writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (10)

door koyaanisqatsi

Op drieŽntwintig juni van de jaar des Heren 1812, de dag dat de Grande Armťe begon met zijn oversteek van de Memel, waarmee meteen een van de vreselijkste oorlogstragedies uit de geschiedenis op gang kwam, werd de Comtesse tot haar grote schrik overvallen door barensweeŽn. Het kind in haar lichaam was nauwelijks zes maanden oud, gezien haar ouderdom betrof de dracht hoe dan ook al een risicozwangerschap en dus was haar paniekreactie meer dan begrijpelijk. De zenuwachtigheid van de inderhaast opgetrommelde dorpsarts maakte het er niet beter op. Natuurlijk schrok de man zich te pletter toen hij de Comtesse zag want haar zwangerschap was al die tijd een geheim gebleven. Behalve haar lijfarts, die jammer genoeg enkele weken eerder omgekomen was bij een ongeval met zijn koets, haar kamenierster, de hoofdmeid en Nazir was niemand van haar toestand op de hoogte.
Sinds het geen twijfel meer leed dat ze een kind verwachtte had de Comtesse geen voet meer buiten het kasteel gezet. Het grootste deel van de tijd bracht ze door op haar kamer, soms lezend, mijmerend of slapend, maar meestal gekweld door hetgeen haar boven het hoofd hing. Eerst en vooral was er de vraag waarop ze geen geloofwaardig antwoord wist te vinden: wie moest ze opgeven als de vader van het kind? En dan was er het gigantische vraagteken van hoe het na bevalling verder moest? Natuurlijk was ze niet de eerste vrouw van adel die dergelijke schande te beurt viel, maar meestal ging het dan om dames die er een bedenkelijke levensstijl op na hielden terwijl ze gehuwd waren. En hen viel het gemakkelijk een vader aan te wijzen. Maar zijÖ
Nu verzonken deze zorgen evenwel in het niet. De Comtesse begon helse pijnen te doorstaan, dacht menigmaal dat haar laatste uur geslagen had maar wilde maar ťťn ding, en dat was haar kind gezond en wel op de wereld zetten.
De dorpsarts was zo verstandig geweest een ervaren vroedvrouw uit het dorp te laten halen, want zelf was hij zodanig van de kook dat hij amper in staat was een zinnig woord uit te kramen. De vroedvrouw werd zijn nerveus en doelloos heen en weer geloop op een bepaald ogenblik zo beu dat ze hem de kamer uit joeg en de kamenierster verzocht om haar bij te staan.
De kamenierster, niet de minste ervaring met dit soort gebeurtenissen, vluchtte echter weg en stuurde een nog maar pas aangenomen, piepjonge keukenmeid naar boven. Het meisje wist echter haar koelbloedigheid te bewaren en was een welkome steun voor de vroedvrouw, die ondertussen al had begrepen dat de bevalling een strijd op leven en dood zou worden; zowel voor de moeder als voor het kind.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Je wendt als de bliksem, zo snel ...
  Wat een super (en heerlijk weird) verhaal!
  x
  koyaanisqatsi: Bedankt Wee. Altijd leuk, zo'n feedbacks. xxx
 • greta
  Eťn hete nacht, minnaar gevlogen, en de vrouw draait er voor op.
  (A.u.b. niet het kindje laten sterven in je verhaal .. daar kan ik echt niet tegen.)
  koyaanisqatsi: Tja, er was ook nog geen DHL om het pakketje na te sturen... :-p
 • Danvoieanne
  knap hoor....
  koyaanisqatsi: bedankt
 • joplin
  ben nieuwsgierig maar in die tijd te vroeg om te overleven
  xx
  koyaanisqatsi: wonderen zijn de wereld niet uit
 • GoNo2
  De rest is voor morgen, heb nu schele koppijn!
  koyaanisqatsi: doomo arigato (japans)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .