writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Olympische Spelen 2

door GoNo2Het verwondert mij dat de Grieken nog iemand afvaardigen naar OS. Het land is zo goed als failliet, kinderen zoeken in de vuilnisbakken om eten te vinden, medische zorgen kunnen niet meer gebeuren wegens gebrek aan medicijnen en geld. En toch doen ze nog mee met die volksverlakkerij die men de OS noemt. Tot meerdere glorie van wie? Zeven miljard hebben de Britten uitgegeven. Zouden ze dat geld niet beter voor de arme mensen gebruiken?
Al die landen die constant onder vuur liggen van die opgefokte ratingsbureau's doen mee aan wat ik de Moderne Brood-en Spelen noem. Plots zijn we allemaal Belgen, varen we onder dezelfde vlag. Geen discussies meer tussen Vlamingen en Walen. Als we geluk hebben, komen ze met een paar medailles naar huis en mogen ze op de koffie bij de koning…
Ik heb de openingceremonie gezien. Zat mij constant af te vragen hoeveel dat grapje kostte. De zogenaamde atleten van al die arme landen, zouden die aan thuis denken? Aan hun kinderen die met wat geluk één maaltijd per dag krijgen? 't Was knap, het mag gezegd wezen. Maar binnen een paar maanden is iedereen vergeten wat hij gezien heeft. Neem de proef op de som. Wat is er ons bijgebleven van de OS in Peking? Hoeveel medailles heeft ons dierbaar vaderland naar huis meegebracht? Je moet al gaan googlen om het te weten.
Als er dan toch zo'n grote crisis is, stuur dan uw kat hé? Of uwen hond. Zijn die beesten ook eens buiten geweest. Een andere cultuur opsnuiven kan nooit geen kwaad. Het enige lichtpuntje in heel die show, was Mister Bean, alhoewel er ook sleet opzit. Te voorspelbaar. De Eerste Wereldoorlog kwam ook in beeld. De Tweede niet, wegens het dreigement van de Duitsers om het nog eens over te doen. Ik stel voor om de Spelen te verhuizen naar Syrië of Afghanistan of Irak. Misschien helpt het om broederlijk en zusterlijk naast elkaar te lopen, zonder elkaars kop eraf te schieten. Maar zal je zeggen, ze komen om sportieve prestaties te leveren. Niet allemaal, denk ik dan. Er zijn er een pak die verplicht zijn door hun heimat. Meedoen en de kans krijgen om politiek asiel te kunnen vragen, laat je niet zomaar liggen hé?
De OS zijn zo verweven met de politiek, de platte commercie, dat het nog weinig te maken heeft met de geest van de OS. Maar allé, de Belgen hebben al één medaille binnen, een bronzen. Gewonnen door een Waalse judoka. Nu is het wachten op een Vlaamse winnaar. Om de vrede tussen beide landsdelen te bewaren. Anders valt de regering daar ook nog over…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • joplin
  gooi het eruit en je hebt ook gelijk
  het is wel zo dat in de arme landen vooral atleten hun helden worden, denk aan Pele in Brazilië, ze verafgoden hem. Het is hun trots, het bewijs dat je ook als straatkind nog kansen hebt.
  Het mes snijdt aan twee kanten.
  xx
  GoNo2: Dank u!
 • koyaanisqatsi
  Ook al ben ik een atletiekfan, volkomen eens met de kritiek op die geldsmijterij. Kunnen ze niet gewoon die Spelen beginnen en basta... ?
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 17 bezoekers online, waarvan 0 leden: .