writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (32)

door koyaanisqatsi

In februari van het jaar des Heren 1816 werd de Comtesse opnieuw een gedragsverandering bij de gouvernante gewaar. Frederique Soler was vaak ongewoon onrustig en had het erg moeilijk om een bijna constante, onverklaarbare prikkelbaarheid de baas te blijven. De Comtesse had ook gemerkt dat ze al sinds enige tijd de enige was die nog gebruik maakte van de geheime kamer, waardoor ze een mogelijke verklaring voor Frederique's houding in die richting zocht. Ze veronderstelde dat Mefisto's "verwennerij" het vuur van de passie zodanig bij de jonge vrouw had aangewakkerd dat deze steeds meer begon te verlangen naar een man, waarvoor ze haar min of meer beklaagde omdat ze zelf een ruime voldoening bij de hond haalde.
Maar, tegelijkertijd begreep ze ook dat er een groot verschil kon zijn tussen de verlangens van een mooie vrouw in de bloei van haar leven en een versleten wrak als zij. Was ze niet zo zelfzuchtig en versleten geweest dan had de Comtesse in een onbaatzuchtige bui misschien wel de rol van koppelaarster op zich genomen maar daar kon, gezien de onmisbaarheid van Frederique, natuurlijk geen sprake zijn.
De Comtesse trachtte het veranderde gedrag van haar gouvernante/kamenierster dan ook zo veel mogelijk te negeren, al was dat op bepaalde ogenblikken, bijvoorbeeld wanneer ze op ongepaste toon reageerde, niet altijd gemakkelijk. Maar wie vanzelfsprekend de meeste last van Frederique's nukkige buien ondervond was de kleine Daniel. Die zag binnen een tijdbestek van amper enkele weken zijn toegewijde surrogaatmoeder veranderen in een onverschillige tante die hem nog nauwelijks een woord gunde en al helemaal geen tekenen liefde meer voor hem veil had. De jongen begreep niet wat er gaande was -hoe kon hij ook?- en probeerde meer aandacht op te eisen van Aurelie, die echter te weinig beschikbaar was om de verdwenen Frederique te doen vergeten. Het resultaat was dat het kind zich meer en meer in zichzelf begon te keren en voor zijn leeftijd veel te melancholisch werd.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Ze is het woord gouvernante niet waard. Maar doet maman er niets aan, om hem extra aandacht te geven?!

  koyaanisqatsi: Die is versleten, remember?
 • Wee
  Ze draait door, denk ik.
  Arme jongen ...
  x
  koyaanisqatsi: Tja, wordt maar eens geboren in zo'n omgeving.
 • joplin
  hondsdol, ze wordt kierewiet!
  xx
  koyaanisqatsi: het gaat in ieder geval die richting uit. xx
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 5 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .