writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

veerman (riviercyclus 3)

door ovlijee

Neem me mee. Nu. Naar de hellemond, waar de rivier Styx stroomt. Mag ik in je krakende schuit, Charon? Naar de Cerberos, die gemene hond. Wieren dempen grijpgraag de vaart en pokken doorstaan de eeuwigheid. Maar neem me mee.

Het kakvliegtuig! Het majestueuze oranje kakvliegtuig van Tom & Jerry. Het stinkt en het bromt en het vliegt enkel in je verbeelding. En hij de geniale gek, die geen kinderliedje kent, vertelt onder de lakens zijn originele fantasietjes bij gebrek aan opvoeding. Spontaan en rudimentair. Subversief. Pedagogisch niet verantwoord. De jeugd corrumperend.
"Wij zijn van het land van Hawaii. Het land van de wuivende wijven."
Waarom moest ik plots de kleuterschool verlaten voor het einde van het jaar en aan de zee gaan wonen in een kelder waar de pissebedden tegen de muur kropen? Genieën passen zich slechts aan aan hun door de duivel ingefluisterde plannen. Dat is hun lotsbestemming, de drijvende kracht, levenslust.
"Daar lopen ze bloot in de wei, en daar zijn wij gaarne bij."
En zij, de sloor, de sloerie, de bron van alle liefde en levenslust liet zich vernederen door die duivelse bezetenheid. En hij nochtans, berouw was hem niet vreemd. En zo werden ze de vergroeide twee-eenheid van Siam, zoals het ooit geweest is tussen mannen en vrouwen. Een obsessieve wanhoop alsof de één zonder de ander niet zou kunnen. Van zoveel angst voor vrijheid gaan wij over onze nek.
Maar ook ik pleit niet onschuldig als de rechte hoek van deze organische driehoeksverhouding die de natuur ons opdringt sinds het begin der tijden. Ik hang nog altijd vast aan vezelige navelstrengen en draderig zaad. Liefde zou ik het niet noemen, haat en walging om zoveel afhankelijkheid komt dichter in de buurt. Er is geen eer te behalen met mijn lot, de handtekening van mijn genenprofiel.

Neem me mee over de rivier, waar roze krabbetjes wit zijn en lijden aan albinisme. In de gelaagde bodem ligt een veenmummie met rode ogen te azen op in de wieg gestorven baby's. Maar de veerman wacht niet op smeekbeden van grootmoeders die de verkeerde toekomst lazen in de ingewanden van pijlgifkikkers. Zij die willen leven zijn dood, en zij die willen sterven krijgen zich niet kapot. Alleen het racaille tiert welig.
De veerman is mijn vriend, singe ich ein Lied für dich?

"Mein Vater war bei die Gestapo,
Mein Mutter war bei die SS,
Mein Bruder war Kapo in Auschwitz,
da werden die Jüden vergässt.

Auschwitz, Auschwitz,
da werden die Jüden vergässt, vergässt.
Auschwitz, Auschwitz,
da werden die Jüden vergässt."

 

feedback van andere lezers

  • andremoortgat
    Handtekening van jouw genenprofiel.
    Duidelijk merkbaar... een zeeman op drift
    en als Ahasverus zoekend
    ovlijee: Ahasverus: de Wandelende Jood of Xerxes?
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 5

Uitstekend: 2 stem(men), 67%
Goed: 1 stem(men), 33%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .