writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TASAWWUF 9

door koyaanisqatsi

Vlak nadat de bus weer vertrokken was, kwam de zon op. In de bergdorpen begon het leven stilaan op gang te komen terwijl de bus een lange afdaling inzette naar de vallei om de rivier over te steken en aan de overkant van de bergketen te geraken.
Na iedere neerwaartse bocht kwam de rustig kabbelende stroom iets dichterbij. Op sommige plaatsen was hij tamelijk breed, op andere smal; ondiepe delen wezen erop dat hij, wanneer er te weinig regen viel, op sommige plekken kwam droog te staan.
De jongeman pakte een koek en een drinkbus uit zijn rugzak. Terwijl hij van zijn eenvoudige ontbijt genoot keek hij naar buiten waar de woestijnachtige eentonigheid van het landschap door de gewijzigde stand van de zon meer kleur kreeg.
'Het belooft een hete dag te worden.'
Zo opeens zat het meisje naast hem. Haar ogen stonden nog slaperig en haar haren zaten nog warrig maar verder oogde ze tamelijk fris voor iemand die onder weinig comfortabele omstandigheden de nacht had doorgebracht.
De jongeman knikte, ging in zijn rugzak en bood haar een koek aan.
'Da's heel vriendelijk, maar ik ben aan het vasten,' zei het meisje met een glimlach. 'Ik moet nog inhalen van de Ramadan…'
'Maar je bent op reis, dan hoef je toch niet te vasten,' wierp de jongeman op.
'Ik ben altijd op reis,' lachte het meisje. 'Trouwens, ik ben Negar, en jij?'
'Nessim.'
'Nessim? Wat een toeval,' giechelde het meisje, 'zo heet mijn grootvader ook…'
Nessim voelde een schokje door zijn hart gaan en besefte niet dat zijn blik voor enkele ogenblikken de gevangene was van Negars betoverende ogen. Pas toen het meisje haar ogen verlegen neersloeg en haastig weer op haar plaats ging zitten, alsof ze vreesde te vrijpostig te zijn geweest, verbrak te betovering en drong het op zijn beurt tot Nessim door dat hij zich met zijn gegaap nogal opdringerig had gedragen.
'Tot wanneer vast je?' vroeg hij, in de hoop het Negars gedachten af te leiden.
'Tot vanavond,' antwoordde ze. 'Ik had nog maar één dag te gaan.'
Ze sloot de ogen, streek met haar rechterwijsvinger onder haar rechterwenkbrauw, kamde met haar vingers haar warrige lokken glad, ademde diep en zei op een fluweelzachte toon:
'O Heilige maand
Straks neem ik afscheid
Voor weer een jaar
Ik vergeet je niet
De lessen die je mee leert
Sereen en wijs
Louterend en vroom
Leer ik de liefde
Van de soberheid'

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Ik geloof in nederigheid en in de kracht van eenvoud, maar niet in soberheid. Because we are living in a material world, and I am a material girl. Ik vind dat we hier zijn om te genieten van ons leven. Complexiteit, veelheid, 'ingewikkeldheid' zijn tekenen van intelligentie. Losbandigheid is een vloek in het begin, maar een deugd naarmate je er mee om leert te gaan.
  koyaanisqatsi: Ik denk dat we hier zijn om te leren. Maar natuurlijk hoort genieten daarbij. Soefi's houden niet voor niets avonden gevuld met dans, muziek en poëzie. Maar als genot de enige invulling van het leven wordt, is het geen genot meer. Geen extase zonder voorspel, nietwaar? Complexiteit ontleed (waarvoor intelligentie is vereist), blijkt bijna altijd uit een veelheid aan eenvoud te bestaan. En de vraag is maar of losbandigheid waarmee (goed)wordt omgegaan nog losbandigheid is. ;-)
 • greta
  Soberheid betrachten is een lastig bereikbaar doel. Vooral voor ons snotverwende westerse mensen.
  We gaan zomaar voor de bijl voor elke verleiding die de commercie ons biedt, en dat is heel betreurenswaardig.
  koyaanisqatsi: Of het betreurenswaardig is, wil ik nog in het midden laten. Maar wat is het nut ervan?
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .