writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Bestaan in al zijn Eenvoud (83)

door koyaanisqatsi

Terwijl haar moeder zijn aanwezigheid verklaarde, begon de blik van de bruid zich aan het tempo van een springvloed te vullen met minachting. De grimas waarmee Abel Bocoum zich trachtte te verontschuldigen, was niet aan haar besteed.
Vunzige smeerlap, dacht ze, en "vunzige smeerlap" was hetgeen haar ogen naar hem vertaalden.
Dat ze, verstoken van de kunsten van de schoonheidsspecialiste, haar oorspronkelijke, hoogst onaantrekkelijke gedaante weer had aangenomen, droeg vanzelfsprekend niet bij tot Bocoums enthousiasme, dat enkel en alleen gestoeld was op zijn verlangen komaf te maken met de wansmakelijke bedoening.
'Wat stel je dan voor?' beet de dochter toen haar moeder klaar was met haar uitleg.
Een korte, verkrampte glimlach op de lippen van de vrouw verried een vluchtig moment van gêne voor de bitse reactie.
'Komen jullie twee maar mee,' zuchtte ze, terwijl ze overeind kwam. Ze nam zowel Bocoum als haar dochter bij de hand en trok hen als twee begeleiding opgedrongen scholieren mee naar buiten. Eens op straat liet ze hun handen schieten en zei ze, terwijl ze zich in noordelijke richting begaf: 'Jullie zullen wel haast moeten maken…'
Heel even keken Bocoum en de bruid mekaar onbegrijpend aan. Geschokt door deze onverwachte blijk van verstandhouding wendden beide onmiddellijk de blik weer af, om de vrouw gedwee te volgen.
Op zeker ogenblik maakte de straat lange, flauwe bocht waarin zich rechts een bergafwaarts lopende steeg aandiende.
'Hierin, gauw,' bromde de moeder van de bruid terwijl ze haar gezelschap met een samenzweerderig gebaar verder joeg.
De geur van rottend eten en urine beet zich in Bocoums neusgaten. Een kat sprong van tussen een platgetrapte kartonnen doos en joeg een rat op de vlucht die vanuit het niets was komen opduiken.
Bocoum werd gewaar hoe de straatkeien onder zijn voeten alsmaar vetter werden. Ogenschijnlijk deed de steeg dienst als sluikstort voor de goedkope eethuizen en pensions die zich aan de voorkant van de hoge gebouwen bevonden die haar in een constante schemering dompelden.
Plots duwde de vrouw haar dochter een nis in waar zich een scheef in haar hengsels hangende, houten deur bevond. Vervolgens pakte ze Bocoum bij de arm om hem eveneens de nis in te trekken.
'Vlug,' zei ze, zo goed als fluisterend, 'ik blijf wel op de uitkijk staan. Doe jullie ding, want jullie zijn lang niet de enige ontuchtplegers die deze plek vandaag zullen gebruiken.'
'Wat bedoel je, moeder?' gromde de bruid.
'Wat ik bedoel?!' reageerde de moeder met opengesperde ogen. 'Moet ik soms een handje komen toesteken, onnozel kind?!'
Maar de bruid had het wel degelijk begrepen. Alleen was ze zodanig verbolgen en verlamd door ongeloof dat ze nergens toe in staat was. De haat die haar ogen nu in brand zette, was ook duidelijk niet alleen tegen Bocoum gericht. Sterker nog: hij was in de eerste plaats bedoeld voor haar moeder, die geen greintje schaamte leek te kennen.
Ook Bocoum wist niet wat aan te vangen, al was dat vooral te wijten aan de onbeweeglijkheid van de bruid die hem tot een solidaire passiviteit dwong.
Maar de moeder was niet van plan werkeloos te blijven toezien. Ze hief de handen wanhopig ten hemel en zei, na het slaken van een diepe, ergernis uitdrukkende kreun: 'Meneer, neemt u dan alsjeblieft het heft in handen, anders staan we hier vanavond nog

 

feedback van andere lezers

 • Danvoieanne
  Graag gelezen
  koyaanisqatsi: ;-)
 • joplin
  wat een draak!
  xx
  koyaanisqatsi: Ja, gezellig is anders... xx
 • greta
  Haha, "Het heft in handen.."
  Gaat bij de meest viriele man nog niet lukken op zo'n stinkende locatie.
  koyaanisqatsi: Je zou versteld staan... ;-) xx
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .