writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ONDER SATRAPEN (6)

door koyaanisqatsi

HOOFDSTUK 6 (Waarin Bugsy zijn tocht naar zijn eigenlijke bestemming aanvat)

Om klokslag half negen de volgende ochtend meldde ene Fritz Lang zich aan bij de receptie van Hotel Pergola. Het was de zwager van de agent waarmee Bugsy de vorige avond had afgesproken om hem op te halen. Bugsy zat al in de hal te wachten, bij gebrek aan zitplaats bovenop zijn koffer. De receptionist, een stokoude man die gezien zijn leeftijd niet meer zou moeten werken, had Bugsy tijdens een korte ochtendbabbel verteld dat alle zitplaatsen 's nachts uit de hal werden verwijderd omdat ze anders toch maar de ganse dag door hoeren en hun potentiŽle klanten werden ingepalmd.
'Tegen valavond wordt alles terug gezet,' had de man, met een stem krakend als dor hout, hun korte gesprek afgerond, 'want dan is er toch geen houden meer aan, aan die bandeloze bende.' Fritz Lang was een lange magere man met dun stekelhaar, een langwerpig gezicht en opvallend grote handen. Nadat hij zich had voorgesteld aan Bugsy stond hij er op zijn koffer te dragen, waarmee hij ondanks zijn magere gestalte naar buiten stapte alsof hij zo licht was als een veertje.
Voor het hotel stond een krakkemikkige koets, getrokken door een oude knol die een zodanige lusteloosheid uitstraalde dat het wel leek alsof het beest zich al lange tijd had verzoend met een nakende reis naar het slachthuis. De koets zelfs was nauwelijks meer dan een houten bak op wielen, met een bok die met touwen aan mekaar hing.
Daar gaan we even mee onderweg zijn, dacht Bugsy.
'Ik weet het, ze ziet er niet uit,' zuchtte Fritz Lang alsof hij Bugsy's gedachten had gelezen, 'maar maak u geen zorgen: voor u het weet zijn we in Pokkendorp.'
Bugsy had zo zijn twijfels maar zweeg. Hij kroop op de bok, naast Fritz Lang die een plannetje uit zijn jas tevoorschijn haalde, kort maar krachtig kuchte en zei: 'Even kijken, hoe we het best uit deze stad geraken,' zei hij.
'Bedoelt u dat u nog nooit de stad bent uit geweest?' vroeg Bugsy verbaasd.
'Heeft mijn zwager u dat dan niet verteld?'
Bugsy moest even nadenken alvorens zich te herinneren dat de politieman daar inderdaad melding van had gemaakt maar daarmee was hij niet over zijn verbazing heen.
'Maar dan nog, ' zuchtte hij, 'u moet de stad toch kennen, en weten welke richting u uit moet om de weg naar Pokkendorp te nemen?'
Fritz Lang antwoordde, zonder van zijn plan op te kijken: 'Deze stad bestaat uit een wirwar van straatjes en lanen, meneer. Geen mens geraakt er nog uit zonder een plan te raadplegen. Iedere dag komt er wel een weg bij, en er zijn altijd wel omleidingen om het nog wat complexer te maken. Maar maak u geen zorgen: deze map is de nieuwste en dus de meest actuele. Ik heb ze speciaal voor deze reis gekocht. Ha ja, waarom zou ik anders? Normaal ga ik de stad niet uit.'
Toen sloeg hij plannetje weer dicht, om het terug in zijn jas te steken, ademde ostentatief diep in en uit, sloeg Bugsy op de dij en vroeg: 'Zullen we dan maar, meneer?' Waarop Bugsy, zonder enig enthousiasme ja knikte.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  wat een rust en eenvoud - mooi hoor
  koyaanisqatsi: bedankt Ivo
 • doolhoofd
  Hup paardje hup!
  koyaanisqatsi: Hoi Silveeeeeerrrr...
 • greta
  Waar gaat dat heen..
  Ik voel nu al sympathie voor Bugsy.
  koyaanisqatsi: Ik vind het een saaie vlerk, heel die Bugsy... :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 69 bezoekers online, waarvan 0 leden: .