writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kabels (36)

door koyaanisqatsi

De volgende ochtend stond de stad, en met haar het ganse land, in rep en roer. Brigadegeneraal Hector Gutierrez, commandant van de legerbasis die zich ten zuiden van de stad bevond, had District Zuid uitgeroepen tot onafhankelijke stadsstaat. Het motief voor zijn machtsgreep was, naar zijn zeggen, puur economisch. In een toespraak voor radio, televisie en internet benadrukte hij het volgens hem onwrikbare feit dat de stad al het geld verdiende voor het land en dat het District Zuid, met in westelijke richting zijn industrie en in noordelijke richting zijn bankwezen, zowat al het geld verdiende voor de stad. Kortom, het District Zuid kleedde, voedde en financierde de rest van het land met al zijn middelen terwijl het er alleen maar zorgen voor in de plaats kreeg. Hieraan stelde de generaal nu een eind. District Zuid zou herdoopt worden in Prosperita en voortaan zelf profiteren van zijn verdiensten. De rest van de stad en het land moesten maar eens leren zelf hun boontjes te doppen.
Op het eerste gezicht leek de onderneming van de generaal compleet van de pot gerukt, maar de man beschikte wel over een militair arsenaal waar niet zo maar overheen te walsen viel. De basis waarover hij de plak zwaaide huisvestte de beste tankdivisies, beschikte over de zwaarste artillerie en had de grootste voorraad modern wapentuig. Numeriek mochten de troepen die onder zijn commando stonden dan behoorlijk in de minderheid zijn, aangezien ze uit goed getrainde vechtjassen bestonden waren de overige legereenheden, die de generaal spottend luierende nietsnutten noemde, in de praktijk geen partij voor hen -de spitante opmerking van de ijzervreter kwam trouwens dicht in de buurt van de waarheid.
Van het enige legeronderdeel dat hem had kunnen schaden, met name de luchtmacht, hoefde Gutierrez niets te vrezen. De opperbevelhebber van het vliegwezen woonde zelf in één van de villawijken van het district, was vriend aan huis bij de generaal en had voldoende aan het excuus bloedvergieten onder landgenoten te willen vermijden om zijn vliegtuigen, zij het met enig gemompel vanuit regeringshoek en andere legereenheden, aan de grond te houden.
De gevolgen van de coup lieten zich meteen voelen. District Zuid werd hermetisch van de buitenwereld afgesloten en was nog enkel toegankelijk voor de bewoners en de duizenden arbeiders en bedienden die elders woonden en er in feite met hun zweet de welvaart creëerden. Een avondklok zorgde ervoor dat iedereen die geen resident was voor zonsondergang alweer het district uit was en de krijgswet die van kracht was geworden deed de rest.
De inwoners van het andere stadsdeel zou het de volgende dagen niet veel beter vergaan. Ook daar werd de avondklok ingesteld en zorgden door de regering gestuurde, patrouillerende militairen voor een nooit geziene orde en kunstmatige rust.
Iedereen vroeg zich af hoe het in hemelsnaam zo ver had kunnen komen. In een bananenrepubliek kon men zo'n streken verwachten maar toch niet in de metropool van een beschaafde natie. Niettegenstaande mocht Gutierrez in District Zuid zelf op heel wat bijval rekenen. De grotendeels begoede bevolking had meer dan een oor naar de verzuchtingen van de generaal, net zoals tal van lokale politici die hun kans schoon zagen om een rol van betekenis op het politieke toneel te spelen die hun middelmatige capaciteiten ver overschreed.
Tegelijkertijd was alvast één deel van de bevolking absoluut niet te spreken over de gang van zaken. Door een algemeen samenscholingsverbond zagen de muzikanten en muziekliefhebbers hun lang voorbereide Mars voor Meer Muziek zonder pardon in het water vallen. Het begin van het einde van de beschaving, als je het hen vroeg.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Kabelachtig!
  x
  koyaanisqatsi: xx
 • andremoortgat
  Compleet van de pot gerukt
  Of van de kabel ?
  koyaanisqatsi: Of een kabel in de pot? :-)
 • greta
  Onder regime dus. Er volgt vast een opstand?
  koyaanisqatsi: Een opstand? Mevrouw, u bent duidelijk van het revolutionaire type...
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 8

Uitstekend: 3 stem(men), 60%
Goed: 2 stem(men), 40%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .