writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Een goed begin is alles…

door GoNo2" Verdachte, vertel me eens waarom je met een hamer op het hoofd van je stiefzoon klopte?"
" 't Is allemaal begonnen toen ik de trouwfoto van mij en z'n moeder wou ophangen, edelachtbare rechter…"
" Er is wel een verschil tussen een foto ophangen en iemand bijna de schedel inslaaan hé?"
" Meneer de edelachtbare rechter, het was een accidentje, een ongevalletje van niemendal…"
" Uw ongevalletje heeft er wel voor gezorgd dat uwen stiefzoon in het hospitaal ligt met een ferme schedelbreuk hé?"
" Hij had beter moeten luisteren, maar dat ventje luistert nooit. Toen de pastoor in de kerk vroeg of ik z'n moeder tot echtgenote wou nemen, in goede en slechte tijden, riep hij vanop z'n bank luidop " NEE". Een goed begin is alles, dacht ik nog. Tijdens het feest heeft men hem betrapt terwijl hij de banden van m'n auto aan het platzetten was. En weer dacht ik:" een goed begin is alles". Tijdens het feestmaal heeft hij zes kilo zout in de soep gedraaid. Zout dat men normaal op de weg strooit in de winter. Dat zal de mensen wat ontdooien, was z'n uitleg. Ik begon nu wel te denken dat een goed begin niet alles is, maar kom, ik zie z'n moeder graag en 't zou wel beteren dacht ik. Maar toen begon de miserie pas. Dat ventje vond er niet beter op dan met de kroketten en de erwtjes te gooien. Terwijl ik m'n speech afstak…"
" Zo te horen, heb je wel een kostelijke avond gehad, maar da's nog altijd geen reden om iemand de kop in te slaan hé?"
" Meneer de edelachtbare, ik dacht alle begin is moeilijk, laat ik dat snertjong nog een kans geven. Maar 's nachts heeft hij alle kranen opengedraaid en de afvoer met handdoeken verstopt. Terwijl ik bezig was m'n echtelijke plicht te vervullen, hoorde ik het water op de vloer kletteren. Ik kreeg het ervan op m'n blaas zodat ik moest gaan plassen. Ik spring van m'n vrouw, pardon, uit m'n bed en rep mij naar de badkamer. Heeft dat kereltje toch wel zeeppoeder in de badkamer rondgestrooid. Ik schuif op m'n blote voeten de badkamer in, struikel over de badmat en val pardoes met m'n hoofd tegen de lavabo. Ik begon zo stilletjesaan te denken dat ik hier niet gewenst was…"
" Verdachte, die indruk begin ik ook te krijgen…"
" Maar da's nog niet alles, meneer de achtbare rechter, da's nog niet alles…"
" Is dat nog niet genoeg?"
" Dat vroeg ik me ook af…"
" 's Anderendaags wou ik de trouwfoto ophangen. Ik vroeg hem om de nagel vast te houden. Wat hij ook deed, met een grijnslachje. Op het moment dat ik op de nagel wou kloppen, liet hij die toch wel los zeker. Resultaat: een gat in de muur. Sorry, zei hij met z'n verraderlijk lachje. Twijfelgeval, dacht ik, het voordeel van de twijfel geven. Hij zal het wel niet expres gedaan hebben. We beginnen opnieuw en hou die nagel nu goed vast hé? Hij houdt de nagel vast en op het moment dat ik wil kloppen…..laat hij hem terug los, dat kalf. Maar deze keer vergat hij z'n domme kop weg te trekken. En een ongelukje ligt in een klein hoekje, zei m'n moemoe altijd. Ik sloeg nagels met koppen, in zijn geval een grote kop. Zoals ge hoort, was het niet m'n bedoeling hem een klop op zijne kop te geven…"
" Ge weet toch dat uwen stiefzoon schadevergoeding eist voor die moordaanslag?"
" Meneer de rechter, dat ventje is de nagel aan m'n doodskist. Hij is drieëndertig en slaapt nog met een teddybeer. Ik heb hem gesmeekt om eindelijk eens op z'n eigen te gaan wonen. Maar hij wil niet, zeggende dat hij z'n mama zo graag ziet en haar zal missen…"
" En wat zegt z'n mama?"
" Die zegt dat het iets te maken heeft met verlatingsangst. En dat ze maar één zoon heeft…"
" Maar waarom ben je ermee getrouwd? Graag zien, dat kan ik nog begrijpen, maar om zo verder door 't leven te gaan?"
" Ze had gezegd dat ze zwanger was van mij en dat ik zou moeten opdraaien voor de kosten. Maar ik dacht dat alle begin moeilijk was en ik stond er niet bij stil dat het misschien doorgestoken kaart was. Liefde maakt blind, zeggen ze…"
" Bon, ik zal de zaak uitstellen tot uwen stiefzoon uit het hospitaal is. Ik wil zijn versie wel eens horen. Tussen haakjes, waar is uw vrouw?"
" Die zit dag en nacht aan z'n ziekenbed, hij heeft haar wijsgemaakt dat hij op sterven ligt…"
" De zaak wordt uitgesteld tot ze terug wordt ingesteld. U bent vrij en moogt gaan…"

De man verlaat met tranen in de ogen de rechtbank. Buiten wacht de pers op hem.
" En, hoe voelt het om als een vrij man de rechtbank te verlaten? Ik zie dat je tranen laat van geluk, zo te zien?"
" Tranen van geluk? Tranen van verdriet, zul je bedoelen? In de bak was ik gerust, m'n eten op tijd, wat tv zien en slapen zoveel ik wilde. En altijd volk rondom mij. Nu moet ik naar huis waar niemand op me wacht. En ik moet nog altijd die trouwfoto ophangen. Maar eerst moet ik dat gat dichtmaken. Die gyprocplaten zijn geen kloten waard en de buurman spuit tandpasta door het gat. Nee, ze hadden mij beter tien jaar gegeven…."
De man stapt in een taxi en rijdt recht naar de Gamma. Daar verkopen ze mokerhamers. Van vijf kilo. Ik ga vanavond een klein bezoekje brengen aan m'n teerbeminde stiefzoon, zegt hij tegen de verkoper, die hem niet begrijpt…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Danvoieanne
  Weer graag gelezen...
  GoNo2: Dank u wel!
 • Hoeselaar
  Ja watte! Je zal zo iemand maar over de vloer krijgen.

  Willy
  GoNo2: Dank u wel!
 • andremoortgat
  Weer bijzonder leuk!
  Doe verder !
  GoNo2: Dank u wel!
 • joplin
  goeie grutjes, te gek
  was weer lachen
  een Gonovitamientje
  xx
  GoNo2: Dank u wel!
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .