writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TASAWWUF 18

door koyaanisqatsi

Nadat Nessim van een sober maar voedzaam ontbijt had genoten, liet Meester Mahmoed verstaan dat het tijd was om te vertrekken.
'Moeten we dan geen afscheid nemen van Anwar?' vroeg Nessim, nog steeds nieuwsgierig naar wie hun gastheer nu eigenlijk was.
'Anwar is een heremiet. Hij heeft zich alweer verderop in de grot teruggetrokken.'
'Maar, waar was hij dan gisteren?'
'Deze grot huisvest evenveel gangen als geheimen, Nessim, en over die laatste breek je je maar beter het hoofd niet, want diegenen die dat hebben gedaan, zijn of gek geworden of hebben zich in een ravijn gestort. Maar laten we nu maar gaan, want Leila en Negar wachten op ons en de tocht is nog lang.'
Zowel Nessim als Negar konden hun blijdschap van het weerzien nauwelijks verbergen. Ze herbeleefden allebei hun droom en ze wilden beide niets liever dan hem delen, maar alleen al uit schroom durfden ze er niet eens aan denken.
Het viertal zette zich op weg. Het Paleis van de Liefde schitterde niet langer maar lag weerloos in de zon, die al zo fel brandde dat het onmogelijk was om er ook maar de kortste blik op te werpen.
'Wat is er aan de hand met het paleis?' vroeg Nessim, met enige ongerustheid.
'Het absorbeert de stralen van de zon, om ze tijdens de nacht terug aan de wereld te schenken,' zei Meester Mahmoed.
Gedreven door hun ongeduld gingen Negar en Nessim iets vooruit lopen.
'Heb je goed geslapen?' vroeg Negar.
Nessim knikte.
'En jij?'
'Ik ook.'
'Hebben jullie de heremiet gesproken?'
'Bedoel je Anwar?'
'Ja.
'Hij heeft ons begroet maar we hebben hem niet gezien. Jullie?'
Nessim schudde het hoofd.
'Volgens Meester Mahmoed heeft de grot vele geheimen, waar je je beter niet mee inlaat.'
'Leila zei precies hetzelfde. "Je inlaten met geheimen die de jouwe niet zijn, is een gevaarlijke bezigheid," drukte ze me op het hart.'
'Volgens de Meester word je gek of stort je je uit wanhoop in een ravijn, als je over hen gaat nadenken,' fluisterde Nessim.
Deze onheilspellende gedachte snoerde zowel Negar als Nessim de mond. Ze stapten zwijgend verder, overdachten de geheimen die ze hadden -zoals ieder mens- en keerden weer terug naar hun dromen. Ook Meester Mahmoed en Leila koesterden de stilte, maar dan eerder omdat ze geen behoefte hadden aan woorden.
Heel in de verte doken een paar wolken op, als dwergen die de reusachtige blauwe hemel wilden te lijf gaan. Het duurde niet lang of ze waren alweer verdwenen, alsof ze op zoek waren gegaan naar een streek waar versterking op hen wachtte.
Het paleis was nog steeds ver af en de hitte werd verschroeiend. Gelukkig kwam er plots, achter een metershoge duin, een kleine oase tevoorschijn waar enkele palmbomen voor een schaduwrijke stopplaats zorgden.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Ik zou het liefst dit verhaal afdrukken en nogmaals rustig lezen tot en met de afronding. Het is heel bijzonder.
  koyaanisqatsi: Ga gerust uw gang. :-)
 • doolhoofd
  Hoe verder men gaat, van de ene naar de volgende figuur, van de verleiding naar de liefde, vervolgens naar het verlangen en de sexualiteit, tenslotte naar de pure en simpele porno, hoe geringer het geheim en het raadsel worden, hoe dichter men komt bij de bekentenis, de expressie, de onthulling, het zich afreageren - kortom bij de waarheid die, in de obsceniteit van onze cultuur, weldra de geforceerde expressie van de waarheid wordt, de geforceerde bekentenis, de geforceerde onthulling ... van wat overigens? Van niets. Er valt niets te onthullen.
  Vanwaar het dwaze idee dat je het geheim kunt prijsgeven, de naakte substantie tonen, de radicale obsceniteit bereiken? Dit is niets dan een utopie - er bestaat geen realiteit, er heeft nooit een realiteit bestaan -, dat weet de verleiding en ze beschermt het geheim ervan.
  - Jean Baudrillard, De Fatale StrategieŽn
  koyaanisqatsi: Vooral die laatste zin... ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .