writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (19)

door koyaanisqatsi

De Fondriests moeder schoof het ontsporen van haar dochters in de schoenen van de schraapzucht van haar broer, die, met enige reden, repliceerde dat ze een pot was die de ketel verweet dat hij zwart zag. Toen haar verwijten bleven aanhouden smeet hij haar moe getergd het huis uit waardoor moeder en zoon zo goed als veroordeeld waren tot de straat.
Gelukkig konden ze rekenen op het medeleven van Marie Leduc, de enige vriendin van Vinšents moeder die haar na het verlies van hun fortuin niet had laten vallen als een baksteen.
De welvarende weduwe ontving de Fondriests met open armen en stelde hen gerust met de plechtige belofte dat ze op haar landgoed konden blijven zo lang er geen alternatief voorhanden was.
In de praktijk betekende dit dat het tweetal veroordeeld was tot een langdurig verblijf bij de vrouw aangezien niet meteen duidelijk was welke talenten de jonge Vinšent te gelde kon maken en het uitgesloten was dat zijn moeder de kost zou gaan verdienen.
Vinšent probeerde de relaties van zijn vader aan te spreken, maar als zoon van een gokverslaafde die zijn familie in het verderf had gestort, sleepte hij een reputatie van onbetrouwbaar met zich mee. Zo goed als overal werd hij beleefd maar pertinent afgewimpeld tot hij het opgaf en besloot zijn deftige bestaan op een andere, minder deftige manier te verzekeren.
Hij maakte Marie Leduc het hof, kreeg haar binnen de kortste keren tussen de lakens en maakte zich klaar om haar ten huwelijk te vragen. Jammer genoeg geraakte de vrouw al na enkele stoeipartijen zwanger, waardoor er een schandaal losbarstte en zijn moeder haar verstand verloor. Dat haar zoon een verhouding was begonnen met een vrouw die zijn moeder had kunnen zijn, was na de stommiteiten van haar echtgenoot en de streken van haar dochters te veel van het goede. Ze kafferde haar vriendin uit voor hoer, ging haar zoon te lijf met een mes, verwondde zichzelf en belandde net als haar man in het gekkenhuis.
Marie Leduc zwichtte onder de druk van haar familie en in plaats van de vader van haar kind te trouwen verzocht ze hem haar landgoed te verlaten. Lichamelijk bevredigd na jaren van onthouding kon ze het echter niet over haar hart krijgen Vinšent de Fondriest uit haar leven te bannen. Ze liet hem een eenvoudig onderkomen aan de rand van Parijs zoeken, betaalde stiekem zijn kosten en bezocht hem zo nu en dan om aan haar trekken te komen. De Fondriest kon er best mee leven, vooral omdat Marie Leduc een vurige minnares was, want van haar uiterlijk moest ze het niet hebben. Ze zag er ouder uit dan ze met haar vierenveertig jaren was, had ondanks haar mollige lichaam nauwelijks borsten en een onaantrekkelijk, plat gezicht dat deed denken aan een Chinees.
(Koyaanisqatsi gaat er een weekje uit, wegens naar het buitenland voor het werk)

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Werkze.
  Tot volgende week!
  koyaanisqatsi: x
 • Wee
  Wat een ellende, en wat heerlijk om te lezen!
  (Onder het werk gewoon dˇˇrschrijven hoor! :))
  x
  koyaanisqatsi: Doorschrijven was wat moeilijk, op een confererentie is Uganda...
  x
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 5

Uitstekend: 2 stem(men), 67%
Goed: 1 stem(men), 33%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 73 bezoekers online, waarvan 0 leden: .