writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (18)

door koyaanisqatsi

De hoofdpijn waarmee Daniel de volgende ochtend wakker werd, had niets vandoen met zijn weerkerende, pijnlijke herinneringen aan Nazir, maar alles met de liters wijn die hij tot een stuk in de nacht samen met Vinçent de Fondriest had verzwolgen.
De Fondriest was behalve een merkwaardig mensenkenner ook een onvermoeibaar verteller gebleken.
Afkomstig uit Cles in Noord-Italië waren zijn voorouders er in het midden van de achttiende eeuw via een oneindige reeks aan verschillende vorsten verleende hand- en spandiensten in geslaagd een adellijke titel in zowel Frankrijk als Zuid-Tirol te verkrijgen. Dankzij goed uitgespeeld opportunisme was de familie erin geslaagd zonder al te veel kleerscheuren de turbulente periode van de Napoleontische oorlogen te doorwaden. Hier en daar waren ze op het eind van Napoleons heerschappij wel wat eigendommen kwijtgeraakt, maar al bij had het geslacht Fondriest goed stand weten te houden en bleef het graag gezien in zowel Frankrijk als het als een lappendeken verdeelde Italië.
Voor Vinçent de Fondriest wees alles erop dat een gouden toekomst maar voor het grijpen lag. Tot zijn vader verslaafd geraakte aan gokken en in nauwelijks anderhalf jaar tijd zowat het hele familiefortuin en alle landgoed letterlijk kwijtspeelde. Zijn schulden waren zo hoog opgelopen dat de man het in hoofd haalde zijn vrouw en twee dochters voor te stellen om te gaan hoereren teneinde toch nog iets van de meubelen te kunnen redden. Voor de familie leed het toen geen twijfel meer dat de pater familias gek geworden was en dus werd er ingegrepen. Veel te vroeg afgetakeld tot een oude man en compleet het noorden kwijt, werd de Comte opgenomen in Charenton, waar hij net als de veel illustere Markies de Sade zijn laatste levensdagen zou slijten.
Vinçent, zijn zusters en moeder werden opgevangen door zijn oom langs moeders kant, een edelman met bescheiden middelen die probleemloos model hadden kunnen staan voor de vrek van Molière. De man geraakte geobsedeerd door het idee fortuin te vergaren door zijn nichtjes aan stokoude rijkaards uit te huwelijken, een gedachtenkronkel waartoe ook hun moeder zich, met alle gevolgen van dien, liet verleiden. Hysterische ruzies en scheldtirades werden dagelijkse kost tot één van Vinçents zussen uiteindelijk toegaf en de andere op de vlucht sloeg met een zigeunerjongen. Werd van zijn tweede zuster nooit meer iets vernomen dan verliet de eerste na een jaar huwelijk haar veel te taaie, oude echtgenoot om in te trekken bij een mooi pratende nietsnut die uiteindelijk haar pooier zou worden, waarmee ze, ironisch genoeg, de waanzinnige wens van haar vader zou vervullen.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Nieuwe personages in je verhaal moet ik altijd even aan wennen.
  Je hebt weer een mooie naam gekozen 'Vincent de Fondriest'.

  koyaanisqatsi: Die namen vinden, dat wordt een probleem... :-)
 • Wee
  Ik sluit aan bij Greta, hélemaal! :))
  x
  koyaanisqatsi: xx
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 5

Uitstekend: 2 stem(men), 67%
Goed: 1 stem(men), 33%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .