writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (20)

door Koyaanisqatsi

De volgende ochtend verscheen Frederique Soler met rood doorlopen en gezwollen ogen aan de ontbijttafel van de Comtesse. Ze droeg een lichte cape en haar meest comfortabele kleren om te reizen en had haar blonde haren eenvoudig bijeen geknoopt in een knot op de kruin.
De Comtesse, doodvermoeid door slaapgebrek, bleker dan ooit, keek even op en sloeg de ogen weer neer alsof haar zelfs de kracht ontbrak haar blik omhooggericht te houden. Ze gebaarde de meid die klaar stond om van dienst te zijn om de kamer te verlaten, nam een slok van de kom geitenmelk die haar arts haar als dagelijks te drinken had voorgeschreven en vroeg, met haar ogen toch weer op de gouvernante gericht: 'Waar ga je heen, Frederique?'
Er rolde een enkele traan over de gouvernante haar rechterwang.
'Ik begrijp dat ik niet kan blijven.' Ze klonk vermoeid en hees, waaruit de Comtesse opmaakte dat ze een slapeloze nacht had doorstaan.
'Oh, en waarom niet?' probeerde de Comtesse zo luchtig mogelijk te klinken.
Het bleef even stil alvorens Frederique antwoordde: 'U kwelt mij, Comtesse…'
Ik kwel jou? dacht de Comtesse, jij hebt mij een ganse nacht liggen kwellen.
'Ga zitten, Frederique.'
De gouvernante aarzelde en schoof pas een stoel naar achter nadat de Comtesse haar verzoek met een iets verheffende stem had herhaald.
De meid werd teruggeroepen en kreeg te horen meteen de tafel te dekken voor de gouvernante. Het gebod verbaasde de meid maar ze liet niets merken en haastte zich om het nodige te halen.
'Hoe doe je dat?' vroeg de Comtesse terwijl ze een stuk brood van de broodplank nam.
'Comtesse?'
'Je weet best wat ik bedoel, Frederique. Hoe slaag je daar in hemelsnaam in?'
'Ik… Ik was als kind al erg lenig' antwoordde de gouvernante aarzelend. Omdat ze niet wist waar de Comtesse heen wilde met het gesprek begon ze zenuwachtig heen en weer te schuifelen. Haar handen werden erg klam, waar ze een hekel aan had, en daarom probeerde ze hen zo onopvallend mogelijk aan haar rok af te vegen.
De Comtesse merkte haar toenemende nervositeit, liet niets merken maar zei: 'Leg je cape daar op de stoel, Frederique, die heb je nergens voor nodig.'
De gouvernante kon haar opluchting niet beschrijven. Ongewild slaakte ze een lichte zucht en stamelde: 'Dank u wel, Comtesse. Ik…'
De toesnellende meid snoerde Frederique de mond. In een oogwenk lag er een servert, bestek en een bord voor haar neus terwijl de meid haar vroeg wat ze wilde drinken.
'Water is genoeg, dank u,' antwoordde ze nederig.
De meid moest glimlachen. Het gebeurde niet iedere dag dat iemand die ze moest bedienen haar zo vriendelijk bejegende. De gouvernante stond bij het personeel bekend als beleefd maar afstandelijk en hoewel de meid wel in de gaten had dat er iets met haar scheelde kon ze deze kleine, hoogstwaarschijnlijk kortstondige metamorfose alleen maar waarderen.
'Nu,' begon de Comtesse terwijl de meid zich haastte om water te halen, 'we gaan het er vanochtend niet meer over hebben. Geniet van je ontbijt en kwijt je nadien van je taken zoals altijd. We praten straks nog wel.'
'Maar…'
'Eten!' onderbrak de Comtesse echter, waarna beide vrouwen de rest van de ochtend in zo goed als contemplatief stilzwijgen doorbrachten. 

feedback van andere lezers

 • greta
  De Comtesse treed kordaat op hier.


  Koyaanisqatsi: Mmmm... ;-)
 • Wee
  De Comtesse wil op lesse? :)
  x
  Koyaanisqatsi: Dat gaat ze met haar krakende botten niet voor mekaar krijgen, vrees ik.
 • joplin
  en batterijen bestonden toen nog niet zeker?
  xx
  Koyaanisqatsi: helaas...
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .