writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Van donderdag op vrijdag

door warket

Een glas citroensap zonder suiker. Tabak is bijna op. Morgen laatste werkdag. Ik maak er een halve van. Wachtend op de slaap geef ik dit beeldhouwwerk buiten in het donker nog voor het af is een naam.
Of je nu voetganger, fietser of autobestuurder bent: blijf je staan om zes uur 's morgens voor een rood licht wanneer de straat nog verlaten is?
Ik wel. Het is een gewoonte omdat het zo hoort. In afwachting nijp ik dan met duim en wijsvinger aan mijn fietsband om te voelen of er nog genoeg lucht in zit, of draai ik een heerlijke longterende shag. Vervolgens ga ik op groen het voetpad over. Matig autistisch begaafd heb ik daar geen moeite mee, net zoals ik alle vruchten tel die ik pluk, over onpare tegels op de stoep loop en erover waak dat mijn janus steeds links langs het zadel hangt.
Het gekke is dat je al de herfst in de zomer begint te zien. Als je vroeg opstaat voel je dat het daglicht verkwijnt. Algauw moet de schouw aan de houtkachel gekuist, dichten we koude kieren en zoeken we opnieuw naar handschoenen en een wintermuts.
Heerlijk om met een vrachtwagen stoer in het verkeer te rijden. Je zit zo hoog. Deze heeft acht versnellingen aan de vittesenpook. Hij staat vertikaal midden in de stuurcabine met aan het uiteinde een porseleinen knop. Ik wrik en wrak aan het grote stuur in bochten en op kasseien ga ik op en neer in de zetels. De logeerruimte is achteraan. Je kan er met twee in slapen.
Mijn vrachtwagen is veel langer dan normaal. Je kunt in de achteruitspiegel zelfs zijn achterste niet zien. De truckers zeggen: je bent zot om met zo een gevaarte de baan op te rijden. Wat ze niet weten is dat ik in te druk verkeer de pipet uit zijn achterwerk trek, hem opvouw, in mijn rugzak steek en dan te voet verder ga.


 

feedback van andere lezers

 • Danvoieanne
  MOOI, maar laat ons nog een tijd genieten van de zomer....
 • GoNo2
  Herkenbaar voor mij...
 • Hoeselaar
  Leuk
 • hettie35
  Heel vlot geschreven, fijn om te lezen.
  Groetjes Hettie
 • Wee
  Mooi stukje, Warket. Ik herken je begaafdheid (niet met álles natuurlijk ;)).
  Ook ik voel herfst al nevelsluipen ... :(
  Mogen we de naam van het beeldhouwwerk weten?
  x
  warket: "vagitekraw".
 • joplin
  ik wil in die achteruitkijkspiegel kijken
  xx
  warket: Niet doen want dan kom je in mijn droom terecht.
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .