writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Bestaan in al zijn Eenvoud (65)

door koyaanisqatsi

De Ziener, oorspronkelijk van laag allooi, kon zich dankzij zijn gave een huis in één van de betere buurten van de stad veroorloven. Het was een oud herenhuis, gelegen achterin een dicht begroeide, niet onderhouden tuin, enkel te bereiken via een onnodig kronkelend stenen pad, afgezoomd met smalle rijen bloemen. De brede trap voor het huis bevond zich in lamentabele staat. De barsten waren niet te tellen en hier er daar waren stukken van de afgesleten treden afgebrokkeld. Ook de gevel was dringend aan een onderhoudsbeurt toe. De verf bladderde af, vogels hadden zich in de dakgoten en afvoerpijpen genesteld en de meeste van de houten blinderingen voor de ramen gingen niet meer toe.
Omdat de Ziener alles liet zoals het was deed het gerucht de ronde dat hij voorzag dat renovatie nodeloos was. Stond er iets met het huis te gebeuren, of met hemzelf, de mensen hadden er het raden naar en hielden het dan ook maar bij veelal vage vermoedens.
Het was de eerste keer dat Abel Bocoum de Ziener thuis bezocht. Hij had hem al wel een paar keer ontmoet, tijdens een wandeling of in de kroeg, maar meer dan de Ziener formeel begroeten had hij nooit gedaan. De man leed een erg teruggetrokken leven, gedroeg zich daar ook naar, en ondanks zijn reputatie viel niemand hem in het openbaar lastig. Dat laatste was vrij eenvoudig te verklaren. Iedereen leefde immers in angst dat een geïrriteerde Ziener het wel eens in zijn hoofd kon halen de verschrikkelijkste onheilstijdingen aan te kondigen en aangezien niemand, behalve misschien een eenzame gek, daar op zat te wachten deed men er alles aan om de Ziener niet voor de voeten te lopen. In kroegen kreeg hij steevast een rustig hoekje toegewezen en verder werd er door ieder normaal mens op toegezien dat hij met rust werd gelaten.
Aan de voordeur van het huis hing een loodzware koperen klepel in de vorm van een leeuwenkop. Bocoum liet het gewicht drie maal tegen de deur aan beuken en wachtte met enige nervositeit af.
Even later werd de deur langzaam tot op een brede kier geopend. Het hoofd van een oude vrouw met een rimpelig gelaat en grijze haren opgestoken in een dikke knot stak haar hoofd naar buiten.
'Voor wat is het?' vroeg ze met een opvallend krachtige stem.
'Ik kom voor de Ziener,' antwoordde Bocoum.
'Natuurlijk,' reageerde de oude vrouw, 'voor mijn mooie ogen zal het niet zijn. Maar wat wil je precies? Gaat het om vragen over je huwelijksgeluk of je carrière, want voor zo'n bagatellen pijnigt de Ziener zijn hersens niet.'
Bocoum was volkomen verrast. De ontgoocheling trok zijn hart samen en gaf hem een slap gevoel dat tot in de tippen van zijn tenen trok.
'Dat wist ik niet,' zuchtte hij, 'hoe jammer. Maar maakt hij geen uitzonderingen?'
'Alleen in gevallen waar grote wanhoop mee gemoeid is,' zei de vrouw, 'en dan nog…'
Bocoum moest tot zichzelf bekennen eerder ongeduldig te zijn dan de wanhoop nabij. Maar niets garandeerde dat dat de volgende niet omgekeerd zou zijn en dus waagde hij zijn kans.
'Ik kan u met de hand op het hart verzekeren dat ik wanhopig ben,' zei hij, stil omdat hij moeite had met zijn leugen.
'Zo zie je er niet uit,' zei de vrouw, maar tegelijkertijd trok ze de deur verder open en gebaarde ze Bocoum om binnen te komen.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Ik voorzie nog niets!
  x
  koyaanisqatsi: Een warme trui voor de winter? x
 • greta
  Telkens in je verhaal, (verhalen!) wanneer een nieuwe scène aanbreekt in een onbekende omgeving, is dat verrassend. Ook dit huis, verwaarloosd, verscholen en bijna verlaten.
  koyaanisqatsi: Zolang ik mezelf kan blijven verrassen, strijd ik verder... ;-)
 • Danvoieanne
  graag gelezen
  koyaanisqatsi: waarvoor dank
 • joplin
  ik lees verder
  ben nieuwsgierig
  xx
  koyaanisqatsi: leuk te horen (lezen)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .