bocoum de bruid zag verschijnen stokte zijn adem en sloeg de angst hem om het hart . Het meisje was piepjong en getekend door een droefheid die zijn verbeelding bijna verstikte. En zonder die verbeelding was hij niet in staat haar schoonheid en voorspoed te bezingen.
Het was niet de eerste dat hij met dit fenomeen geconfronteerd werd -hij had wel vaker kindbruidjes de lof toegezongen- maar nooit eerder had hij zo'n wanhoop van een gezicht afgelezen. Voor het zelfde geld werd dit meisje naar de galg of de brandstapel geleid, zonder ook maar een sprankje hoop op clementie. Zijn geweten deed hem bijna roepen: 'Hé, hier klopt iets niet!' maar de gedachten aan zijn carrière, die zich precies nu op een cruciaal kruispunt bevond, deden hem zijn woorden inslikken. Het idee alleen al om roet in het eten te gooien was volkomen waanzin. Van het ene ogenblik op het ander zou hij van een vermaard lofzanger degraderen tot een ongehoorde bemoeial. Er hoefde geen tekeningetje bij om duidelijk te maken dat zijn carrière in dat geval in plaats van verder gelanceerd, voorgoed voorbij zou zijn. Nog sneller dan hij naam had gemaakt, zou hij in ongenade vallen.
Bocoum herpakte zich, slikte een keer diep en begon uit volle borst, o ironie, de jeugd van het meisje te prijzen. Dat er op dat ogenblik tranen over haar wangen begonnen te rollen, probeerde hij als een blinde te negeren.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Oef, da's wel een dilemma. Gaat hij dat volhouden?
  x
  koyaanisqatsi: Geen flauw idee... :-) xxx
 • joplin
  't gebeurt nog steeds
  dit raakt Koyaantje!
  xx
  koyaanisqatsi: thanks joplin
  xx
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .