writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Paniekzaaierij?

door GoNo2


't Is toch niet te geloven hé? Afgaande op de weersvoorspelling van gisteren zou Vlaanderen gebukt gaan onder een nieuwe uitgave van de najaarsstorm van 1953. Er zou een storm over Vlaanderen razen waarbij die van de Filipijnen op een storm in een glas water zou lijken.
Verdomme, denk ik, da's een goed begin om de wereld te laten vergaan. Een tweede zondvloed om deze aardkloot een beetje proper te maken. Dus ik nog rap naar de nachtwinkel om zes Kriekskes. Meer krijg ik tegenwoordig niet meer in m'n afgetakelde lijf. Ik heb nog wat toostjes, vervaldatum februari 2013. Een overschotje van toen de wereld ging vergaan, anno 2012. Je ziet, een mens moet niet alles direct weggooien hé? Wat kan ik nog meer doen, nu het einde zo nabij is? Ik besluit om de laatste berichten over de zogenaamde sinterklaasstorm te volgen op de tv. 't Wordt met de minuut spannender. De gouverneur van West-Vlaanderen heeft besloten om Bredene te laten evacueren. Uit voorzorg, je weet maar nooit, zegt hij met uitgestreken gezicht. De politie gaat van deur tot deur.
" Meneer, " zegt er ene," u heeft kans dat uw woning onder water gaat lopen. Daarom raden wij u aan om veiligere oorden op te zoeken. Maar u bent niet verplicht, 't is geheel vrijblijvend. U kunt zandzakjes ophalen bij de civiele bescherming. "
De man kijkt hem aan, wat komt die snotneus hem vertellen, vraagt hij zich af.
Hoe kan een woning onder water gaan lopen? Z'n woning heeft stevige funderingen. Dat staat als een paal boven water…
" Meneer, ik heb de tweede wereldoorlog, de Koreaanse en de opstand in Belgisch Congo overleefd. De vloedgolf in '53 en m'n vrouw. Ik zal dit ook wel overleven, zeker?"
De agent heeft er z'n bedenkingen over. Weer zo eentje die teveel naar Survival kijkt, denkt hij. De camera toont nu beelden van mensen die zandzakjes voor hun deur aan het leggen zijn. Eentje is z'n garagepoort aan het afplakken met tape. Ge moet er maar opkomen, denk ik. Zo te zien is het van die tape om dozen mee dicht te plakken. Dat wordt nog lachen geblazen, vermoed ik. De gouverneur staat erbij met glunderend gezicht. Z'n doortastende aanpak zal veel stemmen opleveren, daar is hij nu al zeker van. Ik besluit wakker te blijven tot 03:00. Miljaardenondepietjes, er verschijnt een extra-bericht. Ha, denk ik, de kust wordt overspoeld door uitgeweken haaien. 't Kan bijna niet anders dat men in Brugge zeehonden in 't Belfort gaat vinden. Maar nee hoor, Nelson Mandela is overleden omdat hij dood is. Plots is de op komst zijnde vloedgolf van weinig of geen belang meer. Mandela gestorven? Ik dacht dat die het eeuwige leven had? Z'n dochter verklaarde dat hij in goede gezondheid voor een 93-jarige was. Hij was wel een beetje vergeetachtig, maar had nog af en toe heldere momenten. Een levende legende was heen gegaan. Iedereen is het erover eens dat de Nobelprijswinnaar voor de Vrede een unieke persoonlijkheid was. Een man die na 27 jaar gevangenschap geen wrok koesterde tegenover z'n bewakers en minderheidsregering van blanken. Voor het Apartheidsregime was hij een terrorist, voor de zwarten een vrijheidsstrijder. 't Is maar hoe je het bekijkt, denk ik dan. Maar heeft diezelfde Mandela geen twee politieagenten in koelen bloede vermoord? Predikte hij niet dat men geweld met geweld moest beantwoorden? Maar soit, een mens kan veranderen, zeker na 27 jaar Robbeneiland. Ineens moet ik denken aan Eddy Wally. Leeft die nog? Moeten ze daar geen film over maken? Het leven van Wally, de voice of Europe en omstreken…
Hoe zit het nu met die sinterklaasstorm? Naar het schijnt is de stoomboot van de Geilige Man lek geslagen tegen de kaai. Ik geloof er niets van. Verdomme, denk ik plots, stel dat het water tot aan m'n appartement drie hoog komt? Dan kan ik niet meer buiten. M'n kat ook niet want die houdt niet van water. Water dient om te drinken en niet om nat van te worden, zegt ze. Ik besluit om de civiele bescherming te bellen voor het te laat is.
" Hallo, spreek ik met de civiele bescherming aub?"vraag ik beleefd.
" Nee, u spreekt met de sprekende klok, het is nu exact twee uur en drie minuten en twintig seconden. Grapje hé?"zegt de dienstdoende telefonist.
" Da's een goeie, wacht even, ik rol over de grond van 't lachen, ik kan niet meer. Nog zo eentje en 't is nieuwjaar hé?" antwoord ik gevat.
" Met wat kan ik u van dienst zijn?"
" Ik zou graag zandzakjes bestellen, kunt u die leveren bij mij thuis?"
" Denkt meneer dat wij DHL zijn? Of B-Post? U moet die zandzakjes komen halen in Brasschaat. Al onze voertuigen staan aan de kaaien om eventuele bressen te dichten…"
Er valt een stilte…
" Meneer de grappige civiele beschermingtelefonist, ik woon in Hoboken, heb geen vervoer, bij mijn weten en ik weet nogal redelijk veel zonder valse bescheidenheid, rijden er momenteel geen bussen naar Brasschaat. Zandzakjes halen met het openbaar vervoer lijkt me ook niet de ideale oplossing hé?"
" Staat het water al tot aan uw lippen?"vraagt de man aan de andere kant van de lijn.
" Wat is dat nu weer voor een vraag?"zeg ik.
" Omdat als het water aan uw lippen staat, er maar één oplossing is…"
Ha, denk ik, de man gaat iemand sturen met zandzakjes en een waterpomp.
" En wat is de oplossing dan, als ik vragen mag?"
" Drinken, beste vriend, zoveel mogelijk drinken of verzuipt ge liever?"antwoordt de man met een lach in z'n stem.
Die telefonist bij de civiele bescherming heeft duidelijk of te diep in 't glas gekeken of teveel aan de drugs gezeten, 't kan bijna niet anders.
" Zeg plezante, ik dacht ik het patent op de leukste thuis had, maar er zijn er nog, zo te horen?"
" Waar woont u juist in Hoboken?"
Eindelijk, denk ik, z'n overgebleven hersencellen treden in werking.
" Ik woon op de derde verdieping, in de Grasmuslaan…"
" Wablief alstublief, de derde verdieping in de Grasmuslaan?"
" Er zit een echo op de lijn, ik hoor twee keer hetzelfde…"zeg ik nu ook met een lachje.
" E u wilt zandzakjes leggen voor uw deur op de derde verdieping?"
" Ja, en ook voor mijn ramen en op m'n balkon…"
" Wacht even, ik ga u doorverbinden met een collega die meer gespecialiseerd is in het omgaan met mensen met dergelijke problemen. Eventjes geduld hé?"
Geduld is een schone zaak, maar 't mag niet te lang duren, denk en zeg ik altijd.
" Hallo?"
" Ook hallo, het probleem is het volgende…"
" U spreekt met de psychiatrische afdeling van St-Amadeus in Mortsel. Waar woont u juist in Hoboken?"

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  grapjas .. in uitgesteld relais .. wel grappig om te lezen
  GoNo2: Dank u!
 • doolhoofd
  http://i1.ytimg.com/i/CRWH9qBIyPtsq1mY1oS_Fw/1.jpg?v=ba1234
  GoNo2: Dank u!
 • andremoortgat
  Zandzakjes gezocht ?!
  "Zakken" genoeg in onze politiek!
  Spijtig dat ze te veel in onze zakken zitten !
  GoNo2: Dank u!
 • greta
  Mijn dag is weer goed na zo'n stukje van jou. Verheffende humor!
  GoNo2: Dank u!
 • koyaanisqatsi
  Inderdaad, ik zag ons al die arme Filippino's achternagaan...
  GoNo2: Dank u!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 9

Uitstekend: 4 stem(men), 80%
Goed: 1 stem(men), 20%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .