writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (1)

door Koyaanisqatsi

We schrijven het jaar des Heren 1811. Napoleon Bonaparte, toen nog beschouwd als een militair genie, bevond zich op het hoogtepunt van zowel zijn politieke als militaire macht.
De Comtesse woonde op een kasteel van het type dat in sprookjes bewoond wordt door een goede prinses of een kwaadaardige koningin: een bouwsel bovenop een rotsachtige berg, slechts bereikbaar over een nauwe, kronkelende weg, bij mooi weer en zonsondergang feeëriek en romantisch ogend, 's nachts of bij slecht weer spookachtig en dreigend.
Er werd van haar gezegd dat ze een oppervlakkige kennis was van Markies de Sade, die toen al in het gekkenhuis was gestopt, wat mogelijk een verklaring was waarom ze haar relatie met de veelbesproken libertijn nooit ter sprake bracht.
Haar eigendommen bestonden uit een lappendeken van landerijen rondom de voet van de berg, waarover ze heerste als een vorstin met een hart van steen en een vuist van ijzer.
Om dit laatste wanneer nodig letterlijk in de praktijk om te zetten, beschikte de Comtesse over wat ze euforisch een militie noemde maar wat in wezen weinig meer was dan een zootje ongeregeld; een allegaartje van nietsnutten, te lui om het land te bewerken, te dom of onhandig om een ambacht uit te oefenen en te laf om dienst te nemen in de Grande Armée.
Met de roerselen van de revolutie in het achterhoofd was de Comtesse wel zo verstandig de macht van haar zogezegde ordehandhavers behoorlijk beperkt te houden. Zo was het de leden tussen zonsondergang en zonsopgang verboden hun functie uit te oefenen en waren zij verplicht storende of opstandige elementen zo heelhuids mogelijk aan hun werkgeefster uit te leveren, teneinde deze zelf in staat te stellen in te staan voor de tuchtiging. Bij deze tuchtiging, die van een eenvoudige reprimande tot een zeer pijnlijke lijfstraf kon gaan, mochten de militieleden trouwens niet aanwezig zijn, al was het maar om hun geen voorbeelden voor te schotelen van de verschillende manieren waarop macht kon worden uitgeoefend en/of misbruikt. In plaats daarvan liet zij zich assisteren door Nazir, een mammeluk die na Napoleons campagne in Egypte was ingelijfd in het door Bonaparte opgerichte mamelukkencorps. Daaruit was hij evenwel na enkele maanden gedeserteerd, om vervolgens na tal van omzwervingen terecht te komen bij de Comtesse, die in de gespierde ex-cavalerist een uitstekende stalmeester had gezien.
De Comtesse was een vrouw middelbare leeftijd. Ze had een kort, enigszins gedrongen lichaam, zo goed als altijd gestoken in kleren zo zwart dat ze alleen maar aan een rouwende deden denken. Haar gelaat was bleek met ingevallen wangen en ze had een kleine maar puntige haakneus en een lichtje vooruitstekende kin. In combinatie met haar groene varkensoogjes en haar onregelmatige gebit maakte dit van haar een vrouw die op geen enkele manier aantrekkelijk kon worden genoemd.
Zich al te zeer van bewust van haar lelijkheid vermeed zij zoveel mogelijk het openbare leven en beperkte ze haar sociale verplichtingen tot een absoluut minimum. Maar niettegenstaande haar verkapte bestaan van kluizenaarster, bleef ze in het diepst van haar hart de hoop koesteren nog ooit in het huwelijk te treden.

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Welk een gedrocht laat je hier de plak zwaaien, ben benieuwd hoe het verder verloopt.

  Willy
  Koyaanisqatsi: Een aap... Zwaaien overal de plak. (apen dus :-))
 • Wee
  Een intrigerend begin!
  Ik bereid mij voor ... :))
  x
  Koyaanisqatsi: Het zal nodig zijn. :-) x
 • greta
  Allemachtig, even wennen dit. Ben benieuwd wat je ons brengt .. uhh wat de aap ons gaat brengen.
  Verder gaat het goed me je??
  Koyaanisqatsi: Met mij wel. Met de aap daarentegen... :-)
 • jan
  ik hou wel van pittige historiek!
  Koyaanisqatsi: ...met een serieuze korrel zout, naar ik hoop?
 • joplin
  brrr, een sadiste
  jaloers op alles wat mooier is waarschijnlijk
  xx
  Koyaanisqatsi: ach, het mens heeft het niet onder de markt...
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .