writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (38)

door koyaanisqatsi

Else was nog maar net twaalf toen haar tante een boek van de gebroeders Grimm onder haar hoofdkussen vond. Normaal verborg het meisje haar literatuur onder de bodem van haar kleerkast maar op een ochtend was ze grieperig en ontging het haar volledig dat ze het boek niet had opgeborgen nadat ze het voor het slapengaan had dichtgeklapt.
Toen ze 's avonds terug kwam van school en naar niets anders dan de warmte van haar bed verlangde, werd ze opgewacht door haar tante en een priester die ze niet eerder had gezien. In tegenstelling tot de priesters die ze kende van de kerk en de school, en die allemaal een redelijk gemoedelijke indruk maakten, boezemde deze man met zijn vette, glimmende gelaat, roze, opgeblazen wangen en varkensogen haar een diepe angst in.
Haar tante maakte er geen woorden aan vuil. Ze stak het boek onder Else's neus en begon het vervolgens in stukken te scheuren. Toen Else uitschreeuwde dat ze dit recht niet had, alleen al omdat het boek niet van haar was, verkocht de priester haar een oorveeg. Tegen de tijd dat ze van de klap bekomen was stond ze op achterplaats van het huis en werden haar de kleren van het lijf gerukt. Meteen schoten Else de talloze nachtmerries door het hoofd waarin de straatjongens haar opnieuw aanrandden. Een kort moment dacht ze dat ze droomde. Het kon toch niet dat een priester zich verlaagde tot eenzelfde streek als een paar schoftjes uit een achterbuurt.
Maar veel tijd om daar verder over na te denken kreeg Else niet. De priester en haar tante smeten haar immers met volle kracht enkele emmers ijskoud water in het gezicht. De koude was zo overweldigend dat ze het meisje de adem benam. Ze begon te wankelen op haar benen en zakte in mekaar maar werd door haar tante bij de haren overeind getrokken.
'Blijf hier maar staan, tot het donker wordt, en geef je de tijd om na te denken over je schandalige gedrag. Ondankbaar loeder! Je vader heeft gelijk: je bent zo verdoemd als je geschifte moeder!'
Else wilde smeken, wilde haar tante erop wijzen dat ze ziek was, maar het ontbrak haar zowel de kracht als de moed om een woord over haar trillende lippen te krijgen. Ze kromp ineen, trillend op haar benen, en voelde hoe de buitentemperatuur, die niet meer kon bedragen dan een zevental graden, zich als een ijslaag om haar lichaam wikkelde.
De tijd verstreek, Else kreeg barstende hoofdpijn en steken in haar borst. Ze had er geen besef van hoe laat het was en kon aan niets anders denken dan de kou en het ondergaan van de zon, dat tergend lang als een kwelduivel op zich liet wachten. Op zeker ogenblik hoorde ze een deur opengaan en verscheen de priester. De man stapte onbewogen op haar toe, tilde haar kin op en kneep kort maar krachtig in de linkertepel van haar nog maar pas ontluikende borst.
'Ik weet wel hoe teefjes als jij moeten worden aangepakt,' siste hij met een angstaanjagend schorre stem.
Else verstijfde. De pijn in haar hoofd en borst verdween en maakte plaats voor een gekmakende angst. Ze wilde haar tante om hulp roepen maar de priester legde een hand op haar mond en fluisterde: 'Gillen haalt niets uit, duifje. Je tante is naar de kerk, gaan bidden voor jouw verdorven ziel.'
'De buren zullen ons horen,' snikte Else, nadat de priester zijn hand had teruggetrokken.
'Dan vertellen we de buren dat je net zo gek geworden bent als je moeder,' zuchtte de priester, alsof haar woorden hem vermoeide. Een ogenblik later schoof hij zijn linkerhand tussen Else's benen en haalde hij met zijn rechter zijn gulp open.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Nee.

  Asjeblieft, nee.
  koyaanisqatsi: De helaasheid der dingen??
 • greta
  Gruwelijk!

  Kouwe rillingen van.


  koyaanisqatsi: Smeerlapperij... De geschiedenis staat er bol van :-(
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .