writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (26)

door koyaanisqatsi

Wie echter niet in de feeststemming kwam was Frederique Soler. De gouvernante keerde zich steeds meer in zichzelf, vertoonde in de mate van het mogelijke alsmaar minder emoties en leek constant met haar gedachten naar een ver verleden af te dwalen.
De Comtesse bleef ervan uitgaan dat haar gewijzigde werksituatie hiervan de oorzaak was en stond er verder niet bij stil. Zelf weinig spraakzaam stoorde het stilzwijgen van de gouvernante haar allerminst en aangezien Frederique voor de rest haar taken naar behoren bleef uitvoeren zag ze ook geen enkele reden om haar hieromtrent aan de tand te voelen. Had ze dit toch gedaan, dan was het hoe dan ook erg twijfelachtig geweest dat ze een zinnige verklaring zou gekregen hebben, want de ware oorzaak van Frederique's vervreemding was een geheim dat geen zinnig mens ter sprake zou brengen.
De gouvernante mocht de geheime kamer dan wel niet met dezelfde regelmaat bezoeken als de Comtesse, wanneer ze het deed liet ze wel haar demonen los. Niet lang nadat de Comtesse haar het genot van Mefisto's tong had leren kennen, had ze een ondenkbare grens overschreden en was ze, in de mate van het mogelijke, de liefde beginnen bedrijven met de hond als met een minnaar. Was ze in het prille begin van haar ontsporing nog in de greep geweest van een nijpende angst, dan had ze zich al meteen na de eerste copulatie overgegeven aan een gevoel van bevrijding, dat ze goedpraatte door de vanzelfsprekendheid waarmee het ontaardingsproces zich had voltrokken. Het besef dat er nadien geen weg terug was, dat ze een drempel had overschreden die alle verbeelding tartte, was de aanzet geweest van haar gewijzigde houding tegenover haar omgeving. Ze was van mening dat ze er niet echt meer bij hoorde, bij de anderen: die mensen die zich hooguit overgaven aan zonden als overspel of geslachtsgemeenschap met iemand van dezelfde sekse en voor de rest een normaal leven leidden.
Wereldvreemd was Frederique nooit geweest. In de betere tijden, toen haar man er nog was en zij regelmatig de salons van de hogere bourgeoisie frequenteerde, waren haar genoeg smakelijke en minder smakelijke roddels ter ore gekomen om te weten dat deugd eerder de uitzondering en de ondeugd eerder de regel was, maar nooit had ze gehoord van iemand die zich overgaf aan de schanddaad waaraan zij zich te goed deed en die haar gedachten meer en meer in beslag begon te nemen. In het gezelschap van de anderen voelde ze zich dan ook steeds meer een ander wezen, een maaksel van vlees en bloed, weliswaar met vrouwelijke geslachtskenmerken, maar voor de rest van de anderen gescheiden door een hoogst afwijkend seksueel gedrag. Haar terughoudendheid was dan ook niet echt een keuze, maar het logische gevolg van haar status, voor buitenstaanders een uitermate bedenkelijke, maar voor haar één die er simpelweg was. En de opflakkerende momenten van twijfel, schaamte of berouw mochten dan wel pijnlijk zijn, ze waren ook veel te kort om haar tot iets te doen komen wat op een inkeer zou kunnen lijken. Het omgekeerde leek zelfs eerder waar, aangezien ze zich alsmaar mooier en feller begon op te maken wanneer ze een bezoek aan de geheime kamer plande.

 

feedback van andere lezers

 • Danvoieanne
  Graag gelezen weer....
  koyaanisqatsi: bedankt ;-)
 • greta
  Frederique schiet in een depressieve toestand zo te zien.
  Nu is algemeen bekend dat een hond hebben helpt bij een burn-out.

  koyaanisqatsi: Al was het maar om mee in het park te gaan wandelen... :-p
 • joplin
  de prins op het witte paard
  die zal haar genezen
  of bevalt ze van 12 kleine weerwolfjes?
  xx
  koyaanisqatsi: daar zeg je iets...
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 5 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .