writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Bestaan in al zijn Eenvoud (68)

door koyaanisqatsi

Toen Abel Bocoum onderweg naar huis in zijn broekzak ging, besefte hij hoe onbezonnen hij was geweest. Zonder een cent op zak was hij naar de Ziener gestapt, een man die ervoor bekend stond zijn gave pas te benutten als er behoorlijk wat geld op tafel werd gesmeten. Gelukkig was het zo ver niet gekomen. De volgens Bocoum absurde beslissing van de Ziener om Minister van Huisvesting te worden, had ervoor gezorgd dat hij zich niet in een lastig parket had gemanoeuvreerd. Voor hetzelfde geld was de Ziener wel bereid geweest zijn talent te aan te wenden en had hij de behoeftige Bocoum met eenzelfde soort opdracht opgezadeld als de Regelaar had gedaan.
Daar was hij nu gelukkig van gespaard gebleven. Een zorg ontweken, dacht Bocoum, als stak daardoor tegelijkertijd weer het spookbeeld van Imri's moeder als tijdelijke vrouw weer de kop op.
Thuis gekomen besloot hij in ieder geval meteen opnieuw op zoek te gaan naar een bruidsstoet. Er moest weer geld in het laatje komen, al was het maar om zijn maag te vullen, en als het kon om ook Imri's moeder nog wat toe te schuiven.
Maar het lukte niet. Hoe gedreven Bocoum ook door de stad dwaalde om een stoet tegen het lijf te lopen, hij kende geen succes. Dat overkwam hem wel meer, maar meestal had hij wat financiële reserves en die waren ditmaal uitgeput. Tegen beter weten in bleef hij zoeken maar tegen valavond gaf hij het dan toch op. Rond die tijd waren alle huwelijksfeesten al volop aan de gang en zou hij nog hoogstens een verdwaald geraakte dronken feestganger tegen het lijf lopen.
Opnieuw thuis sprak hij het overschot van zijn voorraadje gedroogde vruchten en noten aan waarna hij zich buiten, naast de ingang van zijn kartonnen neer zette om de laatste fase van de zonsondergang gade te slaan. Met de zon verdween ook de zachte temperatuur en stak er een kille bries op, typisch voor de nachten van de tijd van het jaar.
'Daar bent u,' klonk het plots vanuit het duister.
Bocoum herkende de stem meteen, sprong recht en voelde hoe zijn hart feller begon te slaan.
Imri's moeder verscheen, gekleed in een strak zittend wit avondkleed, haar haren opgestokent en vastgehouden met een kitcherige haarspeld.
'Ik wist dat ik u hier aan zou treffen.'
'Toch ben ik maar net weer thuis,' zei Bocoum, om toch maar iets te zeggen.
'Ik wilde u het kleed laten zien, dat ik van uw geld gekocht heb,' zie Imri's moeder waarna ze langzaam om haar as draaide.
Het duurde even voor de woorden tot Bocoum doordrongen, en zelfs toen dat gebeurd was kon hij ze nauwelijks geloven.
'Ik ben u erg dankbaar,' zei Imri's moeder, 'want met dit kleed kan ik het hoofd op stang jagen van de beste partijen en hoef ik niet langer op u te rekenen om me doorheen deze rampzalige periode te worstelen. Ik stap meteen het nachtleven in en ben niet van plan terug te keren tot ik mijn gading gevonden heb. Wat denkt u: zou het lang duren voor ik succes heb?'
Abel Bocoum staarde plompverloren naar Imri's moeder, die nogmaals om haar as draaide, ditmaal duidelijk om haar bevallige vormen te laten bewonderen.
'U zegt niets…'
'Wat kan ik zeggen?' zei Bocoum, waarna hij zijn keel schraapte.
'Of het lang zal duren voor de mannen voor mij zullen vallen…' zuchtte Imri's moeder.
'Nee,' antwoordde Bocoum nu kortaf. 'Dat denk ik niet.'
'Mooi,' zei Imri's moeder waarna ze tevreden in de handen begon te klappen. 'Dan kan ik met verse moed op pad. En als u me dan even naar het stadscentrum zou willen escorteren, kan mijn onderneming niet meer stuk…'
'Geen probleem,' mompelde Bocoum, 'ik heb toch niet anders om handen.'
Waarna het tweetal zich op weg zette.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Mooi stel haha. De nacht zal vol verrassingen zijn.

  koyaanisqatsi: en hij is nog jong!!!!
 • joplin
  waar haal je het vandaan,
  vol humor
  xx
  koyaanisqatsi: Geen flauw idee, echt niet. Het kom zo maar in me op.
  xx
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .