writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (34)

door koyaanisqatsi

Eind maart in het jaar des Heren 1816 ging het totaal fout met Frederique Soler. Ze sliep nog nauwelijks, liep als een radeloze door de gangen te ijsberen en had een angstaanjagende blik in haar ogen, alsof ze een vreselijke, onvermijdelijke ramp op zich zag afkomen.
Functioneren deed ze nog nauwelijks. Zowel haar taken als gouvernante als kamenierster bleven liggen en steeds vaker stuurde ze haar kat wanneer de Comtesse haar ontbood.
Het sprak vanzelf dat het zo niet langer kon en nadat de Comtesse zich geruime tijd had verweten niet eerder te hebben ingegrepen, besloot ze op een avond de gouvernante voor een keuze te stellen: ofwel herpakte ze zich, en wel meteen, ofwel kon ze vertrekken.
Ze wachtte tot het tamelijk laat was, liet thee naar de salon brengen en gaf opdracht de gouvernante te halen. Het verbaasde haar niet dat deze voor de zoveelste keer niet kwam opdagen maar ditmaal was ze niet van plan het erbij te laten. Ze begaf zich naar Frederique's kamer, klopte aan en wachtte niet op toestemming om binnen te gaan.
Er was evenwel geen spoor van de gouvernante te bekennen. Daniel sliep als een roos, met zijn lievelingsteddybeer in een arm geklemd, dromend van een wereld waarin geen plaats was voor de grillen en gemoedsschommelingen van volwassenen.
Nu kreeg de Comtesse het helemaal op de heupen. Ze stormde opnieuw de gang in, van plan het hele kasteel te doorzoeken tot ze haar lastpak had gevonden. Toen ze langs een raam passeerde ving ze echter een glimp op van de in het maanlicht badende binnenplaats waar Frederique Soler, wild zwaaiend met haar armen, als een kip zonder kop heen en weer liep.
'Is ze nu helemaal gek geworden?' mompelde de Comtesse, toen ze zag dat Frederique niets anders droeg dan een dun kleed. Ze haastte zich naar haar slaapkamer, haalde haar warmste sjaal tevoorschijn, sloeg hem over de schouders en ging naar beneden.
Toen ze op de binnenplaats kwam hield ze even haar pas in. Frederique Soler maakte grommende geluiden, sloeg zo nu en dan een vuist tegen haar voorhoofd en prevelde nietszeggende gebeden. Ze leek niet in de gaten te hebben dat ze werd gadegeslagen, ook niet toen ze rechtsomkeer maakte en de Comtesse voorbijliep alsof ze onbestaande was.
'Frederique!'
De Comtesse probeerde haar stem zo weinig mogelijk te verheffen. Ze wilde kost wat kost vermijden het personeel te alarmeren, al was het maar om de roddelmachine niet op gang te trekken.
De gouvernante hield zich evenwel doof. Ze maakte opnieuw rechtsomkeer, passeerde nogmaals de Comtesse en reageerde ten tweede male niet op haar naam. Toen ze een derde keer voorbij kwam stoof de Comtesse de binnenplaats op en greep ze de gouvernante bij de arm.
'Wat bezielt jou, eigenlijk?!'
Ze was plan geweest streng op te treden maar voelde alleen maar ongerustheid en deinsde achteruit van zodra een waanzinnige blik zich in haar ogen boorde.
'Wat mij bezielt?' piepte Frederique Soler met een onherkenbare stem. 'Dat uitgerekend jij dat vraagt! Jij!'
De Comtesse wist niet waar ze het had. Alle zachtheid was uit het mooie gelaat van de gouvernante weggetrokken, verjaagd door een grimas waar niets dan dreiging van uitging.
'Heb jij het dan nog altijd niet in de gaten, lomp wijf?!!' schreeuwde Frederique. Ze trok haar kleed zo brutaal naar beneden dat het openscheurde tot onder haar navel en een licht gezwollen buik zichtbaar werd. 'Ik zit vol!! Vol van die verdomde hond van jou!!'
De Comtesse stond als aan de grond genageld. Dat ze zo dom was geweest de mogelijkheid van een zwangerschap over het hoofd te zien, tot daar toe, maar hetgeen Frederique haar in het gezicht slingerde tartte alle verbeelding.
'Waar haal je het?' stamelde ze, terwijl ze met haar kin naar Frederique's zwangere buik wees. 'Dat…'
'…is onmogelijk?!' krijste Frederique terwijl ze schuimbekkend op de Comtesse afstevende. 'Hoe verklaar je dit dan, zottin?!' Ze sloeg een vuist op haar buik waarop de Comtesse een gil van ontzetting slaakte.
'Laat dat!' schreeuwde ze op haar beurt, 'straks maak je je kind nog kapot!'
'Mijn kind?!' begon Frederique hysterisch te schateren. 'Mijn kind?! Mijn gedrocht zal je wel bedoelen! Jij heks! Jij bent het, die mij hier mee hebt opgezadeld! Had mij met rust gelaten, in plaats van me aan die duivel van je voor stellen! Ze moesten je op de brandstapel zetten! Heks! Vervloekte, godverdomde heks!'
'Jij bent helemaal gek geworden!' brulde de Comtesse, bij wie angst en bezorgdheid waren omgeslagen in afkeer en haat. 'Ik laat je d'r meteen uitgooien! Wie denk jij wel te zijn, stuk ellende!'
'Heks!'
Frederique Soler spuugde de Comtesse in het gelaat en vloog haar naar de keel. De Comtesse verloor haar evenwicht en viel achterover waarbij Frederique Soler bovenop haar terecht kwam. Naar adem happend zette ze in paniek haar nagels in de rechterborst van de gouvernante, die het uitbrulde van de pijn waarna ze de Comtesse haar strot met alle macht toekneep.
Ik kijk in de ogen van mijn moordenares, schoot er door het hoofd van de Comtesse, die besefte geen partij te zijn voor de razende vrouw die haar bijna platdrukte. Wanhoop verlamde de gemolesteerde vrouw, die begon te rochelen als een stervende en zich instinctief begon voor te bereiden op een ontmoeting met haar Schepper. Een ontmoeting die ongetwijfeld had plaatsgegrepen als Nazir niet plots was komen opdagen om Frederique Soler met een wurggreep van zijn meesteres af te halen.

 

feedback van andere lezers

 • joplin
  waar haal je 't vandaan
  leguber
  xx
  koyaanisqatsi: meestal uit m'n rechterduim, soms uit m'n linker; ;-) xx
 • Wee
  Jezus, wat een bizar vervolg ...
  Súper!
  x
  koyaanisqatsi: xx
 • greta
  Lekker gruwelijk K.
  Heel onverwachte wending, die zwangerschap.
  koyaanisqatsi: Gruwelen met K. Dat lijkt me nog eens titeltje... :-)
 • Danvoieanne
  gruwelen hier ....
  koyaanisqatsi: Het zat er aan te komen. ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 5 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .