writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kabels (40)

door koyaanisqatsi

De District Zuidcrisis kende een even onverwacht als abrupt einde. Een week nadat Tallyrand Utter was opgepakt, werd brigadegeneraal Gutierrez vermoord; opgeblazen terwijl zijn wagen over de snelweg naar het nog maar pas door hemzelf ingehuldigde presidentieel paleis raasde. Niet de veiligheidstroepen of geheime diensten van de onmondige regering waren verantwoordelijk voor zijn gewelddadig einde maar de EVS, de Extreem Vrome Schoften, een als terroristisch geregistreerde, ondergrondse organisatie, die zich tot doel had gesteld de samenleving te zuiveren van alles wat naar decadentie, moreel verval of corruptie neigde.
Het verbaasde vriend en tegenstander dat de groepering zich had geleend tot het om zeep helpen van een separatistische demagoog maar voor wie iets dieper op de feiten inging werd het algauw duidelijk waarom Gutierrez een doelwit was geweest. De man stond immers bekend als een rabiaat tegenstander van alles wat naar publiek verzet rook en lustte in het verlengde daarvan buiten de wet gestelde groeperingen zo rauw als maar kon. Bij de aanvang van zijn carrière had hij nog deel uitgemaakt van een militaire cel die terroristen bestreed en berucht was voor zijn weinig zachtzinnige methoden om verdachten aan de praat te krijgen of tot bekentenissen te dwingen. Voor de EVS leed het geen twijfel dat het door Gutierrez in het leven geroepen Prosperita niet alleen een bolwerk van anti-terrorisme maar ook een uitvalsbasis voor een opgevoerde strijd tegen hen zou worden. De organisatie beschouwde de regering als principeloze watjes, waar als het erop aan kwam zaken mee gedaan kon worden, maar met de hete adem van een door een ijzeren hand bestuurde stadsstaat in de nek kon daar wel eens heel snel verandering in komen. En daar moest vanzelfsprekend een stokje voor gestoken worden.
Het overlijden van Gutierrez lokte tal van reacties uit. Over het algemeen heerste er opluchting, al was het nog lang niet zeker dat met zijn eind Prosperita een vroegtijdige dood zou sterven. De brigadegeneraal mocht dan wel de architect van het project geweest zijn, er viel niet omheen te komen dat hij omringd was door een kader dat er dezelfde gedachten en plannen op na hield.
De regering reageerde alvast tweeslachtig, om niet te zeggen hypocriet. In een perscommuniqué werd Gutierrez omschreven als een geboren staatsman, met een grootse visie. Een natiebouwer als het ware, die weliswaar een weg had gekozen waarmee de regering niet gelukkig kon zijn maar waarmee omwille van zijn edele principes rekening moest gehouden worden.
De regering meende ook dat zij in de overtuiging had geleefd dat de toekomstige samenwerking tussen het land en zijn dochter -zoals Prosperita slijmerig werd genoemd- niets anders dan voorspoed voor beide partijen zou hebben opgeleverd en dat beide naties als ongeëvenaarde voorbeelden voor het vreedzaam oplossen van een politiek conflict zouden gefungeerd hebben. Aan dit alles had een bende blinde fanaten, die enkel tot doel had samenlevingen te ontwrichten en haat te zaaien, op een verschrikkelijke manier een eind gemaakt. Daarom riep de regering op het eind van zijn communiqué dan ook op om de rangen zowel letterlijk als figuurlijk te sluiten -voor een goed verstaander: District Zuid moest opnieuw District Zuid worden- om de strijd tegen het terrorisme zodanig op te voeren dat het voor eens en altijd, als de wortel van een rotte boomstronk, uit de wereld kon geholpen worden.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Vrede op aarde.. komt het er ooit van?
  Mooi dat je verhaal ook politieke dillema's laat zien.
  koyaanisqatsi: Nee. Het zal er nooit van komen... Daarvoor is de mens te veel mens... :-(
 • andremoortgat
  Extreem Vrome Schoften
  En district Zuid zonder beloften
  koyaanisqatsi: :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 81 bezoekers online, waarvan 0 leden: .