writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (1)

door koyaanisqatsi

Op één september in het jaar des Heren 1833 trad de jonge Compte Daniel in het huwelijk met Véronique de Coubertin, dochter van Baron André de Coubertin, een aan lager wal geraakte adellijke die zich moest tevreden stellen met het officieel beheren van een kleine landstrook in de buurt van Besançon, een erfenis van zijn een jaar eerder door een hartstilstand gevelde echtgenote.
De Coubertin was zijn hele leven een losbol en drankorgel geweest en had zich het grootste deel van zijn tijd opgehouden tussen vagebonden en vrouwen van de laagste komaf, tot hij uiteindelijk zijn hele fortuin aan drank- en sexorgieën had verbrast en met hangende pootjes was teruggekeerd naar zijn gekwelde vrouw. Die had al die jaren zijn strapatsen verdragen door zich samen met haar zoon en dochter terug te trekken op het landgoed van haar vader, een Hugenoot en hardwerkende herenboer, die in het jaar des Heren 1830 aan een longinfectie was overleden, en had slechts onder strenge, notarieel vastgelegde voorwaarden met zijn terugkeer onder het echtelijke dak ingestemd.
Het waren dat landgoed en de vaardigheid van zijn zoon die de rondbuikige mislukkeling nu op de been hielden. Door drankzucht ontwikkelde jicht en impotentie zorgden ervoor dat hij binnen de lijntjes bleef kleuren. Hij sleet zijn dagen luierend, bij mooi weer in een ligstoel in de tuin van de hoeve, bij slecht weer of te lage temperaturen in de ruime woonkamer bij de open haard, terwijl Gilles, zijn zoon, het land met dezelfde toewijding als zijn grootvader zaliger beheerde.
De jongeman had een hekel aan de noodgedwongen afgezworen gewoonten van zijn vader en trachtte zijn minachting voor zijn verwekker zoveel mogelijk weg te moffelen achter een koel, zakelijke karakter. Als kleinzoon van een Hugenoot koesterde hij weliswaar veel bewondering voor Napoleon Bonaparte, onder wiens bewind de Hugenoten na enkele eeuwen van katholieke pesterijen en onderdrukking eindelijk hadden kunnen genieten van godsdienstvrijheid, maar verder hield hij zich ver van alles wat met politiek te maken had. Het bestieren van het landgoed was zijn leven en nadat hij in het begin van het jaar des Heren 1833 in het huwelijk was getreden met de dochter van een groothandelaar in granen was zijn sociale leven zich gaan beperken tot zakelijke contacten en familiale aangelegenheden.
Zijn zuster, Véronique, was in feite een mysterie. Streng opgevoed volgens de leer van Calvijn wekte zij in alle geval de indruk een uiterst volgzame jonge vrouw met een bewonderenswaardige zelfbeheersing te zijn. Op school hadden sommige leerlingen haar spottend 'de IJsklomp' genoemd omdat ze nauwelijks enige emoties vertoonde en alles met het grootste gemak van haar leek af te glijden. Ze had Daniel leren kennen op het huwelijksfeest van haar broer, waarop hij, als goede zakenrelatie van de vader van de bruid, was uitgenodigd. De jongeman had een mysterieuze aantrekkingskracht op haar uitgeoefend en hoewel Daniel bij de aanvang niet de minste interesse in haar had betoond was hij nadien, onderweg terug naar huis, huwelijksplannen met haar beginnen koesteren. Enkele maanden later was het dus zo ver.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Mijn grootmoeder leest graag romantische verhalen, stations- en boerenromans. Ze luistert ook naar Franz Bauer. Kots

  'Sex' schrijf je met '-ks'. Ik schreef het eerst ook verkeerd maar de mensen op schrijvenonline hebben me erop attent gemaakt.
  koyaanisqatsi: Volgens ouwe trouwe Van Dale zijn beide schrijfwijzen correct. ;-)
 • joplin
  xx
  koyaanisqatsi: xx
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 2 stem(men), 50%
Goed: 2 stem(men), 50%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .