writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (25)

door koyaanisqatsi

Het zou onjuist zijn te beweren dat de verhouding tussen de Comtesse en haar gouvernante bleef zoals voordien. Frederique Soler begon een steeds afweziger indruk te maken, wat de Comtesse verkeerdelijk interpreteerde als een gevolg van haar dubbele taak. De Comtesse zelf vond het leven dan weer iets lichter om dragen, wat alles te maken had met haar bezoekjes aan Mefisto, die alsmaar frequenter werden. Ze schepte er genoegen in haar verlepte lichaam in te smeren met zijn bloederig voedsel, om zich vervolgens over te geven aan zijn gulzigheid. Niet zelden besefte ze de waanzin van haar gedrag maar het kon haar niets schelen, net zoals het haar steenkoud liet dat er onder het huispersoneel steeds vaker over haar en Frederique geroddeld werd. In zekere zin juichte ze dit laatste zelfs toe, omdat de kwakkels die de wereld werden ingestuurd de aandacht afleidden van haar echte, pas echt schandelijke escapades.
De kleine Daniel had zich verrassend genoeg zonder al te veel problemen aan de nieuwe toestand aangepast. Het had er alle schijn van dat hij langzaam maar zeker iets zelfstandiger werd, al bleef hij enorm gehecht aan zijn gouvernante, die trouwens haar uiterste best deed om het kind zo goed mogelijk te blijven bijstaan.
Half december vroeg Nazir de Comtesse toestemming om Aurelie, de jonge keukenhulp te huwen. Dit verzoek zorgde voor enige opschudding, niet alleen omdat Nazir vele jaren ouder was dan het meisje, maar ook omdat hij moslim was en zij een christene. Hun religieuze achtergrond had hen er evenwel niet van weerhouden al enige tijd een verhouding te hebben en hoewel er geen kind op komst was leek het de Comtesse toch aangewezen om haar toestemming te geven. Per slot van rekening betrof het twee personen die ze uiterst dankbaar moest zijn en bood zich met hun huwelijkswens een unieke gelegenheid aan om enige dankbaarheid te betuigen.
Meteen ontdekte de Comtesse voor het eerst in haar leven een positieve erfenis van de Revolutie. Het sinds het jaar des Heren 1792 verplichte burgerlijke huwelijk deed Nazir en zijn verloofde de onverzoenlijke klip van de clerus omzeilen en ook al hadden beide echtelieden hun huwelijk liever met een spirituele zegening gevierd, ze waren al blij in staat te zijn wettelijk wel degelijk als man en vrouw erkend te worden.
En zo zag het er dan ook naar uit dat het woelige jaar des Heren 1815 alvast op het kasteel een feestelijk einde tegemoet ging.

 

feedback van andere lezers

 • Danvoieanne
  Graag gelezen weer ...
  koyaanisqatsi: thnks
 • Wee
  Een beestelijk einde? :)
  Je verhaal blijft sterk, Koyaanisqatsi, knap!
  x
  koyaanisqatsi: Nee, we zijn er nog helemaal niet. We nog lekker verder...
  x
 • greta
  Wat fijn en positief allemaal. Ze zijn wel aan een feestje toe daar.
  "klip van de clerus omzeilen".. fraai!
  koyaanisqatsi: ;-)
 • joplin
  en het woefke feeste mee
  xx
  koyaanisqatsi: een hondenleven, zeggen ze dan... xx
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 5 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .