writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (37)

door koyaanisqatsi

Else's vader hield een verlamde rechterarm aan de aanslag over. Zijn vrouw had zodanig veel pezen aan flarden gehakt dat het geteisterde lichaamsdeel nog alleen maar goed was om als een waardeloos vod langs zijn lichaam te bungelen. Behalve dat hield hij er ook nog een litteken over zijn wang en borst aan over en, het ergst van al, een panische angst voor zijn dochter die hij van dan af als het kind van de duivel zelf beschouwde. Hoe zeer zijn naaste familie ook op Ernst Reebach in praatte, hij wilde van Else af. Geld om haa naar het internaat te sturen had hij evenwel niet waardoor er niets anders op zat dan haar naar zijn oudste, in het naburige Alzenau wonende zuster, Lise, te sturen.
Lise Reebach was een kwezelachtig wezen dat dweepte met het Rooms-Katholieke geloof en de sociaal-liberale principes van haar broer verketterde. Dat zijn echtgenote hem te lijf was gegaan, was volgens haar niets anders dan het resultaat van een, door het ontbreken van God, stuurloos geworden leven waardoor de arme vrouw haar verstand was kwijt geraakt. Als absolute voorwaarde om zich over Else te ontfermen verlangde ze dan ook een vrijbrief om het meisje op te voeden volgens het Roomse gedachtengoed, een eis waar haar ruggegraatloze broer met weinig meer dan licht gemopper op inging.
Else zou algauw ondervinden wat Tante Lise onder een Roomse opvoeding verstond. Allereerst werd het meisje als huissloof ingezet, vervolgens waren er de streng op te volgen rituelen van dagelijkse gebeden en kerkbezoek, de extreem sobere voedingsregels -die neerkwamen op net geen constante honger- en lijfstraffen, zodanig subtiel, maar daarom niet minder pijnlijk uitgevoerd, dat ze geen sporen achterlieten.
Beloofde haar tante haar in ruil voor dit Spartaanse leven de hemel, het meisje ervoer het eerder als een voorbereiding op de hel. Buiten de schooltijd had Else zo goed als met niemand contact, waardoor ze in zich terugtrok in zichzelf en troost zocht in de weinige boeken die ze te pakken kreeg. Want aangezien voor haar tante alle niet-Bijbelse literatuur het werk was van Satan, waren zelfs de eenvoudigste kinderverhalen ten huize Reebach uit den boze. Lezen was voor Else echter een kwestie van overleven en dus werd het binnensmokkelen van boeken zowat het enige waaraan het voor de rest zo volgzaam mogelijke meisje zich bezondigde. Het zou op zekere dag echter een schanddaad blijken met verstrekkende gevolgen.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Roomse opvoeding: "Huissloof, strenge rituelen van dagelijkse gebeden en kerkbezoek, extreem sobere voedingsregels en lijfstraffen, alles in ruil voor een plaatsje in de hemel." ??
  Nou ik ben wel iets anders katholiek opgevoed gelukkig.

  koyaanisqatsi: Dat dacht ik al...
 • Wee
  Dat moet wel fout gaan ...
  Mooi schrijven weer!
  x
  koyaanisqatsi: And so it will... x
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 1 lid: ENVY.