writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (30)

door koyaanisqatsi

Christian Viroinval werd met een smoesje naar het kasteel gelokt.
Gehuwd met een man waarvan zij sinds zijn vertrek uit Amerika niets meer had vernomen, kwam de jonge Comtesse Véronique in steeds grotere gewetensnood. Op de hoogte gebracht van zijn begripvolle aanpak van dit soort kwesties had de ongelukkige vrouw één van haar bedienden naar Besançon gestuurd om Viroinval voor een gesprek uit te nodigen.
Aanvankelijk had de priester geaarzeld om op de uitnodiging in gaan. Hij was verwikkeld geraakt in een passionele verhouding met een achttienjarige dochter uit een adellijke familie die met hem in contact was gekomen nadat haar ouders hadden ontdekt dat ze zich leende voor orgieën, georkestreerd door een edelman die bekend stond als een vriend des huizes. De meeste van Viroinvals minnaressen hadden na enkele ontmoetingen het hopeloze karakter van hun relatie met een geestelijke ingezien en zich teruggetrokken in een door saaiheid getekend huwelijk of een andere minnaar gezocht, maar Irene de Montparnac zag haar verhouding met Viroinval ironisch genoeg als een loutering voor haar eerdere uitspattingen. Ze klampte zich vast aan zijn altruïstische gedrag, dat niet ophield boven de lakens van zijn bed en in schril contrast stond met dat van de mannen waaraan ze zich op de seksfeesten had aangeboden.
Viroinval proefde van haar, alweer onbewust door hem opgewekte hartstocht met een zuinigheid die deed denken aan de wijze waarop hij tijdens de eucharistieviering van de wijnbeker nipte. Niettemin voelde hij zich fel tot haar aangetrokken, in die mate zelfs dat hij op bepaalde ogenblikken overwoog om het priesterschap te laten voor wat het was en met Irene een nieuw leven te beginnen. Gelukkig hervond hij telkens weer tijdig zijn verstand want het sprak vanzelf dat hij met zijn komaf geen schijn van kans maakte om iemand van adel te trouwen. Het was dit laatste, al te pijnlijke gegeven, dat hem uiteindelijk over de streep trok om Véronique de Coubertin een bezoek te brengen.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  "Gelukkig hervond hij telkens weer tijdig zijn verstand"
  Als hij al verstand had, de stouterd.


  koyaanisqatsi: Het verstand van de gemiddelde man. (en weten allemaal waar dat zich bevindt)
 • Wee
  Wat kon hij anders? :)
  x
  koyaanisqatsi: Inderdaad. De plicht roept. ;-)
  x
 • doolhoofd
  Kheb eens naar de top 10 gekeken (links bovenaan het beeld op writehistory, 2de rij opties): jij hebt ongeveer 70 keer meer reacties gekregen dan mij - 7433 reacties meer dan mij - en toch sta ik voor jou?
  Weinig eerlijke rangschikking in feite.
  koyaanisqatsi: Twee zaken waar een schrijver volgens mij niet van wakker mag liggen: rangschikkingen en wedstrijden. Al mijn favoriete schrijvers zijn nog niet half zo veel gelezen als de John Irvings etc van deze wereld... ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .