writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kabels (31)

door koyaanisqatsi

'Meneer Veldwebel kan u nu niet ontvangen,' fluisterde de vrouw achter het loket, 'maar u mag hem vanavond thuis een bezoekje brengen.' Ze schoof een briefje naar Tallyrand Utter, knipoogde, en liet haar tong over haar fel rood gekleurde bovenlip glijden.
Utter blies door zijn neus, knikte en graaide het briefje mee. Hij vouwde het pas open in de lift en stelde vast dat er behalve een adres ook een gedetailleerde wegbeschrijving was uitgetekend die, zoals gauw zou blijken, maar al te goed van pas zou komen.
Cyprien Veldwebel woonde in een gerenoveerd koetsiershuis op een domein even buiten de zuidelijke ring van de stad. Het landgoed behoorde toe aan een baron die betere tijden had gekend maar door tal van verkeerde speculaties op de aandelenbeurs een groot deel van zijn fortuin in rook had zien opgaan, waardoor hij zich verplicht had gezien een deel van zijn kasteel als kantoorruimte en het koetsiershuis voor particulier gebruik te verhuren.
Meneer Veldwebels woonst lag aan het einde van een eindeloos kronkelende weg, vlakbij de enige ommuurde flank van het domein. De rest van de gronden was van de buitenwereld afgescheiden door een brede en diepe gracht waar men gemakkelijk in kon verdrinken. Het domein had maar twee toegangen: een door een smalle brug met de rijweg verbonden en met traliehekken afgesloten oprijlaan die loodrecht op het kasteel liep en een brede, middeleeuws ogende poort in het ommuurde gedeelte. Aangezien deze laatste echter enkel bij speciale gelegenheden werd geopend, moest Utter zich bij het traliehek aanmelden. Daar hing niets dan een roestige oude bel, die wanneer er aan getrokken werd, een eerder een dof, amper enkele meters ver reikend geluid voortbracht.
Het flauwe gerinkel was nog niet weggestorven of er kwam vanuit het struikgewas een koboldachtige figuur tevoorschijn.
'Mmm?' gromde het kereltje, dat de geur van muffe aarde uitademde.
'Ik kom voor Cyprien Veldwebel,' zei Utter.
'Mmm,' gromde het kereltje opnieuw, waarna hij het slot van het hek opendraaide en Utter binnen liet.
'Weet u de weg?'
Utter stak het briefje met de plattegrond voor zich uit.
'Mmm, dat zou moeten volstaan,' zei het kereltje. Hij ging in de vierkante, kakikleurige schoudertas die over zijn scheve linkerschouder hing, en haalde een claxon met geperste lucht tevoorschijn. 'Hier, voor het geval u toch verdwaald moest geraken. Laat dat ding dan maar eens om de drie minuten goed van jetje geven. Dan kom ik u wel halen.'
Utter nam de claxon aan. De bus met geperste lucht voelde kou en glibberig aan, als een slijmerig, morsdood beest. Hij kon het niet helpen een vies gezicht te trekken, wat niet veel uitmaakte aangezien de halve bosmens alweer op weg was naar het struikgewas waar hij even voordien, als een duivel uit een doosje, uit tevoorschijn was gekomen.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  What now? What comes next? ...

  Spannend.
  koyaanisqatsi: meer kabels?
 • greta
  Wat is voor ding die claxon met geperste lucht?
  koyaanisqatsi: Wordt gebruikt op het voetbal maar is oorspronkelijk ontworpen voor o.a. alarmsignalen te geven op grote bouwwerven. Een claxon aan een bus met geperste lucht geklikt, door middel van een drukknop kan je een oorverdovend toetergeluid vrijmaken. Veel blaasplezier. :-)
 • andremoortgat
  De claxon als ukulelijk blaasding
  koyaanisqatsi: inderdaad
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 9

Uitstekend: 4 stem(men), 80%
Goed: 1 stem(men), 20%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .