writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TASAWWUF 23 (slot)

door koyaanisqatsi

Toen Negar en Nessim de moskee verlieten had het Paleis van de Liefde al zijn schittering verloren. Het was opnieuw het sobere bouwwerk van de dag voorzien en leek ondergedompeld in een oneindige stilte.
Bij de kleine poort die ze waren doorgegaan stond de jonge knaap in de witte tuniek die hen bij hun aankomst had verwelkomd.
'De islam heeft zich aangekondigd als de afsluitende boodschap en het laatste woord van de hemel aan de aarde. Daarmee is de erkenning aangekondigd van de volwassenheid van de mensheid, die voordien voortdurende voogdij behoefde. Kortom: rede, vrijheid en gerechtigheid werden haar -de mensheid- overhandigd en ze werd uitgenodigd haar zoektocht naar wijsheid en waarheid tot het einde der tijden verder te zetten. Salaam.'
Hierop maakte de knaap rechtsomkeer en liep hij door de poort, waarna hij in een dichte mist verdween, die Negar en Nessim duidelijk maakte dat het geen zin had het paleis opnieuw binnen te gaan.
'Ik moet naar huis,' zei Negar, na een korte stilte.
'Ja,' zei Nessim.
'En jij?' vroeg Negar, met een bang hart.
'Ik ga het pad van de liefde volgen.'
Negar hield haar tranen in, wees naar het oosten en zei: 'Ik moet die richting uit.'
'Dat is precies de richting van het pad van de liefde,' antwoordde Nessim.
Toen hij Negars hand vastpakte ging er een siddering van geluk door hen beide. De toekomst boezemde hen geen enkele angst meer in; de onbekendheid van haar karakter had zijn betekenis verloren. Zwijgend gingen ze op weg, oostwaarts, waar de woestijn doodliep op de donkere contouren van een bergketen. In de verte zagen ze enkele oryxen verschijnen. De dieren begaven zich westwaarts, op hun typische, rustige gang, waarmee ze afstand en hitte trotseerden. En van hen hield even zijn pas in, keek hun richting uit en vervolgde dan zijn weg.

EINDE

NAWOORD: Door omstandigheden is Tasawwuf niet afgeraakt op de laatste dag van de heilige maand Ramadan. De inspiratie voor dit verhaal kwam grotendeels voort uit de film Bab'Aziz van de Tunesische regisseur Nacer Khemir, die ik dank verschuldigd ben omdat zijn film een blijvende invloed op mijn bestaan zal hebben. Verder ben ik ook dank verschuldigd aan Nasr Hamid Aboe Zaid, wiens wijsheid en inzicht in de Koran mij gesterkt hebben in mijn persoonlijke benadering van het geloof (en ook, niet in het minst, voor de tweede paragraaf van het laatste hoofdstuk) .
Tasawwuf wordt verder opgedragen aan de Liefde, de Wijsheid en iedereen die het belang van verdraagzaamheid en de rede onderschrijft.
Koyaanisqatsi

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Al Hamdu Lillah!

  Bedankt voor het mooie avontuur.
  koyaanisqatsi: Bedankt voor het lezen. Shukran jazilan. ;-)
 • greta
  Inspirerend nawoord K.
  Liefde, Wijsheid, Verdraagzaamheid, Rede. Meer heeft de wereld niet nodig om perfect te zijn.


  xx
  koyaanisqatsi: Salaam ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .