writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (14)

door koyaanisqatsi

Bij de eerste glimp van Marie Eustace, de volgende kandidate, had de Comtesse al zin om haar weer weg te sturen. De vrouw deed haar veel te veel aan zichzelf te denken: verlept, gedrongen, somber; een bleek gelaat, met een scherpe neus, ogen die diep in benige oogkassen lagen en dof glansden. Kwam daar nog bij dat ze volgens de door Nazir ingewonnen inlichtingen zeer vroom was, hetgeen voor de Comtesse zoveel betekende als dat ze met een kwezel te maken had. Dat op zich was nog aanvaardbaar geweest, maar de opvoeding van haar kind overlaten aan een mens dat er met een tikkeltje verbeelding uitzag als heks, was van het goede te veel.
Met weemoed dacht de Comtesse aan Weronica Kieslowski. Deze kandidate boven de gracieuze lerares verkiezen was ronduit grotesk, tenzij de vrouw zich zo meteen op zodanig erudiete wijze wist te presenteren dat ze de Comtesse geen keus liet.
Maar het ging van kwaad naar erger, want het mens stelde zich voor met een diepe, nasale stem, die kraakte als dor hout.
'Zo meteen haalt ze nog een bezemsteel vanonder haar cape,' zei de Comtesse tegen zichzelf, waarna ze met tegenzin een gesprek aanknoopte.
Marie Eustace had ontegensprekelijk goede referenties, die bevestigd werden door een heus stapeltje aanbevelingsbrieven. Ondanks haar afgeleefde uiterlijk bleek ze twaalf jonger dan de Comtesse. Haar ongezonde gelaatskleur weet ze aan problemen met haar bloeddruk, een ongemak waar ze van jongs af aan mee worstelde en waar geen enkele arts noch een verklaring voor had gevonden noch een middel tegen had bedacht. Ze was onmiddellijk beschikbaar omdat de kinderen waarover zich tot voor enkele weken had ontfermd samen met hun ouders naar Spanje waren verhuisd. De vader was een ambtenaar met veel aanzien die een post had gekregen in Madrid, teneinde de door de Napoleontische oorlogen geschonden verhoudingen tussen Frankrijk en Spanje zo veel mogelijk te verbeteren.
Op het einde van het gesprek vertelde de Comtesse Marie Eustace precies hetzelfde als Weronika Kieslowski, en toen de vrouw de ontvangstzaal verliet hoopte ze haar nooit weer te zien.

 

feedback van andere lezers

 • joplin
  de volgende!
  xx
  koyaanisqatsi: mag er maar eentje per dag insturen... :-( xx
 • Wee
  Ze heeft toch een piepertje humor, die Comtesse! :)
  x
  koyaanisqatsi: Tja, blijkbaar ontsnappen zelfs de grootste zuurpruimen daar niet aan. :-) x
 • greta
  Ze is kieskeurig. Terecht wat de verzorging van een kind betreft.

  koyaanisqatsi: Zo denk ik er ook over. ;-)
 • Danvoieanne
  Knap weer...
  koyaanisqatsi: Bedankt!
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .