writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (36)

door koyaanisqatsi

Else Reebach werd geboren in het jaar des Heren 1840, in het Beierse Aschaffenburg. Haar vader, Ernst Reebach, was een idealistische uitgever van een weinig invloedrijke krant die zwaar gebukt ging onder de schizofrenie van zijn vrouw, Grete Armusch. Als hij niet vluchtte in de drank stortte hij zich in de armen van één of andere inhalige maitresse die hem omwille van zijn gebrek aan gulheid meestal vrij snel de bons gaf. Het was moeilijk te zeggen of hij al dan niet om Else, zijn enige kind gaf. Gekweld door de angst dat het meisje de aandoening van haar moeder zou erven durfde hij nauwelijks enige band met haar aan te knopen waardoor Else algauw de indruk kreeg dat hij een vreemde man was die op zeer regelmatige basis het huis van haar moeder bezocht.
Haar moeder deed geen enkele inspanning om deze indruk bij haar dochter weg te nemen. Integendeel, ze sleepte het kind mee in haar waanvoorstellingen en maakte Else kort voor haar vijfde verjaardag wijs dat haar vader een geheim agent was die haar in dienst van Pruisen bespioneerde. Van dat ogenblik af had het meisje een grondige hekel aan haar vader en begon ze kinderlijke plannetjes te smeden om hem uit te schakelen.
Tegen de tijd dat ze tien was liep de toestand thuis echter compleet uit de hand. Onophoudelijke felle ruzies tussen haar ouders joegen Else niet zelden de straat op, waar ze bleef rondzwerven tot het donker was. Op één van die dwaaltochten leerde ze enkele straatjongens kennen die haar meelokten naar een leegstaand huis waar ze haar de kleren van het lijf sleurden en brutaal betastten.
Veel tijd om van de shock te bekomen kreeg Else niet. Nadat ze haar kapotte kleren zo goed als mogelijk om haar lichaam had gewikkeld, strompelde ze verdwaasd naar huis, waar haar een nieuwe traumatische ervaring wachtte. Haar moeder stond namelijk op het punt te worden weggevoerd naar een gekkenhuis. Ze was Ernst Reebach te lijf gegaan met zijn scheermes en had hem enkele diepe snijwonden toegebracht. Reebach was er gelukkig nog in geslaagd de straat te bereiken waar hij letterlijk een toevallig passerende politieman tegen het lijf liep. Een blik op de krijtwit uitgeslagen, onder het bloed van haar echtgenoot zittende Grete Armusch volstond voor de agent om versterking en een ambulance te laten roepen.
Else's moeder had zich al heftig verzet tegen haar gedwongen opname maar toen ze vanuit de deuropening haar half naakte kind zag komen aanlopen ging ze pas compleet door het dak. Ze beet, krabde, sloeg, stampte en krijste als een waanzinnige, verwondde zowel enkele agenten en als de ambulanciers en werd pas overmeesterd nadat ze enkele rake matrakslagen had geïncasseerd.
De machteloze Else, in toom gehouden door haar als een espenblad trillende vader, schreeuwde zich schor en huilde tot ze geen traan meer over had. Toen zakte ze uitgeput in mekaar en werd ze samen met haar vader naar het ziekenhuis gevoerd. Haar moeder was op dat ogenblik al onderweg naar een psychiatrische instelling waar ze de rest van haar dagen zou slijten. Ze zou haar kind nog maar één keer terugzien.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Tragisch. Al goed dat ze bij Véronique wat warmte vindt.
  koyaanisqatsi: Voor zo lang het duurt...
 • greta
  Heerlijk omschreven, drama, drank en gekte.

  koyaanisqatsi: Hik... ;-)
 • Wee
  Wat een heerlijk ellendig stuk! :)
  x
  koyaanisqatsi: Heerlijk ellendig... ? Wat lekker zwartgallig uitgedrukt! ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .