writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (17)

door koyaanisqatsi

Op 18 juni van het jaar des Heren 1815 verloor Napoleon Bonaparte de slag bij Waterloo. Het betekende dat hij zich definitief moest neerleggen bij zowel zijn politieke als militaire nederlaag, precies zoals de Comtesse zich er al enige tijd had bij neergelegd dat haar zoon zijn kinderhart had verpand aan zijn gouvernante. Haar jaloezie en frustraties waren weggeŽbd nadat ze in het voorjaar was geveld door een longontsteking waarbij ze voor de tweede maal in amper enkele jaren tijd ternauwernood aan de dood ontsnapte.
Frederique Soler had zich in die slepende periode ontpopt als een blind te vertrouwen dienares. Samen met de kamenierster en Nazir had ze alle zorgen van het landgoed op zich genomen waarbij haar ervaring met haar vroegere, veel kleinere en door tegenslagen geteisterde lap grond goed van pas was gekomen.
Hierdoor was de Comtesse een moederlijke liefde voor de gouvernante beginnen voelen en ervoer ze de schoonheid van de jonge vrouw niet langer als een doorn in het oog maar was ze er trots op, zoals een moeder het zou zijn op de aantrekkelijkheid van haar kind.
Toen Frederique Soler zich bewust werd deze veranderde attitude begon ze te beseffen hoe koel en afstandelijk de Comtesse haar voorheen had bejegend, maar ze dacht er geen seconde aan misbruik te maken van de gegroeide affectie en bleef zich van haar taken kwijten zoals voordien.
Nazir had zich ondertussen geliefd gemaakt bij de werkmieren van het landgoed. Sinds de ziekte van de Comptesse was hij verantwoordelijk voor de ordehandhaving en het eerste wat hij had gedaan was de zogenaamde militie ontbinden en het tuig waaruit ze bestond verjagen. Hij liet er weliswaar geen twijfel over bestaan dat er niet met hem te spotten viel maar zijn aantreden in hoogsteigen persoon waar en wanneer zich ook maar een probleem voordeed, dwong zoveel respect af dat hij van menigeen spontane assistentie kreeg. Zo was er op zekere dag een rondtrekkende roversbende gesignaleerd en hadden de landbouwers en dorpelingen zich al in met rieken, bijlen en messen gewapende groepjes georganiseerd nog voor Nazir, in het gezelschap van enkele trouwe knechten, het gespuis tegemoet was gereden.
Minder ging het dan weer met de kamenierster die steeds erger begon te sukkelen met reuma en overwoog om zich op haar oude dag terug te trekken in een klooster. Ze had niet het gevoel de Comtesse daarmee in de steek te laten want met de gouvernante had deze de ideale vervangster als vertrouwelinge gevonden.

 

feedback van andere lezers

 • joplin
  de scherpe kantjes eraf
  rustig naar de oude dag?
  xx


  koyaanisqatsi: mmm... wie weet? xx
 • Wee
  Ik voel toch ergens een addertje?
  Mooi schrijven, Koyaanisqatsi.
  x
  koyaanisqatsi: Ik zwijg als een graf (en schrijf rustig verder). xx
 • greta
  Kabbelt goed door dit verhaal. Comtesse zwak, kamenierster weg, ik vermoed dat Frederique alleenheerser over het landgoed en de jongen gaat worden?
  koyaanisqatsi: Ik zwijg als een graf... :-p
 • Danvoieanne
  mooi geschreven..
  koyaanisqatsi: thnks
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .