writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (23)

door koyaanisqatsi

Corbeau haalde zijn proces niet. Hij stierf in de gevangenis aan tuberculose; na Daniels vertrek had niemand nog haar hem omgekeken.
Lisette, Corbeau's bruid en ongewilde oorzaak van zijn opsluiting, was van de ene op de andere dag spoorloos verdwenen. Op Daniel na had ze na de verschrikkelijke feiten met niemand meer contact gehad. Toen Véronique pas enkele maanden nadien enig initiatief nam om het meisje op te vangen, bleek ze in rook te zijn opgegaan. De gendarmerie organiseerde een nauwelijks georkestreerde speuractie die niet de minste aanwijzing opleverde, waarna men ervan uitging dat de onfortuinlijke jonge vrouw zich ergens op een afgelegen plek van het leven had beroofd. Haar familie reageerde niet.
Door de breuk met Charlotte gleed Véronique af naar een bestaan in eenzaamheid. Ze had er geen flauw idee van dat haar een leven een afkooksel dreigde te worden van dat van haar schoonmoeder, die ze nooit had gekend.
Maar zo ver zou ze het niet laten komen. Toen ze zes maanden zwanger was verzocht Véronique haar broer een gezelschapsdame voor haar te zoeken en in tussentijd begon ze zich sporadisch te vermaken met het uitnodigen van rondreizende artiesten. Englebert Vauche zag dit laatste met lede ogen aan. Gilles de Coubertin had hem nadrukkelijk de opdracht gegeven alles en iedereen die niet gewenst was van het landgoed weg te houden en aangezien de rentmeester een afkeer had van vrijdenkende lieden zoals kunstenaars en potsenmakers deed hij meerdere keren zijn beklag bij Véronique om haar in zijn ogen onverantwoorde gedrag. Aanvankelijk lachte de Comtesse zijn bezorgdheid weg maar toen zijn klaagzangen bleven aanhouden las ze hem onverbloemd de les: 'Meneer Vauche, u bent aangesteld om het landgoed te beheren, niet om vader voor een onmondig kind te spelen. Beperk u daarom tot waar u goed in bent, het zich wentelen in een ongemene saaiheid, en laat de frivolere dingen des levens over aan zij die hiervan weten te genieten.'
Het enige effect van deze harde woorden was dat de rentmeester in het vervolg zijn mond hield. Hij was er niet het type naar om te gaan uithuilen bij zijn meester, niet alleen omdat hij daarvoor te trots was, maar ook omdat hij het verdragen van onhebbelijkheden van zijn meerderen als een natuurlijk onderdeel van zijn plicht beschouwde.
Op de vooravond van de achtste maand van haar zwangerschap presenteerde Gilles zijn zuster liefst vijf kandidates om de rol van gezelschapsdame te vervullen. Het waren één voor één jonge vrouwen uit de streek, van redelijke komaf maar door omstandigheden gedwongen een betrekking te zoeken.
De eerste kandidate maakte geen schijn van kans. Ze was dik en lelijk, precies zoals Véronique zichzelf op dat ogenblik beschouwde, en aangezien ze geen zin had om de godganse dag tegen haar spiegelbeeld aan te kijken werd het meisje beleefd maar kordaat wandelen gestuurd.
Kandidate nummer twee was dan weer enerverend onzeker. Véronique aarzelde even, vooral omdat het meisje behoorlijk aantrekkelijk was, maar besloot uiteindelijk om ook haar kandidatuur niet te weerhouden.
De derde kandidate getuigde dan weer van een onvoorstelbare arrogantie, die misschien -verkeerdelijk- als eigen aan een sterke persoonlijkheid kon worden toegeschreven maar voor Véronique was het hoe dan ook een eigenschap waar ze niet moest van weten.
De vierde dame die zich aanbood was de oudste; goedlachs, welgemanierd, tamelijk erudiet en gemiddeld aantrekkelijk, besloot Véronique haar als een kanshebsters te weerhouden. Dat besluit nam ze ook voor de laatste kandidate, tot haar verbazing een mulattin, die met ogen als zwarte parels waarin een onblusbaar vuur leek te branden, een onweerstaanbare indruk op haar maakte.


 

feedback van andere lezers

 • greta
  Kiezen uit gezelschapdames, wat een luxe. De uiteindelijke keus lijkt de beste, maar zal wel weer gerommel in de pot betekenen.
  "Verkeerderlijk" mooi Vlaams.

  koyaanisqatsi: Ja, als je geld hebt in tijden van schaarste, kan je je wel één en ander veroorloven. x
 • doolhoofd
  Er bestaat geen realiteitsprincipe of lustprincipe. Er bestaat slechts een finaal principe van de Verzoening en een oneindig principe van het Kwaad en de Verleiding.
  - Baudrillard, De Fatale Strategieën (uit het hoofdstuk 'Het Kwaadaardig Genie Van Het Sociale')

  http://www.psychedelic.be/forum/showthread.php?t=46047

  Helder en exact geschreven... Dit is niet het werk van de doorsnee aap. ;)
  koyaanisqatsi: Ach, misschien onderschatten we de apen wel. ;-) Bedankt!
 • Wee
  Haar keuze lijkt me duidelijk. Líjkt, want met die aap weet je 't nooit.
  'verkeerdelijk' vind ik prachtig. Is het Vlaams, wat Greta zegt, of een eigen woord?
  x
  koyaanisqatsi: Het hou het op (zuid)nederlands. Vlaams is mijns insziens geen taal, maar dat is een andere discussie... xx
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .