writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ONDER SATRAPEN (11)

door koyaanisqatsi

HOOFDSTUK 11 (Waarin Bugsy zijn kamer betrekt en een kleine les in geschiedenis krijgt)

De man in smoking trok het gordijn voor de trap naar boven voor Bugsy open en zei, stil maar duidelijk genoeg om verstaanbaar te zijn: 'Kamer acht, eerste verdieping, meneer, hier is uw sleutel.'
Van zodra hij de trap op ging werd Bugsy de geur van boenwas gewaar, zoals die penetrant aanwezig was geweest in de vestibule. Toen hij echter op de eerste verdieping aankwam snoof hij een andere geur op die nog het meest aan kaneel deed denken. Die geur werd sterker naarmate hij zijn kamer naderde, maar eens hij die was binnengegaan was hij weer verdwenen en vervangen door het aroma van koriander.
De kamer was netjes, het meubilair leek op antiek en zou men eerder in een huis van oude aristocraten dan een eenvoudig logement verwachten. Er was een klein raam dat uitkeek op de hoofdstraat, die vanuit de kamer gezien veel nauwer leek dan ze in werkelijkheid was. Het toilet bevond zich in een tamelijk ruime badkamer, met een ligbad, wasbak en kleine kast voor linnen.
De man in smoking had Bugsy's koffer tussen de kleerkast en het bed gezet alsof hij hem wilde aanraden alles in de kast te deponeren. Bugsy liet de koffer staan waar hij stond, trok zijn schoenen en jas uit en ging op bed liggen. Pas toen merkte hij op dat er een vier bladzijden tellend krantje op één van de hoofdkussens lag met als titel: 'De Geschiedenis van dit Huis' en daaronder een oude, erg vage foto van het huis waarin hij zich bevond. Hij sloeg het krantje open, stelde vast dat de tweede bladzijde onbedrukt was en begon dan maar meteen de derde te lezen.
'Waar dit huis staat, bevond zich oorspronkelijk een kerk, gebouwd door een methodist en een presbyteriaan die er beide, op afwisselende tijdstippen, hun erediensten hielden. De kerk was het eerste gebouw en bestond dus eigenlijk al voor het dorp. De eerste inwoners die hier neerstreken, en zichzelf pioniers noemden, leefden immers in huifkarren en tenten omdat ze er lang niet van overtuigd waren dat ze hun eindstation bereikten hadden. Dat was trouwens voor de meesten niet het geval want die hielden het na verloop van tijd meestal voor bekeken en trokken verder of keerden terug naar daar waarvan ze vandaan kwamen.
Toen het dorp enige vorm begon te krijgen drong bij zowel de methodist als de presbyteriaan het besef door dat de kerk weinig toekomst had. Methodisten en presbyterianen waren in de wijde omtrek op één hand te tellen en niets wees er op dat daar enige verandering in zou komen. Ze verkochten het gebouw en de grond waarop het stond voor een symbolische habbekrats aan een landarbeider die de toren naar beneden haalde en de rest ombouwde tot een herberg. Toen de landarbeider enkele maanden later onverwacht overleed -doodsoorzaak onbekend- viel het gebouw ten prooi aan een langzame maar zekere aftakeling. Uiteindelijk, decennia later, stortte het compleet verkrot letterlijk in.
Een ondernemer genaamd Emmerson Palmer kwam er achter dat er geen sprake was van enige officiële eigendomsacte, maakte de ruïne met de grond gelijk en zette er een hotel op dat voor geen meter liep, waardoor hij het gebouw na twee jaar voor een prikje verkocht aan de eigenaars van het dorp. Die vestigden er, op het gelijkvloers, een privéclub en maakten van de twee bovenverdiepingen vergaderzalen. Van deze laatsten valt ondertussen niets meer te zien. Het dorp nam nooit de expansie die de eigenaars hadden verwacht waardoor de nood van mensen om rond de tafel te gaan zitten zo goed als nihil bleef. De ruimten werden omgebouwd tot kleine kamers voor tijdelijke overnachtingen ook al kon er, mits een getekend contract, ook een overeenkomst voor langere duur gesloten worden. Dit is tot op heden nog het geval.'
Op de vierde bladzijde stonden enkele advertenties, zonder uitzondering voor reisaanbiedingen om vanuit Pokkendorp te vertrekken.
Vreemd, vond Bugsy, want terwijl het artikel naar de mogelijkheid verwees om een lang verblijf aan te gaan, leek de laatste bladzijde er wel op te willen aandringen om zo snel mogelijk de biezen te pakken. Maar aangezien geen beide een optie voor hem was, lag Bugsy daar verder niet van wakker. Hij smeet het krantje op de grond, trok zijn sokken en hemd uit en legde zich op zijn zij voor een dutje. Het reizen van de aangelopen dagen was niet in zijn kouwe kleren gekropen.

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    het blijft boeiend om te lezen .. knap hoor!
    koyaanisqatsi: bedankt Ivo
  • doolhoofd
    Rustig. Sober. Geen gekte. Moet kunnen, maar, erg opwindend is het natuurlijk niet.
    koyaanisqatsi: De boog kan niet alle dagen gespannen staan. :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .