writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap (41)

door koyaanisqatsi

De aankondiging van de komst van een nieuwe gouvernante trof Daniel als een mokerslag in het gezicht, en het steekhoudende argument waarmee Aurelie de beslissing rechtvaardigde moest niet op zijn begrip rekenen.
Met behulp van Nazir had Aurelie zichzelf leren lezen en schrijven, wat onvoldoende was om Daniel de opleiding te geven die nodig was om later het landgoed te bestieren. Daarom was het echtpaar opnieuw op zoek gegaan naar een gouvernante, die ze hadden gevonden in de persoon van een gravin die door de gokschulden van haar overleden echtgenoot berooid was achtergebleven.
Behalve twee kisten met kleren hadden de schuldeisers haar niets gelaten. Zelfs haar trouwring had ze moeten afgeven, al was ze daar, na hetgeen haar gokverslaafde man haar aangedaan, niet echt rouwig om.
De vrouw luisterde naar de naam Jeanne du Sauvergnac, was vooraan in de vijftig, sprak drie talen, begreep er vier, en had behalve talent voor organisatie ook een passie voor geschiedenis en aardrijkskunde van haar vader gerfd. Zowel Nazir als Aurelie werden tijdens hun kennismaking geconfronteerd met droefheid en schaamte, omdat ze deze uitermate gecultiveerde vrouw moesten ontvangen alsof ze haar toekomstige meesters waren. Het hele gesprek door bedienden ze zich van verontschuldigingen, die de gravin met een weemoedige glimlach pareerde. Haar toestand bewoog Aurelie bijna tot tranen en het was erg twijfelachtig dat Nazir haar niet in dienst had genomen indien ze over minder capaciteiten had beschikt.
Daniel moest helaas al van bij de eerste ontmoeting niets van haar hebben. Ze deed hem aan zijn moeder denken, waar wel iets van aan was, aangezien ze behalve weinig aantrekkelijk ook somber was. Met haar achtergrond mocht ze op dit laatste dan wel meer aanspraak maken dan de overleden Comtesse, de jonge Daniel had zijn buik vol van 'ouwe wijven die tegen hun zin leefden' en dus zag hij, nog voor hij n minuut met de vrouw had doorgebracht, tegen ieder ogenblik met haar op. Aan het feit dat hij door haar komst minder in het gezelschap van Aurelie zou vertoeven, durfde hij nauwelijks te denken.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Wat blijft voor Daniel is de zoete herinnering aan de badende Aurelie.
  Je hebt alweer een prachtige naam vezonnen K. "Jeanne du Sauvergnac"!
  koyaanisqatsi: ;-) x
 • joplin
  ben nieuwsgierig
  xx
  koyaanisqatsi: ik ook (zoals gewoonlijk) xx
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 8

Uitstekend: 3 stem(men), 60%
Goed: 2 stem(men), 40%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .