writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (33)

door koyaanisqatsi

In dezelfde periode ontving de Comtesse kort na mekaar twee brieven van Moses dos Santos. In de eerste bedankte hij haar voor haar gastvrijheid en benadrukte hij nogmaals hoe blij het hem had gestemd haar in goede gezondheid te hebben aangetroffen. In de tweede brief maakte hij melding van zijn groot succes tijdens wat hij, smalend naar Napeleons Russich debacle verwijzend, zijn Zwitserse campagne noemde. De Venetiaanse bankier was vrij vlug bereid gebleken om in nieuwe koffieplantages te investeren en was zelfs van plan meer financiering toe te staan dan dos Santos had verhoopt.
'Als de zaken zo schitterend blijven evolueren,' schreef hij, 'mag ik me binnen enkele jaren één van de rijkste mannen van Brazilië noemen.'
Maar dat was niet het enige goede nieuws dat hij te melden had. Hij was in Genève een oude kennis tegen het lijf gelopen, een zekere Mourinho, die stinkend rijk was geworden met de slavenhandel en bezig was zijn fortuin te beveiligen door in diverse grote Europese steden onroerend goed aan te kopen. Deze Mourinho had een adembenemend mooie dochter van drieëntwintig die echter doofstom was en zich daardoor gedoemd zag het huwelijksleven aan zich te zien voorbijgaan. De oude Moses dos Santos, al enkele jaren weduwnaar, zag echter geen graten in de beklagenswaardige gebreken van het meisje en rook zijn kans. Een jong, hoogst aantrekkelijk blaadje, net zo Portugees als hijzelf, enig kind van een miljonair en dus ooit zwemmend in het geld, wat kon hij zich nog meer wensen?
'De zaak was bijna net zo snel beklonken als die met de Venetiaan,' schreef dos Santos, maar hij liet wel achterwege te vermelden dat het meisje zich met hand en tand tegen het huwelijk had verzet en pas had toegegeven toen haar vader haar met allerlei doemscenario's om de oren had geslagen.
Moses dos Santos voorliefde voor mollige slavinnen indachtig, noteerde de Comtesse de huwelijksaankondiging met de nodige scepsis. Ze zou nadien trouwens niets meer van de oude vriend van haar vader vernemen.
Theresa Mourinho, zo heette zijn bruid, volgde hem inderdaad naar Brazilië, waar ze hem amper drie maanden na hun huwelijk moest begraven. Een hartaanval tijdens één van zijn escapades met twee piepjonge meisjes was hem fataal geworden.
De vijf kinderen uit Moses dos Santos eerste huwelijk slaagden er niet in Theresa Mourinho, die ze met opgekropte razernij het bed van hun overleden moeder hadden zien innemen, terug uit hun leven te verdrijven. Door de corrupte macht van haar vader werden ze voor een keuze gezet: ofwel tolereerden ze hun stiefmoeder als matriarch ofwel geraakten ze alles kwijt. Het sprak vanzelf dat ze voor het laatste kozen.
Al snel ontpopte Theresa Mourinho zich tot een dwingeland die ontelbare relaties aanknoopte met zowel slaven, jonge adellijke mannen als succesvolle zakenlui zo oud als haar overleden echtgenoot, maar niettegenstaande dit manzieke gedrag bekende ze aan haar enige vrouwelijke minnares, dat de enige verklaring voor haar uitspattingen terug te vinden was in het feit dat Moses dos Santos haar tijdens de huwelijksnacht verkracht had als een beest. Door haar promiscue gedrag hoopte ze zo gauw mogelijk een venerische ziekte op te lopen waarmee ze zo veel mogelijk mannen kon besmetten; een opzet waar ze tamelijk vlug in slaagde maar die haar jaren later ook fataal zou worden. Want in het jaar des Heren 1830 zou ze weggeteerd door syfilis en omringd door stiefkinderen die als aasgieren op haar dood wachtten, haar laatste adem uitblazen.

 

feedback van andere lezers

 • joplin
  ik krijg het gevoel over een stort te lopen
  xx
  koyaanisqatsi: opzet geslaagd? (de auteur)
  xx
 • Wee
  Ik ben nieuwsgierig ... Hóe heeft ze dat aan haar vrouwelijke minnares duidelijk weten te maken?
  't Is wel triestig allemaal, eigenlijk.
  x
  koyaanisqatsi: al schrijvend?
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .