writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verhaal geschreven door een Aap - Boek 2 (49)

door koyaanisqatsi

Op 1 januari van het jaar des Heren 1864 nam Vauche afscheid als rentmeester. Zijn vervanger, Etienne Rossignol, was nog maar net dertig, had gediend bij de Franse marine en in de buurt van Lens als bovengronds opzichter in de mijnbouw gewerkt alvorens naar Besançon af te zakken waar hij zich wilde toeleggen op het beheer van agrarische gronden. Vauche had hem leren kennen via een contact in de stad en vrijwel meteen begrepen met een leergierige, gedreven en plichtsbewuste jongeman te maken te hebben.
Véronique had hem meteen gemogen. Hij herinnerde haar een beetje aan haar broer, al wekte Rossignol de indruk meer levenslust in zich te hebben. Voor Else was hij een man als een ander: niet te vertrouwen.
Vauche's laatste wapenfeit was Véronique's broer, Gilles de Coubertin, opsporen. In overleg met de rentmeester was Véronique tot de conclusie gekomen dat er niets anders opzat dan de eerstgeborene van haar broer als toekomstige eigenaar van het landgoed aan te wijzen. Toen Vauche er na heel wat heen en weer geloop tussen diverse contactpersonen in geslaagd was Gilles de Coubertin in Zuidelijk Afrika te contacteren, bleek deze evenwel niet bereid om ook maar één van zijn kinderen -hij had er ondertussen vijf- terug naar Frankrijk te sturen. Hij raadde zijn zuster aan het landgoed van de hand te doen en zich ergens in alle rust terug trekken; haar uitnodigen om hem achterna te komen deed hij niet.
Sinds het ontgoochelende nieuws Véronique ter ore was gekomen dacht de Comtesse er over na om Else als opvolgster aan te wijzen. De enige hinderpaal was de belofte die Else zichzelf had gemaakt nooit nog een man bezit van haar te laten nemen.
'Ik maak me nog liever kapot,' had ze in de armen van Véronique gezworen en de indrukwekkende toon die ze daarbij had aangeslagen had de Comtesse van haar vastberadenheid overtuigd.
Hoe dan ook, het geslacht dat het landgoed eeuwenlang het zijne had mogen noemen was met de dood van Véronique's zonen uitgestorven. Echt lineair was de erfenis trouwens moeilijk te noemen, gezien er in de loop der tijden regelmatig bastaardkinderen waren verwekt die voor een bepaalde periode de plak hadden gezwaaid. Officieel werd echter gesproken van de dynastie van de de Romanes, een naam waarin zowat het enige, nogal zwakke bewijs was terug te vinden dat het allemaal begonnen was met Titus Crassus, de Romeinse veldheer die in het jaar des Heren 12 in Lutetia was blijven hangen.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Else dus. En hiermee schrijf je naar een slot toe zo te voelen. Een rij bijzondere personages kwam voorbij, zoveel dat ik het niet altijd heb kunnen bijhouden. Het was weer bijzonder om te lezen.
  En wat een mooie namen heb je gebruikt. Het tijdsbeeld dat je neerzet is heel geloofwaardig, ondanks de extreme belevenissen en uitspattingen.
  koyaanisqatsi: Hoho... Niet op de feiten vooruitlopen...
 • doolhoofd
  "Epic"

  > A word that used to be used to describe a book, a movie or other work as timeless, great, and meaningful. Is now used by douchebags who combine it with "win" or "fail" to describe everyday things.

  Correct usage:

  Guy #1: Hey dude did you see the movie Gladiator?
  Guy #2: Yeah man that was an epic movie!

  Incorrect usage:

  DBag #1: I forgot my wallet so I had to go home and get it.
  DBag #2: EPIC FAIL!

  http://www.urbandictionary.com/define.php?term=epic
  koyaanisqatsi: ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .