writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De pijp aan Maarten geven…

door GoNo2


" Ik heb hier de uitslag van uw bloedonderzoek…"zegt m'n huisdokter, terwijl hij me doordringend aankijkt.
Oei, het lijkt wel of hij m'n doodvonnis gaat voorlezen. Hij laat even een stilte vallen, zo stil dat ik ze niet heb horen vallen…
" Zo, zo,…zo, zo…" murmelt m'n dokter.
Hij bladert door de bundel papieren, die hem geheime informatie geeft, waarvan ik toch geen bal begrijp. Een dokter kan mij wijsmaken wat hij wil, al die termen die ze gebruiken zeggen me totaal niets. 't Is een beetje zoals hun handschrift, hoe die apothekers dat kunnen lezen is mij een raadsel…
" Ja, wat moet ik hier op zeggen?"vraagt de dokter, naar z'n vingertoppen kijkend.
" Dokter, is het zo erg gesteld met mij?"
Ik begin het een beetje beu te worden, komaan zeg, ben ik zo goed als dood of is er nog een kleine overlevingskans?
" Jongen, ( een dokter met mensenkennis, ziet direct dat ik een jongen ben ) jongen, u hebt aanleg tot diabetes, uwen cholesterol is te hoog en ge rookt teveel…"
Oef, denk ik, als het dat maar is, 't had erger kunnen zijn.
" Dokter, wat kunnen we hier aan doen?"vraag ik omdat hij dat graag heeft.
" Tja, wat kunnen wij hier aan doen?"
Een papegaai zou het niet beter kunnen nazeggen…
" Dat was mijn vraag, hoe kan ik vermijden dat m'n gezondheid de verkeerde kant verder opgaat?"
" Zijn er in uw familie gevallen bekend van diabetes?"
" Euh, ja, m'n moeder had diabetes, maar ze is gestorven aan kanker…"zeg ik.
" Jongen,( wat een mensenkennis hé?) dat verklaart al heel veel, ik kijk er zelfs niet van op…"
Hij bladert nog een keer door z'n bundel medische informatie. Hij moet het nu toch stilletjesaan van buiten kennen, denk ik dan.
" Om te beginnen moet je een dieet volgen, uwen bloeddruk moet ook omlaag en je moet stoppen met roken…"
" Is dat niet wat veel om te doen in één keer?"vraag ik.
Ik ben al verscheidene jaren aan het doppen,'k weet verdomme al bijna niet meer wat werken is. Vandaar de vraag hé?
" 't Is 't één of 't ander, wilt ge nog genieten van uw toekomstig pensioen of wilt ge onder de zoden liggen tegen dat ge zestig zijt?"
Zo te horen heb ik niet veel keus, m'n dokter is wel recht voor de vuist. Klinkt het niet dan botst het maar. Maar zo redeneer ik ook…
Zestig, zegt hij, eventjes rekenen, da's verdorie volgend jaar al. Veel tijd heb ik dus niet meer. Maar na m'n hartinfarct in 2005 zeiden de heren specialisten juist hetzelfde en kijk, we zijn anno 2014 en wie loopt er hier nog rond? De specialist die me toen z'n prognose en diagnose gaf is overleden in een autocrash. Kwam van de jaarlijkse receptie in 't ziekenhuis. Beetje teveel champagne gedronken, denk ik. God hebbe z'n ziel en de rest hé? Om maar te zeggen dat het leven van een mens alle dagen aan een zijden draadje hangt. Als ze daarboven beslissen dat m'n tijd opgebruikt is, slaan ze m'n levensboek dicht. Einde verhaal. Verhaal uit en ik de pijp uit. Ik zal dan de pijp aan Maarten geven, voor z'n verzameling…

" Ik ga je nieuwe pillen voorschrijven om je bloeddruk te laten zakken, je neemt er iedere dag eentje tot het doosje leeg is…"
" Zou je niet beter slaappillen voorschrijven, dat zou ook al veel helpen. Een goeie nachtrust doet de bloeddruk ook dalen heb ik gelezen op 't internet…"zeg ik glimlachend.
" Ja, dat ken ik, de beste dokter is het internet hé?"
Zo te horen is m'n huisdokter beducht voor de concurrentie, als iedereen aan zelfgenezing begint kan hij z'n boeken wel neerleggen.
" 't Is toch normaal dat een mens gaat zoeken op 't internet naar remedies, die weinig of niets kosten en waar ge ook nog baat bij hebt?"
" Jongen, jongen toch…"
Doe zo voort en de volgende keer kom ik binnen als een travestiet. Eens kijken wat hij dan zal zeggen…
" Luister eens goed, denk je dat ik zomaar pillen voorschrijf? Waarom kom je naar mij als je toch m'n raad niet wil opvolgen?"
M'n teerbeminde huisdokter wordt een beetje kwaad…
Goeie vraag, zeer goeie vraag, daar moet ik even over nadenken. Ik kan pillen bestellen via het internet, met het risico dat ik binnen de kortste keren ook onder de zoden lig…
" Je hebt gelijk, sorry, maar 't is de aard van 't beestje hé?"
" Ik ga je ook verwijzen naar een diëtist, die zal een dieetprogramma uitstippelen, zodat je gewicht naar beneden gaat. Want je weegt verdorie dertig kilo teveel. Van Kriek wordt je ook dik hé?"
Niet meer roken, geen Kriek meer, op dieet gaan. Wat schiet er op den duur nog over? Ik kan beter doodgaan, denk ik. M'n kat heeft een beter leven dan ik, die moet zich niets aantrekken. Komt er nog bij dat ze negen levens heeft en ik heb er maar eentje. De natuur is niet eerlijk, denk ik dan…
Slaappillen heb ik niet gekregen, pillen voor m'n bloeddruk en cholesterol wel. Ik heb een afspraak volgende week met een diëtiste. 't Zal me benieuwen welk dieet ze me gaat voorschrijven. Misschien moet ik wel lid worden van de Weight Watchers?

Ik voel de lentekriebels, op een terrasje met een Kriek van 't vat. 't Zegt me wel iets, de mensen observeren, hun gesprekken afluisteren en in een verhaal gieten. Mag niet hé? Van Kriek wordt je ook dik, volgens m'n huisdokter. Als er dertig kilo af is, kan ik onder m'n deur kruipen, spaart de moeite uit om m'n sleutel te gebruiken. Wat mooi meegenomen is, denk ik dan. 't Grootste probleem lijkt me dat stoppen met roken, ik mag er niet aan denken. En zeggen dat ik juist een pijp gekocht heb, omdat het goedkoper is. Zou ik dan toch niet beter de pijp aan Maarten geven? Voor z'n verzameling hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Pisatelj
  Van Kriek wordt je ook :: DT-fout

  zou ik dan toch niet beter :: Zou met hoofdletter

  begint kan :: moet komma tussen

  aanhalingstekens staan fout, wat het lezen vertraagt.

  Want je weegt verdorie 30 kilo teveel :: te veel

  Het kan een leuk verhaal zijn, maar door zo'n dingen, kan het niet doordringen.

  Hier en daar vrij guitige wendingen.
  GoNo2: Ja, met zoveel fouten dringt het niet door hé?
 • ivo
  ik dacht dat onkruid niet verging, blijkbaar vergaat het jou ook niet zo goed - allez courage en laat het niet aan je hartje komen, en nog minder aan je kriek, want dan kunt ge helemaal niet meer vooruit, ge zit dan wel op uw gemak, maar toch, aan wcpapier kost dat zitten ook veel geld, en dat kan de bruine niet trekken :)
  GoNo2: ha, bij u is het doorgedrongen, neem ik aan?
 • dorus
  Oei, we hebben hier een professor nederlands. Enfin, dat denkt hij van zichzelf. Hij zat al flink fout met de gebiedende wijs van worden die zowel 'word' als 'wordt' kan zijn; Allebei correct. Hij noemt zich kunilinguist, wat cunnilinguist moet zijn van het latijn 'cunnus' = vrouwelijk geslachtsdeel. Zo kunnen we doorgaan. Niks van aantrekken GoNo, je schrijft heerlijk in mooie volzinnen en dat is veel meer dan van de zelfverklaarde professor kan gezegd worden.
  GoNo2: Bedankt voor uw steun...
 • andremoortgat
  Dt fout
  Professoren,
  Dokters
  En heel de
  Reutemeteut hierboven
  Niks van aantrekken
  Blijf jezelf en en het ludieke guitige aankleven
  Kleine vormfouten zijn ondergeschikt aan de lach...

  GoNo2: Dank u wel!
 • catharina
  Cool, ik ben duidelijk de enige die spelfouten negeert. Heb dat braaf geleerd tijdens de Opleiding lager onderwijs. Altijd eerst de inhoud, juf, en punten geven voor originaliteit. Wat op zich een schitterend uitgangspunt is.
  Hmm, is de bloeddruk niet afhankelijk van Benecol en Danacol of heb ik me dat laten wijsmaken?
  GoNo2: Ik weet het niet, ik heb al zoveel pillen geslikt...
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 8

Uitstekend: 4 stem(men), 80%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 1 stem(men), 20%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .