writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (39)

door koyaanisqatsi

Else kreeg een zware longontsteking en balanceerde enkele dagen tussen leven en dood. Haar tante bestierf het van schrik, letterlijk. Op de derde dag van Else's gevecht tegen de dood, toen de dokter op het punt stond haar op te geven, viel de vrouw dood neer, daarmee de oorzaak van Else's toestand mee het graf in smokkelend.
Maar Else genas op wonderbaarlijke wijze, al was ze niet in staat om enkele dagen later de begrafenis bij te wonen van het bekrompen wijf dat haar zo goed als te grabbel had gegooid aan een verdorven geestelijke.
Sinds de priester met geweld in haar was gedrongen koesterde Else een haat en angst voor alles wat mannelijk was. Vanop haar ziekbed had ze haar in allerijl opgeroepen vader geen blik gegund; de onderzoekende handen van de haar behandelende arts had ze slechts huiverend verdragen.
Nog tijdens haar herstelperiode werd ze terug overgebracht naar Aschaffenburg waar ze werd opgevangen door Trude Thaler, een nicht van haar vader. Trude Taler had twee kinderen, zoons die studeerden in Heidelberg, en had een hartsgrondige hekel aan de familietak waartoe Ernst Reebach behoorde. Zelf van goede komaf beschouwde ze die tak als een allegaartje van armoezaaiers en mislukkelingen die men maar best kon mijden als de pest, ten minste wanneer men zijn eigen, goede reputatie wilde vrijwaren van roddels en beschimpingen. De enige reden dat ze Else in huis nam was omdat Otmar Brüch, haar nieuwe echtgenoot -ze was twee jaar eerder weduwe geworden- veeleisend was op het vlak van orde en netheid en dat ze naast haar oude dienstmeid wel een helpende hand kon gebruiken.
Voor Else veranderde er, behalve op het vlak van gedwongen vroomheid, maar weinig. Noch Trude Thaler, noch Otmar Bruch verdiepten zich in het geloof, ook al waren ze katholiek en bezochten ze regelmatig de kerk. Tegenover Else gedroegen ze zich net zo neerbuigend en afstandelijk als tegenover de meid en als het kon negeerden ze haar volkomen. Wat Trude betrof was dit laatste ingegeven door haar aversie voor Else's afkomst, wat haar echtgenoot betrof was het simpelweg een schijnvertoning, want in wezen zat het meisje veel meer zijn hoofd dan goed was.

 

feedback van andere lezers

  • doolhoofd
    ...wordt Otmar haar zoveelste slechte ervaring met mannen?
    koyaanisqatsi: Mannenhaat komt niet uit de hemel gevallen... Dus...
  • greta
    Nou ja zeg! Dat kind zit het niet mee.
    koyaanisqatsi: Het was aangekondigd...
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 2 stem(men), 50%
Goed: 2 stem(men), 50%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .