writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (15)

door koyaanisqatsi

De komst van de ronduit gracieuze Frederique Soler maakte het de Comtesse van het ene ogenblik op het andere gemakkelijk om de knoop door te hakken. De mooie blonde vrouw met hemelsblauwe ogen kwam veel standvastiger over dan de melancholische Weronika Kieslowski en beschikte over geloofsbrieven waarbij zelfs die van Marie Eustace op lauwe aanbevelingen gingen lijken.
Bovendien was er haar tragische geschiedenis, die ze leek te dragen met een bovennatuurlijke waardigheid. Haar echtgenoot was als officier ingelijfd bij het 1ste regiment Zwitserse infanterie dat in het jaar des Heren 1812 de rampzalige veldtocht van Napeleon naar Moskou had meegemaakt. Het laatste wat Frederique Soler van haar man had gehoord, was dat hij de slachting bij de Berezina had overleefd. Eén van zijn adjudanten, wiens neus onderweg tussen Moskou en Smolensk was afgevroren, had in een brief aan haar beweerd dat hij twee dagen later het spoor van haar echtgenoot was bijster geraakt toen ze zij aan zij een raid van een bende kozakken probeerden af te slaan. Was hij tijdens die schermutseling gedood of gevangen genomen, of afgezonderd geraakt van zijn toen reeds gedecimeerde regiment en door ontbering omgekomen of doodgevroren, op die verschrikkelijke vragen moest de man het antwoord schuldig blijven.
De officiersvrouw was nog geruime blijven hopen op zijn terugkeer maar naarmate de catastrofale omvang van de helletocht steeds duidelijker werd, was ze gaan beseffen dat ze hoopte op een mirakel. De Grande Armée was gereduceerd tot een legertje van niemendal en de kans dat haar man één van de ongeveer vierhonderdduizend slachtoffers van Napeleons faliekante onderneming was, werd daardoor een zo goed als onontkoombaar feit.
Frederique Soler droeg haar lot als een trotse vorstin. Ze liep loodrecht -de Comtesse kende niemand die met zo'n rechte schouders liep-, was opvallend groot en slank maar had grote borsten waardoor haar postuur, naar het schoonheidsideaal van haar tijd, een afwijkende en daardoor des te meer mysterieuze sensualiteit uitstraalde.
Met het wegvallen van haar echtgenoot en een klein landgoed dat geteisterd werd door twee opeenvolgende mislukte oogsten, was ze van een welstellende vrouw naar de status van behoevende getuimeld. Gelukkig was ze welbespraakt en erudiet en had ze relaties die haar aan een betrekking als gouvernante konden helpen.
Hoewel ze in vergelijking met Marie Eustace bitter weinig ervaring had, was de lof die haar in haar aanbevelingsbrieven werd toegezwaaid zo overdadig dat men van een geboren gouvernante kon spreken.
De Comtesse liet onmiddellijk een kamer voor haar klaarmaken en gaf Nazir de opdracht haar spullen nog dezelfde week op te halen.
Frederique's huidige werkgever, een weduwnaar met drie kinderen, zou weldra opnieuw in het huwelijk treden met een barones uit het Middellandse Zeegebied. Wegens het milde klimaat aldaar had het toekomstige echtpaar besloten zich in het zuiden te vestigen en vermits de barones, die ook drie kinderen had, al een gouvernante in dienst had, zou Frederique, ondanks haar kwaliteiten, overbodig worden.
Met het beetje geld dat haar verarmde landgoed nog had opgebracht, een sieraad dat haar werkgever haar als afscheidsgeschenk in de handen stopte en een nieuwe betrekking leek de toekomst van de jonge vrouw in alle geval opnieuw in gunstige richting te evolueren.

 

feedback van andere lezers

 • joplin
  klinkt in ieder geval positief
  xx
  koyaanisqatsi: Maarrrr..... xx
 • Wee
  Goehoed!!
  (In r.10: het spoor 'van' haar echtgenoot?)
  x
  koyaanisqatsi: effe rechtzetten. :-) thnks xx
 • greta
  De naam is al prachtig "Frederique Soler". De dame ook. Wordt haar status 'gouvernante'? Dat past wel in dit geval.
  Ben benieuwd, de Aap zal haar vast niet zo perfect door het verhaal heen laten wandelen.
  koyaanisqatsi: nobody's perfect... dus...
 • Danvoieanne
  op naar de volgende...
  koyaanisqatsi: yep! ;-)
Er zijn 18 bezoekers online, waarvan 0 leden: .