writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TASAWWUF 11

door koyaanisqatsi

"O mensen, Wij hebben jullie uit een man en een vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar zouden kennen..." (Koran 49:13)

Langs buiten werd het Paleis van de Verrijking omgeven door een hemelse stilte, maar eens men door de gebogen poort, waarvan de gewelven gevuld waren met Koranische verzen, was gestapt, trad men binnen in een kosmopolitische wereld van een sprookjesachtige eendracht. Mensen uit de meeste uiteenlopende culturen en van alle rassen wisselden er gedachten uit, voerden gesprekken, bespraken plannen, gaven onderwijs en dreven er handel. Dit alles gebeurde zowel op het grote binnenplein, dat omgeven was door zeven tuinen met fonteinen en vijvers die een muntachtige frisheid verstoven, in één van de talrijke zalen van het hoofdgebouw en in de kleine vertrekken van de bijgebouwen, als op de balkons die door middel van kleurrijke baldakijnen in een brede schaduw lagen ondergedompeld.
Wanneer er ergens een taalbarrière ontstond werd door middel van een kinkhoorn één van de talrijke tolken die rondwandelden opgeroepen, zodat de communicatie kon worden voortgezet. Niet zelden echter probeerden de mensen zichzelf te behelpen door een mengelmoes aan talen en gebaren te gebruiken, wat wel eens op een hilarische toestand uitdraaide die zowel bij de gesprekspartners als omstaanders een lachbui veroorzaakte.
Negar en Nessim aanschouwden het wonderbaarlijke spektakel van eindeloze uitwisselingen met verwondering. Ze hadden niet gemerkt dat ook de man met de deken en de oude man zich naar het paleis hadden begeven en dat deze laatste regelmatig, hartelijk en respectvol werd begroet, alsof hij een belangrijk persoon was.
'U bent blijkbaar erg geliefd,' merkte de man met de deken op -hij was de oude man bijna letterlijk in zijn voetsporen gevolgd.
'Ik word begroet, zoals ik anderen begroet, dat is al,' repliceerde de oude man nuchter.
'Ik hoop dat het u niet stoort dat ik u volg; ik ben totaal onbekend hier en vrees te zullen verdwalen.'
De oude man glimlachte en vroeg: 'Hoe kan u verdwalen als u al van bij de aanvang van uw tocht de weg niet kende?'
'Ik voel me nu al een dwalende,' zuchtte de man met de deken.
'Hoe kan dat, als u bewust gekozen hebt om de weg te volgen van hen die niet weten waar ze heen gaan?'
'Misschien ben ik op de vlucht,' antwoordde de man.
'Als u op de vlucht bent, zou u een toevluchtsoord zoeken. Is dat het geval?'
'N-nee, niet echt,' antwoordde de man met de deken aarzelend.
De oude man maakte een zachte hoofdknik.
'U bent hoe dan ook vrij me te vergezellen,' zei hij, 'al is mijn pad natuurlijk het uwe niet. Lust u dadels?'
'Zeker.'
'Kom, dan we gaan dadels kopen bij een oude kennis van me.'
Bij de dadelverkoper stuitte het tweetal op Negar en Nessim die in een amusante prijsdiscussie met de man waren verwikkeld. Vooral Negar deed haar uiterste best om, tot groot vermaak van Nessim, het gesprek zo geanimeerd mogelijk te voeren. Ze zwaaide constant met haar armen, speelde afwisselend wanhoop en verontwaardiging en stak om de haverklap de handen in de lucht om vervolgens onbegrijpend het hoofd te schudden.
'Komt u ook dadels kopen, vadertje?' vroeg Nessim, toen hij de oude man zag naderen.
Van zodra de dadelverkoper de oude man zag, brak hij zijn discussie af.
'Hier, meisje,' zei hij, 'jij wint,' waarna hij een zakje dadels voor enkele muntstukken met Negar omwisselde. Vervolgens keerde hij zich tot de oude man om deze met de grootste eerbied te begroeten.
'Meester Mahmoed, welkom opnieuw, in het Paleis van de Verrijking.'
Negar schrok, slaakte een zuchtje en fluisterde tegen zichzelf: 'Meester?'
Nessim van zijn kant glimlachte alleen maar, alsof hij al de hele tijd had geweten dat de oude man een soefimeester was.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  15.18 Only one thing has existed, exists and will exist in the ocean of being. You have no bondage or liberation. Live happily and fulfilled.

  15.4 You are not the body, nor is the body yours, nor are you the doer of actions or the reaper of their consequences. You are eternally pure consciousness the witness, in need of nothing - so live happily.

  7.5 Truly I am but pure consciousness, and the world is like a conjuror's show, so how could I imagine there is anything there to take up or reject?

  Uit de Ashtavakra Gita,

  http://www.religiousworlds.com/mystic/ashgita.html

  'Conjurer' betekent goochelaar.
  koyaanisqatsi: great :-)
 • greta
  Alleen al het dromen over zo'n wereld stemt me vredig en hoopvol.
  "...een kosmopolitische wereld van een sprookjesachtige eendracht. Mensen uit de meeste uiteenlopende culturen en van alle rassen wisselden er gedachten uit, voerden gesprekken,.."
  koyaanisqatsi: :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .