writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (12)

door koyaanisqatsi

Halfweg het jaar des Heren 1814, tijdens de woelige periode van de Witte Terreur, besloot de Comtesse een gouvernante in dienst te nemen teneinde de jonge Daniel van een opvoeding te verzekeren die paste bij een edelman.
Gezien de nog prille leeftijd van het kind stelde haar kamenierster de beslissing van de Comtesse in vraag, maar deze laatste wuifde de woorden van haar vertrouwelinge weg met het argument dat men in de tijden waarin ze leefden niet vroeg genoeg kon beginnen met het voorbereiden van een kind op het volwassen leven.
In werkelijkheid was er een tweede, veel doorslaggevender rede voor haar besluit. De Comtesse voelde zich na twee jaren van grote bezorgdheid en opeenvolgende depressies helemaal op. Ze had zo goed mogelijk met de steun van Aurelie, de jonge keukenhulp die zo verrassend doeltreffend was geweest aan het kinderbed, zelf voor Daniel gezorgd maar daar had ze nu geen energie meer voor. En hoewel Aurelie een moederlijke toewijding aan de dag legde, was het uitgesloten dat ze haar zoon volledig in handen zou geven van een ongeletterde keukenhulp.
Aangezien de Comtesse de afgelopen jaren zo goed als geen contact had gehad met de buitenwereld kon ze moeilijk relaties aanspreken om een lijst van kandidates op te stellen. Daarom stuurde ze de vindingrijke Nazir op pad die na enkele dagen rondvragen vier namen aan de Comtesse wist te bezorgen.
De eerste kandidate werd evenwel meteen afgevoerd. Het ging om een op Haïti geboren, al wat oudere dame, die weliswaar goede referenties kon voorleggen maar die de Comtesse omwille van haar afkomst niet vertrouwde. Lui die van de Caraïben afkomstig waren, hadden volgens haar te maken gehad met exotische invloeden en wilden, en hoe zeer hun leven ook van de zwarte slaven en mulatten op de eilanden verschilde, onvermijdelijk hadden ze van die twee groepen één of meerdere afkeurenswaardige gewoonten overgenomen.
De tweede kandidate werd wel weerhouden. Een jonge lerares die verdienstelijk werk had geleverd bij een familie van de hogere burgerij en vooral geprezen werd om haar kennis van literatuur en geschiedenis. Het enige dat in haar nadeel sprak was dat ze van Poolse afkomst was en volgens de door Nazir ingewonnen informatie als twee druppels water op Maria Walewska geleek. De Comtesse was niet scheutig op het gezelschap van een dubbelgangster van één van Napeleons meest besproken maîtresses maar wilde eerst met eigen ogen vaststellen of het verhaal wel met de waarheid strookte. En dus werd Weronika Kieslowski als eerste kandidate ontboden op het kasteel.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Schrijf maar door. Ik geniet!
  x
  koyaanisqatsi: De dames doen genieten, daar doen we het voor. ;-)
 • Danvoieanne
  graag gelezen weer...
  koyaanisqatsi: thnks
 • greta
  Men moet wat over hebben voor een goede opvoeding. Ben benieuwd, een Poolse gouvernante.
  Het is wel een heel prettig verhaal zo. Talentje hoor die Aap.
  koyaanisqatsi: Talentje? 't Beest zit vol rare streken!
 • joplin
  en welke aap komt nu uit de mouw gekropen?
  x
  koyaanisqatsi: een hele troep...(?) x
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .