writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

vrijdag

door ivo

Vandaag, het is al twee uur, in de ochtend, viel het me op dat het vrijdag was. Vrij van vrijen of vrij van ongebonden en met status kunnen rondlopen waar ik wil.

Het valt me op dat wie een relatie heeft, de vrijdag blijkbaar geen dag van vrijheid is, zoals vrijheid wordt gedefinieerd. Want door de relatie alleen al heeft men zich geŽngageerd tot een vorm van trouw en beperking, waardoor de status 'bezet' op het voorhoofd is geplaatst.
Uiteraard krijg je dan nog maar een betekenis over, maar vandaag las ik nog een vrouw in ItaliŽ die haar man voor de rechter bracht omdat die drie jaar niet meer aan zijn vrouw was geweest. Toen de rechtszaak zich diende voor de rechter, zei de man dat hij ging scheiden, waardoor het onderwerp, de verplichting tot lichamelijk contact, ook niet meer kon opgelegd worden.

Vrijdag van Freya, de dame en de godin van de vruchtbaarheid, wil toch ook wel veel zeggen. En ja ik denk dat de twee met elkaar te maken hebben. Want een dame is meer dan een vrouw die af en toe zo haar contacten heeft en is ook wel een mens die weet waar Abraham de mosterd vandaan haalde zonder dat hetgeen tussen haar en haar gezel leeft plots heel vunzig of heel pikant hoeft te zijn.
Het is wel geweten dat dames die niet zwanger worden vaak door de stress niet zwanger worden en dat moesten ze zich meer vrij voelen, er wel een eitje zich kan nestelen in de wand van de baarmoeder diep in haar lijf.

Wij als gemeende vrije mensen, want zo vrij is een mens niet, als je ziet aan welke verplichtingen elke doorsnee mens is verbonden, ik denk dat de horige in de middeleeuwen, meer vrijheden had dan wij, buiten het vrij reizen (maar toen was reizen een hele opdracht), wij hebben veel illusies en denken over veel te kunnen beschikken, maar als je ziet hoeveel je aan de belastingen en de gemeenschap teruggeeft van wat je oorspronkelijk hebt ontvangen, dan schiet er niet veel meer over.

Vrijdag, de dag voordat het weekend begint, dus laat ons nog even een efforreke doen en ons inspannen voor de laatste dag, zodat wij tijdens het weekend, monter en wel onze verdiende rust mogen beleven.
Alhoewel, de colruyt is een hel om te winkelen en de straat loopt vol met mensen die zich spoeden om zo snel als kan via de kassa gepasseerd te zijn, want de kinderen moeten nog naar de voetbal, rolschaatsen en boogschieten, liggende wip.

Ach, vroeger speelden wij met de vogelenpik en biljarten wij, nu is het darts en wordt er gesnookerd.

Zolang de mens denkt dat hij hiermee vrijheid heeft gevonden, dan is de mens tevreden, en wat moet je meer hebben als samenleving dan tevreden burgers die braaf en zeer gedisciplineerd naast elkaar wonen in een appartementenblok of in een huisje netjes in een rij.

En als er op vrijdagavond een goede film wordt gespeeld, of het is voetbal, dan zie je geen kat meer op de straat, want iedereen zit voor het filkkerkastje zijn geluk van zijn vrijheid te vieren.

Als vrijheid dit leven als inhoud heeft dan is het niet te verschieten dat zelfs de Italianen op een gegeven moment afhaken en het leven de rug gaan toedraaien. Want welke invulling heeft de mens nog als hij na het werk, moe uitgezakt het flikkerkastje laat spelen, zodat elke vorm van communicatie nog enkel via dit schermpje kan verlopen.
Nu de groot breedbeeld tv's die hebben geen schermpje meer, daar mag je best scherm tegen zeggen. Het is bijna een cinemascherm en als je binnenkomt in de woonkamer dan zie je het zwarte gat zo gapen, tenzij de tv opstaat natuurlijk, maar dan zie je helemaal niets meer dan enkel de popjes die daarin dansen en de mens heel zoet kunnen houden.

Ik ga mijn vrijdag vieren zoals ik die altijd al heb gevierd, tussen mijn dons en matras, eens lekker ronddraaien en lekker slapen.

 

feedback van andere lezers

 • GoNo2
  Slaap zacht en droom lekker en geef je teddybeer een dikke kus!!
  ivo: zal ik doen hoor, dank je wel :)
 • andremoortgat
  Een efforreke doen
  moet kunnen
  Ontwaak gij luie slaper...
  (Waar zit die koekoek ?)
  ivo: hahaha, ergens diep ver weg denk ik,dank je wel
 • doolhoofd
  http://www.doolhoofd.deviantart.com/journal/HELP-by-WuMo-401765572

  http://www.doolhoofd.deviantart.com/art/Shards-Of-Simulation-414185032
  ivo: bedankt ..
 • jan
  ik denk de leukste dag voor die gaan werken, voor mij maakt het niet meer uit wat voor dag het is...betalen moeten we.....elke dag!!!!

  ivo: dank je wel jan, zo is het - btw ca va?
 • catharina
  Ik ga daar vanavond een bescheiden pintje op drinken, in een rustig, donker kroegje, met wat zachte, goeie muziek op de achtergrond en enkele trouwe vriendjes op de voorgrond en dan ga ik beseffen...vertoeme, het is vrijdag. Morgen zaterdag en ik moet om 6u beginnen. ( jaja, dan doen de dappere Colruyt mensen. Zo zijn de klanten snel weg) Geen ambtenaar dus :). Vergeet niet te genieten van die zaterdag ook...
  ivo: hahaha bedankt Catharina - geen ambtenaar maar colruyt beambte - wel wel wel - mooi om lezen ..
 • warket
  Goed verhaal!
  ivo: bedankt Warket ..
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 11

Uitstekend: 5 stem(men), 83%
Goed: 1 stem(men), 17%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 6 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .