writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (26)

door koyaanisqatsi

Het jaar des Heren 1838. De kleine Gilles zou weldra vier worden, Véronique en Emilienne leefden zo goed als als man en vrouw.
Sinds haar echtgenoot was overleden kon boerin Mette Hageman nog amper de touwtjes aan mekaar knopen. Als dochter van een Deense sergeant die nog voor Napoléon had gevochten, was ze in het jaar des Heren 1824 op twintigjarige leeftijd in een liefdevol huwelijk gestapt met Gérard Mathieu, één van de betere pachters op het landgoed. Dertien jaar later, toen ze nog maar enkele maanden zwanger was van haar vierde kind, werd haar echtgenoot ziek en stierf. Zo goed als ze kon bleef Mette het land bewerken, samen met Cordier, een ietwat simpele, inwonende knecht, en haar respectievelijk twaalf en tien jaar oude zoontjes, Michel en Antoine. Haar derde kind, Cosette, een dochtertje van vier, moest zich vanzelfsprekend beperken tot een passieve bijrol.
Toen Cordier op zeker ogenblik handtastelijk werd, zag Mette geen andere mogelijkheid dan hem de laan uit te sturen. De gevolgen van deze maatregel waren echter desastreus: door gebrek aan mankracht werd de oogst niet tijdig binnengehaald en slonken de inkomsten beneden een levensnoodzakelijk peil. Tegen de tijd dat Mette met Louise een tweede dochtertje op de wereld had gezet, was ze door haar weinige financiële reserves heen en zag ze geen andere mogelijkheid meer dan rentmeester Vauche van de situatie op de hoogte te brengen.
Vauche, hardvochtig als altijd, trok meteen de voor hem enig logische conclusie: Mette en haar kroost moesten de boerderij verlaten, zodat er een andere pachter kon intrekken.
Vastberaden de beslissing op de hem voor typische, zakelijke manier over te brengen, trok de rentmeester na alle gegevens van de boerderij te hebben doorgenomen, op een koele avond naar Mette Hageman. Daar aangekomen werd hij uitgenodigd om aan tafel plaats te nemen voor een kop koffie waarna Mette de kinderen naar hun kamer stuurde. Gelaten en met afgewende, betraande ogen aanhoorde de boerin het verdict. De wereld leek onder haar voeten weg te zinken en ze kreeg het gevoel alsof ze werd weggezogen in verstikkend drijfzand.
'Is dat de beslissing van de Comtesse?' vroeg ze na een lange stilte.
Vauche knikte, al had hij zowel Véronique als haar broer in de onwetendheid gelaten. Waarom ook niet? Zijn taak bestond erin het landgoed te laten renderen en binnen dat kader was geen plaats voor verlieslatende posten.
'En u, meneer Vauche, kan u niet voor ons bemiddelen?' drong Mette aan.
Vauche schrok van het verzoek vraag maar liet niets blijken.
'Ik ben slechts een uitvoerder, mevrouw Hageman. Ik dien het landgoed te beheren zoals mijn meesters het willen.'
Haastig, alsof hij zijn halve leugen wilde doorspoelen, nam Vauche een stevige slok van zijn koffie. Mette schoof haar stoel naar achter, kwam moeizaam overeind en liep naar het raam. De schemering had zich al ingezet, wat betekende dat de rentmeester geen tijd meer zou verspillen om naar huis terug te keren. Als Mette nog een laatste poging wilde ondernemen om hem tot andere gedachten te brengen, had ze geen tijd meer te verliezen. Ze trok de rijgkoordjes die haar decolleté fatsoeneerden los, waardoor haar volle borsten zich meteen een uitdagende vrijheid toematen, draaide zich om, stapte op de rentmeester toe, boog zich voorover, legde haar onderarmen steunend op de tafel, en zei: 'Meneer Vauche, als het mij kan helpen, ben ik bereid me aan u aan te bieden.'
Vauche's ogen konden nauwelijks een kant op. Mette zorgde ervoor dat haar borsten net niet binnen zijn bereik kwamen, tenzij hij zich als een uitgehongerd beest op haar zou storten. Vauche dacht aan de hoer die hij eens per maand in de stad bezocht, een lusteloze vrouw die hem uit de hoogte behandelde en zijn geld aannam alsof het vuiligheid was, en die hem met een alsmaar poverder gevoel van bevrediging wandelen stuurde omdat hij een steeds grotere afkeer van haar kreeg. Wat deze boerin hem aanbod druiste volledig tegen zijn puriteinse principes in maar het leed geen twijfel dat hij, met zijn teruggetrokken levensstijl en ijskoude karakter, nooit nog zo een kans zou krijgen. Kwam daar nog bij dat Mette Hageman ondanks het baren van vier kinderen en haar leeftijd, zonder overdrijven een mooie vrouw genoemd kon worden, die bovendien bekend stond voor haar fatsoenlijkheid.
'Zou een nieuwe knecht de boerderij er opnieuw bovenop helpen?' vroeg hij, zich bijna verslikkend in zijn speeksel. Hij geloofde nauwelijks dat hij het voorstel te berde had gebracht en stond op het punt zijn woorden terug te nemen maar besefte dat het te laat was en vervolgde: 'Of twee knechten?'
Mette voelde geen greintje opluchting; afkeer voor zichzelf deed haar maag ineenkrimpen. Ze voelde zich misselijk worden en ging, uit angst het bewustzijn te verliezen, haastig weer zitten.
'Met twee knechten kunnen we het zeker rooien,' antwoordde ze met een krukdroge mond.
'In dat geval denk ik wel dat we iets kunnen regelen,' zei Vauche, hees van de spanning.
Mette sloot de ogen, kreeg het erg koud en begon te rillen. Ze vroeg of de rentmeester nog koffie wilde, waarop deze tot haar opluchting bevestigend antwoordde. Een kwartier later zou de rentmeester de tweede man in haar leven worden die ze in haar lichaam toe liet. Met tranen van schaamte en verdriet in de ogen.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Triest ...
  x
  koyaanisqatsi: dat noemen ze... drama...
 • greta
  Hardvochtig. En alweer... de macht van een man.
  Mooi deel.
  koyaanisqatsi: De macht van hij die een machtspositie bekleedt! Er lopen ook weerloze mannen op de aardbol...
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 1 stem(men), 33%
Goed: 2 stem(men), 67%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .